Rim: Protest zbog napada na Gazu

Više hiljada ljudi, mašući palestinskim zastavama, demonstriralo je danas ulicama Rima u znak protesta zbog izraelskih napada u pojasu Gaze.

Izvor: Beta

Subota, 17.01.2009.

18:49

Default images

Neki od demonstranata nosili su transparente sa nacističkom svastikom preko Davidove zvezde. Drugi su nosili velike slike palestinske dece poginule u izraelskim napadima na pojas Gaze, pokrenutih 27. decembra.

Demonstranti u prvim redovima nosili su veliki transparent sa natpisom "Život, zemlja i sloboda za palestinski narod". Odvojene demonstracije za mir u Gazi održane su u gradu Asizu, gde je rođen sveti Franjo Asiški.

U međuvremenu, Vatikan je objavio da je papa Benedikt uputio novčanu pomoć katoličkoj populaciji u pojasu Gaze.

Pomoć je odvojena iz ličnih dobrotvornih fondova pape, ali nije saopšteno o kojoj količini novca je reč.

Protesti i u Parizu i Kairu

Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je u Parizu u znak protesta zbog izraelskih napada u pojasu Gaze.

Neki od demonstranata palili su američke i izraelske zastave, a jedna grupa polupala je prozore restorana "Mekdonalds" u ulici Rivoli.

Prema podacima policije, u demonstracijama je učestvovalo 2.600 ljudi.

Protest je organizovan i u Nici, gde su demonstranti demolirali više automobila i zgrada, preneo je Rojters.

Istovremeno, egipatska policija upotrebila je silu protiv demonstranata u centru Kaira koji su izražavali protest zbog izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Protest je organizovala najjača opoziciona grupa u Egiptu, Muslimaska braća, koja ima istorijske i ideološke veze sa Hamasom u pojasu Gaze. Svedoci tvrde da je osam demonstranata lakše povređeno tokom sukoba sa policijom, a 25 ih je uhapšeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: