Ekonomija SAD brzo slabi

Američka ekonomija smanjila se u poslednjem kvartalu prošle godine najbržom stopom u poslednjih 27 godina, pokazuju podaci objavljeni u petak.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 31.01.2009.

02:53

Default images

Izveštaj američkog ministarstva trgovine ukazuje da ekonomija SAD tone u recesiju dublje nego što se procenjivalo. Prema tim podacima, ukupni domaći proizvod smanjio se po godišnjoj stopi za 3,8 odsto, što je najveće smanjenje od prva tri meseca 1982. godine.

Predsednik SAD Barak Obama koji traži od Kongresa da odobri paket za podsticaj ekonomije u vrednosti od 825 milijardi dolara, ocenio je da izveštaj naglašava potrebu za brzom reakcijom vlade. Produbljavanje krize je nastavak katastrofe za američke porodice, rekao je Obama.

Pad ekonomije, međutim, nije veliki kao što su neki analitičari predviđali, zahvaljući porastu u investicijama od 6,2 milijardi dolara, što sugeriše da bi američka privreda mogla da doživi nov udarac u prvom kvartalu ove godine.

Potrošnja građana pala je stopom od 3,5 odsto u četvrtom kvartalu, a u trećem za 3,8 odsto.

Nagli pad cena nekretnina, praćen kolapsom berze, smanjio je dostupnost kredita i povećao nezaposlenost što je izazvalo veliki pad potražnje.

Potrošnja trajnih dobara poput automobila i nameštaja opala je 22,4 odsto što je najveći pad od pocetka 1987. godine.

Izgradnja kucna takođe je teško pogođena, uz pad od 23,6 odsto, dok je izvoz opao za skoro 20 odsto, što je najveći pad od treće cetvrtine 1974. godine.

U celoj prošloj godini, američki bruto domaći proizvod je porastao za 1,3 odsto, što je najmanje rast od 2001. godine, kada je poslednji put američka ekonomija bila u recesiji.

Bela kuća protiv bonusa

Američka vlada je obećala da će preduzeti mere protiv ogromnih bonusa koje dele rukovodioci kompanija na Volstritu, uprkos tome što je država morala da priskoči u pomoć da bi ih spasla od propasti.

Portparol Bele kuće Robert Gibs je takve novčane nagrade nazvao "neodgovornim" i najavio mere koje će biti obelodanjene "uskoro", ali nije objasnio o kakvim je merama reč.

Izjava predstavnika Bele kuće bila je reakcija na zakonski predlog demokratske senatorke Kler Mekaskil da se bonusi ograniče na 400.000 dolara godišnje.

Mekaskil je, kako je preneo Rojters, predložila zakon koji bi sprečio da direktori firmi koje su bile na ivici propasti dobijaju bonuse veće od plate američkog predsednika sve dok se njihove kompanije oslanjaju na vladin program pomoći, vredan 700 milijardi dolara.

U ljutitom govoru u Senatu, Mekaskil je navela da su ruikovodioci 116 banaka koje su dobile vladinu pomoć podelili u proseku 2,6 miliona dolara bonusa.

"Besna sam što na Volstritu imamo gomilu idiota koji bacaju prašinu u oči američkih poreskih obveznika", rekal je ona i kategorički dodala: "Neće oni to dobiti!"

Predsednik SAD Barak Obama je juče rekao da su bonusi na Volstritu, s obzirom na sadašnju ekonomsku situaciju u SAD, "sramni".

Katerpilar otpušta još 2.000 zaposlenih

Američka kompanija Katerpilar je saopštila da otpušta još 2.110 ljudi i smanjuje proizvodnju zbog svetske privredne krize.

Najveći svetski proizvođač rudarske i građevinske opreme otpušta zaposlene iz tri svoje fabrike u američkoj državi Ilinois i primenjuje druge mere za smanjenje rashoda da bi sačuvao konkurentnost.

Najnovije otpuštanje je dodatak na zatvaranje 20.000 radnih mesta koje je Katerpilar objavio u ponedeljak kada je saopštio da mu je profit u poslednjem kvartalu 2008. godine opao za 32 odsto, na 661 milion dolara.

Ta firma je smanjila projekciju prodaje za ovu godinu za trećinu i nagovestila gubitak u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Katerpilar je ranije saopštio da će zamrznuti plate većine zaposlenih i znatno smanjiti rashode uprave.

Sa 113.000 zaposlenih širom sveta, Katerpilar je poslednjih nekoliko godina znatno priširio proizvodnju zbog velike tražnje u zemljama u razvoju koje su gradile infrastrukturu.

Los Anđeles tajms otpušta 300 zaposlenih

Dnevnik Los Anđeles tajms saopštio je da će otpustiti 300 zpaoslenih i smanjiti broj rubrika zbog posledica ekonomske krize.

Izdavač Edi Hartenštajn obavestio je u petak zaposlene o otpuštanju uz objašnjenje da je to zbog "ekonomske realnosti".

"Ne prođe dan, a da našim čitaocima ne damo poslednje vesti i analize o sve dubljim problemima ekonomije SAD", napisao je Hartenštajn dodajući: "Isti izazovi s kojim se suočavaju kompanije o kojima izveštavamo, utiču i na nas".

Urednik Ras Stenton u drugoj poruci zaposlenima naveo je da će u predstojećim nedeljama biti otpušteno 70 iz redakcije, odnosno 11 odsto.

Hartenštajn je takođe naveo da će od marta biti prekomponovan list tako da će umesto pet imati četiri dnevne rubrike.

Vlasnik Los Anđelos tajmsa, kompanija Tribjun u finansijskim je problemima i pokušava da se sačuva od bankrotstva.

I drugi američki dnevnici smanjuju svoja izdanja zbog gubitka prihoda od oglašavanja. Njujork tajms je u oktobru preuredio rubrike.

U četvrtak je kompanija A. H. Belo, vlasnik Dalas morning njuza i još tri dnevnika, saopštila da će otpustiti 500 zaposlenih, odnosno 14 odsto, zbog smanjenja prihoda od oglašavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: