Dogovor Rusije i Ukrajine oko gasa

Rusija i Ukrajina sutra potpisuju dogovor o razrešenju gasne krize. Još neizvesno kada bi moglo da počne normalno snabdevanje gasom.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 18.01.2009.

00:13

Default images

Rusija i Ukrajina uspele su da se dogovore oko dva najsloženija pitanja koja su izazvala gasnu krizu - oko tranzita ruskog gasa u Evropu i oko isporuka Ukrajini. Za sada je još uvek neizvesno kada će gas početi da se isporučuje Evropi, ali prema rečima ukrajinske premijerke Julije Timošenko, gas bi već sutra mogao da poteče.

Premijer Rusije Vladimir Putin i premijerka Ukrajine Julija Timošenko postigli su noćas u Moskvi dogovor o isporukama i tranzitu ruskog gasa u Evropu. Premjerka Ukrajine Julija Timošenko doputovaće sutra pre podne u Moskvu gde će, kako se očekuje, biti potpisana dokumenta koja su rezultat dogovora Rusije i Ukrajine u gasnoj sferi, saopštila je portparolka ukrajinske vlade Marina Soroka.

"Timošenkova planira da leti u Moskvu. Da, leti u Moskvu u prvoj polovini dana", rekla je Soroka.

Na potpisivanju dokumenata, kako je ranije RIA Novosti saopštio izvor u vladi Rusije, biće prisutan i premijer Vladimir Putin.

Ranije, premijer Rusije Vladimir Putin, posle sinoćnih razgovora s Julijom Timošenko, izjavio je da transport gasa ka Evropi gasovodom kroz Ukrajinu treba uskoro ponovo da počne.

Kako je saopšteno iz Kremlja, ruska i ukrajinska kompanija "Gasprom" i "Naftogas" treba da formalizuju dogovor, nakon čega će odmah krenuti isporuke gasa.

Ruski premijer izjavio je posle sastanka da bi transport gasa ka Evropi gasovodom kroz Ukrajinu trebalo ubrzo da ponovo počne.

On je rekao i da će Rusija i Ukrajina uskoro potpuno preći na evropsku formulu računanja cena ruskog prirodnog gasa.

“Želimo da vas obavestimo da smo postigli sporazum o izvozu gasa, i da će Rusija i Ukrajina koristiti evropsku formulu za izračunavanje cene”, rekao je Putin. “Takođe smo dogovorili da će naši Ukrajinski partneri u 2009. plaćati 20 odsto manje od evropske cene, pod uslovom da Ukrajina ne poveća cenu za tranzit ruskog gasa preko njene teritorije”, kazao je on.

“Od 1. januara 2010. preći ćemo na računanje cene gasa prema evropskim standardima i neće biti popusta, ni na tranzit ni na cenu gasa”, rekao je Putin.

Kako je rekla ukrajinska premijerka Julija Timošenko, “Gasprom” i “Naftogas” treba da formalizuju dogovor, nakon čega će odmah krenuti isporuke gasa Evropi.

“Pregovori su bili zaista teški, ali smo postigli dogovor koji nam omogućava da potpišemo sve potrebne ugovore”, rekla je Timošenkova.

“Zadužili smo vodeće ljude ‘Naftogasa i Gasproma’ da do ponedeljka pripreme zvaničan sporazum prema našem današnjem dogovoru. Odmah po potpisivanju dokumenata o tranzitu i nabavci gasa, krenuće dotok gasa ka Evropi”, najavila je ona.

Dok Putin ima potpuno ovlašćenje da potpiše dogovor sa Ukrajinom, ostaje nejasno da li će domaći politički rival Julije Timošenko, predsednik Ukrajine Viktor Juščenko, poštovati dogovor koji je ona sinoć postigla u Moskvi, navela je agencija Rojters.

EU "sa uzdržanošću" pozdravlja dogovor

Evropska unija danas je pozdravila sa udržanošću najavu rusko-ukrajinskog sporazuma koji bi trebalo da obezbedi da sutra budu obnovljene isporuke ruskog gasa Evropi, navodeći da će pravi "test" za to biti da li gas stiže do evropskih potrošača.

"Pozdravljamo najavu političkog sporazuma, ali sa dosta opreza, pošto je bilo mnogo prekršenih obećanja", rekao je portaprol češkog predsedništva EU.

On je naveo da treba sačekati da sporazum bude potpisan i isporuke obnovljene.

Evropska komisija je, takođe, pozdravila rusko-ukrajinski dogovor, a posebno "najavu da će isporuke gasa biti obnovljene u ponedeljak".

U saopštenju Evropske komisije navodi se da će "pravi test biti da li gas stiže ili ne do evropskih potrošača", pošto je bilo mnogo "lažnih" nagoveštaja u rusko-ukrajinskom sporu.

"Do tada, Evropa nastavlja da čeka", navode u Briselu.

Kuprijanov: Pripreme za potpisivanje

Predstavnik za medije "Gasproma” Sergej Kuprijanov izjavio je danas da taj ruski energetski gigant i njegov ukrajinski partner “Naftogas” pripremaju za potpisivanje sporazume o isporukama gasa Ukrajini i tranzitu gasa u Evropu.

“U skladu sa dogovorom koji su u toku protekle noći postigli premijeri Rusije i Ukrajine, ‘Gasprom’ i ‘Naftogas’ u ovom trenutku rade na pripremi za potpisivanje sporazuma o dopremanju gasa za potrošače u Ukrajini i odgovarajućih dokumenata za tranzit gasa”, rekao je Kuprijanov.

On je naveo da najvažniji rezultat predstavlja to što je postignut dogovor o obnovi trazita ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu i uslovima rada u ovoj i narednoj godini. U Moskvi je juče održan međunarodni skup o problemu snabdevanja Evrope gasom, na kome nije postignut dogovor o eventualnom rešenju krize.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Evropske unije, kao i Julija Timošenko i Vladimir Putin. Učestvovali su i viskoki predstavnici devet zemalja, među kojima i Srbije – premijer Mirko Cvetković, a u delegaciji su bili i ministar energetike Petar Škundrić i predsednik "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Rusija i Ukrajina od kraja decembra prošle godine nisu mogli da se dogovore o uslovima isporuka gasa Ukrajini i njegovom tranzitu evropskim potrošačima, koji od "Gasproma" kupuju više od četvrtine potrebnog gasa.

Rusija optužuje Ukrajinu za krađu tog energenta i traži da se plati dug za njegovu isporuku iz druge polovine 2008. od 2,4 milijarde dolara, ali Kijev odbacuje optužbe i saopštava da ništa ne duguje Rusiji. Isporuke ruskog gasa Evropi, preko Ukrajine, obustavljene su 7. januara.

SAD: Rusija odmah da obnovi isporuku

Sjedinjene Američke Države su pozvale Rusiju da "odmah" obnovi isporuku prirodnog gasa, posle sporazuma postignutog sa Ukrajinom o ceni tog energenta, saopštila je danas američka ambasada u Kijevu.

U saopštenju ambasade se kaže da, kako SAD razumeju odredbe sporazuma Ukrajine i Rusije, reč je "o pozitivnom razvoju događaja".

"Sporazum o ceni gasa na osnovu formule i eliminacija svih posrednika učiniće ukrajinsko tržište gasa daleko transparentnijim i predvidljivijim. Pozivamo 'Gasprom' da odmah obnovi protok gasa", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: