Zdravstvo i sistemska korupcija

Slučajevi korupcije u zdravstvu su izolovani, može se reći da korupcija nije sistemski problem zdravstvenog sistema, kaže direktor Kliničkog centra Đorđe Bajec.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2009.

02:26

Default images

Bajec je kazao da kao direktor Kliničkog centra Srbije nema velika ovlašćenja kada je u pitanju kažnjavanje zaposlenih. Komentarišući slučaj lekara Eugena Slavika, Bajec je naveo da je Slavik odmah suspendovan i da će na suspenziji biti do kraja suđenja.

On je, gostujuću na RTS-u, naveo da pacijenti, osim participacije, nikome ništa ne treba da plaćaju i, u skladu s tim, apelovao je na građane da prijave ako im neko traži novac za pružanje zdravstvenih usluga.

Bajec je najavio da će, zbog sporadičnih slučajeva primanja mita, od sledećeg meseca Klinički centar Srbije pacijentima deliti brošure u kojima će im biti skrenuta pažnja da nigde ništa ne treba da plate.

Upitan za liste čekanja, Bajec je rekao da one mogu biti "preskočene" kroz dopunski rad, koji se obavlja van radnog vremena i kada postoje slobodni kapaciteti, a to je uglavnom vikendom.

Prema njegovim rečima, deo prihoda ostaje Kliničkom centru koji taj novac koristi za nabavku lekova, rekonstrukcije i slično.

Bajec je rekao da će večernje klinike zaživeti u KCS tek kada ta ustanova dobije statut, koji postoji od 90-ih godina, ali nije usklađen sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, donetim pre tri godine.

Komentarišući korupciju u zdravstvu, predsednica Komisije za borbu protiv korupcije Verica Barać kazala je da naš sistem funkcioniše na koruptivan način jer nema državnih institucija, primene zakona i kontrole, pre svega javnih nabavki.

Ona smatra da se građani mogu "oprostiti" od novca koji daju za obavezno zdravstveno osiguranje jer njih niko ne predstavlja u zdravstvenom fondu, na šta ukazuje činjenica da Vlada postavlja upravni odbor i direktora u zdravstvenim ustanovama koristeći pri tom novac koji nije budžetski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: