Putin: Blizu smo dogovora sa EU

Rusija i evropski potrošači blizu su dogovora koji može da deblokira tranzit gasa iz Rusije preko Ukrajine, izjavio je premijer Rusije Vladimir Putin.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 16.01.2009.

01:53

Default images

"Danas sam se ovde sastao sa predstavnicima evropskih kompanija koje su osnovni kupci našeg gasa. Čini mi se da dolazimo do interesantnih dogovora koji mogu da deblokiraju situaciju", rekao je Putin posle pregovora sa kancelarom Nemačke Angelom Merkel u Berlinu.

Putin je izjavio da Gasprom tvrdi da Ukrajina ima sve tehnološke mogućnosti da transportuje ruski gas, dok državna kompanija Ukrajine ističe da takve mogućnosti nema, prenela je RIA Novosti.

"Taj spor može da traje beskonačno", istakao je Putin. "Zato se mi obraćamo našim evropskim partnerima: Dajte da formiramo grupu nezavisnih eksperata, da ih uputimo u Ukrajinu i pronađemo najoptimalnije puteve za tranzit gasa, bez krađe". Merkelova se založila za "razmeštanje posmatrača duž čitave ukrajinske mreže.

"Razmotrili smo pitanje angažovanja posmatrača duž čitave mreže i oni će pristupiti izvršavanju svojih obaveza i posmatrati kretanje gasa", pojasnila je Merkelova.

Ruski premijer je podvukao da problemi sa tranzitom gasa preko Ukrajine aktuelizuju stvaranje dodatnih transportnih mogućnosti za isporuku gasa.

U svetlu sadašnje krize, projekti alternativnih isporuka gasa u Evropu, kao što su Severni i Južni tok, postaju posebno aktuelni", veruje Putin.

"Ja ne bih hteo da usijavam situaciju, ti projekti nisu upereni ni protiv koga". rekao je Putin.

"Sve te dodatne transportnbe mogucnosti, sveukupna diversifikacija stvara se radi toga da se osiguraju dodatne isporuke našim evropskim potrosacima" - kazao je Putin.

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa komesarom Evropske komisije sa pitanja energetike Andriasom Priebalgsom da je Ukrajina spremna da razmotri predloge evropskih kompanija o prevladavanju gasne krize.

U saopštenju pres-službe šefa ukrajinske države, koje prenosi RIA Novosti, kaže se da je Priebalgs u telefonskom razgovoru Juščenku predložio privremeni mehanizam za osiguranje isporuka gasa uz angažovanje evropskih gasnih kompanija koje bi, rešile pitanje isporuka tehnološkog gasa.

A, premijerka Ukrajine Julija Timošenko izjavila je uoči posete Moskvi da vlada Ukrajine preuzima na sebe celokupnu odgovornost za pregovarački proces sa Rusijom o gasnim pitanjima i da neće nikome dozvoliti da se u taj proces meša.

"Neću dozvoliti nikom da u paralelnom režimu upravlja pregovaračkim procesom i rukovodi Naftogasom u cilju njegovog neuspeha", dodaje se u izjavi objavljenoj na sajtu ukrajinske vlade.

Putin je ranije kazao da bi Ukrajina za tehnološki gas, neophodan za tranzit gasa, trebalo da izdvoji 730 miliona dolara u prvom tromesečju ove godine.

Ruska državna kompanija Gasprom prekinula je 7. januara isporuku gasa potrošačima u srednjoj i zapadnoj Evropi, a dan ranije obustavljena je isporuka zemljama Balkana.

Razlog za to je, kako je rečeno, krađa gasa u tranzitu na teritoriji Ukrajine.

EU: Rok za gas do ponedeljka

Evropska unija danas je Rusiji i Ukrajini dala rok do ponedeljka da reše spor oko gasa zbog kojeg je snabdevanje Evrope tim energentnom poremećeno.

Portparol EU Johanes Lajtenberger izjavio je da će Unija morati da preispita odnose sa Ukrajinom i Rusijom i "preispita da li može s njima da nastavi uobičajeno poslovanje" ako samit koji je za subotu najavljen u Moskvi ne da rezultate.

On je novinarima kazao da su razgovori koji su zakazani za vikend "poslednja i najbolja šansa" da se problem reši.

Premijer Češke Mirek Topolanek izjavio je da je stav EU da je najbolje da sastanak o gasnom sporu u Moskvi bude bilateralan, između Rusije i Ukrajine, a da EU učestvuje samo kao posmatrač.

U međuvremenu je Bugarska ugovorila isporuka gasa iz Grčke, dok je Slovačka najavila da će od sutra ukinuti restrikcije u snabdevanju gasom, nakon što je uspela da obezbedi alternativne isporuke kroz gasovode koji prolaze mimo Ukrajine.

Juščenko: Tranzit i snabdevanje Ukrajine povezani

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko izjavio je da je obnavljanje isporuka ruskog gasa ka ostatku Evrope preko Ukrajine povezano s finalizovanjem sporazuma o isporukama ruskog gasa toj zemlji u 2009. godini.

"Predsednik Ukrajine naglašava da su pitanje snabdevanja Ukrajine zemnim gasom i pitanje tranzita povezana i da se o njima mora razgovarati kao o jedinstvenom paketu", saopšteno je iz Juščenkove pres službe.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja će sutra učestvovati na konferenciji o gasu u Moskvi, izjavila je da pitanja snabdevanja Ukrajine i pitanje tranzita gasa nisu povezana.

Timošenkova je formulisala osnovne principe pregovora o tranzitu gasa.

"Osnovni principi pregovora biće: nikakvi posrednici, direktni odnosi između Naftogasa Ukrajine i Gasproma, uzajamno prihvatljive cene za gas i tranzit, nikakvi razgovori o mogućnosti privatizacije ukrajinskog gasnog sistema, ceo ruski gas namenjen Evropi biće do poslednjeg grama isporučen", navela je Timošenko.

Kako prenosi ukrajinski portal Korespondent, Timošenkova je navela da je reč o neophodnosti da se nađe kompromis kako bi se očuvali dobri odnosi između Ukrajine i Rusije i reputacije obe zemlje u Evropi.

Inače, Juščenko je razgovarao o posledicama gasne krize sa predstavnicima Moldavije, Poljske i Slovačke, a predsednik Rusije Dmitrij Medvedev sutra u Moskvi organizuje međunarodnu konferenciju na kojoj se očekuju predstavnici svih zemalja korisnica ruskog gasa.

Umesto gasa, Moskva i Kijev razmenjuju pisma.

U najnovijoj interpretaciji problem je tzv. tehnički gas koji je neophodan za pokretanje pumpi ukrajinskog sistema za tranzit.

"Nažalost, uverili smo se da gas ne ide. Od kada smo došli ovde, gas ne prolazi kroz gasovod. Gasprom svakog dana šalje zahtev za tranzit gasa i svakog dana dobija iz Ukrajine odgovor da to nije moguće. Sistem ne funkcioniše", rekao je posmatrač Evropske komisije David Stulik.

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko obavestio je kolege iz Moldavije, Poljske i Slovačke o problemima u vezi sa tranzitom ruskog gasa.

Prema kalkulacijama ukrajinske vlade, potrebne su stotine miliona dolara da se podmire troškovi nabavke tehničkog gasa.

Ukrajina ih nema, a Rusi odbacuju kao apsurdan zahtev da se tehnički gas Naftogasu da besplatno.

Moskva i Kijev složili se u jednom: iz obeju prestonica čuju se pozivi Briselu da finansijski pomogne Ukrajini.

Šef ruske diplomatije dodatno traži da Unija izvrši pritisak na Ukrajinu koju smatra jedinim krivcem za gasnu krizu.

"Decenijama unazad, Rusija je bila pouzdan snabdevač Evrope gasom. Naši evropski partneri veoma dobro znaju u čemu je problem i ko snosi odgovornost. Ovo je prilika da Evropa pokaže svoju poznatu solidarnost i objasni Ukrajini da nije prihvatljivo da oni ne ispunjavaju svoje obaveze da transportuju gas u Evropu prema ugovorima koji važe do 2010. godine", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

I predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Gordonom Braunom optužio ukrajinske vlasti za blokadu tranzita gasa.

On sutra u Moskvi organizuje međunarodni samit na kome će se razgovarati o mogućnosti stvaranja međunarodnog konzorcijuma koji bi, između ostalog, i kupovinom tehničkog gasa osigurao rad ukrajinskog gasovoda, glavnog tranzitnog pravca za snabdevanje Evrope ruskim gasom.

“Rusija izgubila status pouzdanog snabdevača“

Rusija je izgubila status pouzdanog dobavljača gasa pošto zemlje Evropske unije danima nisu u mogućnosti da dođu do tog energenta iz te zemlje, ocenila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Najnovijim događajima "bačena je veoma tamna senka na sposobnost Rusije da bude pouzdan snabdevač Evrope" gasom, izjavio je juče na konferenciji za štampu u Madridu Fatih Birol, glavni ekonomista agencije koja savetuje industrijski najrazvijenije zemlje u energetskoj politici.

On je ocenio da je "rusko-ukrajinski spor oko gasa još jedan znak za buđenje", koji opominje zemlje EU da moraju restrukturisati svoje energetske politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: