Uskoro humanitarni samit za Gazu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i lideri vodećih zapadnih i arapskih zemalja saglasili su se da je neophodno otvoriti granice pojasa Gaze za humanitarnu pomoć.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.01.2009.

18:10

Default images

Na sastanku u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku dogovoreno je i da ta zemlja narednih dana organizuje humanitarni samit za Gazu.

Francuska, Velika Britanija, Nemačka i SAD ponudili su Egiptu pomoć u zaustavljanju krijumčarenja oružja u pojas Gaze, ali je egipatski predsednik Hosni Mubarak odlučno odbacio bilo kakvo raspoređivanje međunarodnih posmatrača na egipatskoj strani granice sa Gazom.

"Obećali smo pomoć Izraelu i Egiptu svim tehničkim, vojnim, pomorskim i diplomatskim sredstvima kako bismo pomogli u zaustavljanju krijumčarenja oružja u Gazu", izjavio je na konferenciji za novinare posle samita francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Mubarak je, međutim, danas ponovio da "Egipat neće prihvatiti nikakve strane posmatrače na svojoj teritoriji".

Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa, koji je takođe učestvovao na samitu, ocenio je da bi krijumčarenje kroz tunele iskopane između Egipta i pojasa Gaze moglo da se spreči tako što bi se otvorili granični prelazi između Gaze i Izraela i omogućio protok robe.

Musa je ocenio da krijumačarenje predstavlja problem zbog situacije u Gazi, pošto Palestinci tunele prema Egiptu koriste i za snabdevanje životnim potrepštinama i gorivom.

"Šta bi drugo mogli da čine osim da krijumčare ono što im je potrebno zbog opsade? I tako, krijumčarenje je povezano sa otvaranjem prelaza i prestankom opsade", rekao je Musa.

Napominjući da je to težak zadatak, Sarkozi je ocenio da je sada vreme da se ubrzaju napori za postizanje konačnog mirovnog cilja na Bliskom istoku, a to je stvaranje palestinske države.

"Treba da nastavimo i treba da ubrzamo naše napore kako bismo postigli rešenje zasnovano na stvaranju dve države – palestinske države koja bi živela pored izraelske države, koja ima pravo na svoju bezbednost", rekao je Sarkozi.

On je naveo i da je potrebno hitno povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze.

"Izrael treba odmah i jasno da kaže da će izraelska vojska napustiti Gazu, ako prestanu raketni napadi Hamasa na Izrael", rekao je Sarkozi.

Britanski premijer Gordon Braun najavio je da će njegova zemlja utrostručiti humanitarnu finansijsku pomoć za Gazu, obećavši dodatnih oko 29 miliona dolara.

On je obećao da će Britanija pomoći u transportu povređenih u bolnice, obnovi porušenih kuća i čišćenju neeksplodiranih bombi, i pozvao i druge zemlje da joj se u tome pridruže.

Sa današnjim Braunovim obećanjem, pomoć Velike Britanije Gazi od početka konflikta popela se na oko 40 miliona dolara.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun obećao je da će ove sedmice u pojas Gaze uputiti tim koji treba da utvrdi kakve su potrebe za humanitarnom pomoći i da će u roku od deset dana o tome biti sastavljen izveštaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: