Žene prijavljuju nasilje

Autonomnom ženskom centru protiv nasilja nad ženama i decom svakodnevno se telefonom javi između deset i 15 žena, rekla je predstavnica centra Lepa Mlađenović.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.01.2009.

14:19

Default images

Mlađenovićeva je agenciji Beta kazala da se najčešće javljaju žene, prosečne starosti između 30 i 40 godina, zbog fizičkog nasilja u porodici, kao i zbog seksualnog nasilja u porodici ili na poslu, odnosno studentkinje na fakultetima. Prema njenim rečima, oko pola tih poziva su duže konsultacije, a u ostatku žene najčešće žele da se informišu o načinu rada centra.

Telefon protiv nasilja nad ženma i decom je 2645 - 328 i radi svakog radnog dana od 10 do 20 sati.

"Javljaju nam se žene i do 70 godina, a mi kroz razgovor pokušavamo da ih ohrabrimo. Njih dugotrajno nasilje iscrpi i ne znaju šta da rade, nemaju energije da reaguju", rekla je Mlađenovićeva.

Ona je ocenila da je sigurna kuća mnogo manje potrebna nego što se misli i da je cilj centra da žene osnaži da same shvate da ima izlaza.

Prema rečima Mlađenovićeve, centar komunicira sa svim institucijama, a najviše sa policijom i centrima za socijalni rad.

Ona je još navela da centar ima poseban SOS pravni telefon za savete iz te oblasti koji sekoristi kad to slučaj zahteva i naglasila da se na telefon protiv nasilja nad ženama i decom javljaju konsultantkinje koje se obučavaju oko godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: