Ko predvodi delegaciju Srbije

Srbija još nije kompletirala delegaciju koja putuje na samit u Moskvu; za sada se zna da idu ministar Petar Škudrić i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

00:46

Default images

Da li će delegaciju predvoditi premijer Mirko Cvetković, zavisiće od nivoa delegacija koje će ostale zemlje poslati u Moskvu. Sa ili bez premijera, delegacija Srbije otputovaće na energetski samit u Moskvu, gde će zajedno sa predstavnicima zemalja koje su takođe pogođene rusko-ukrajinskim sporom, pokušati da dođu do rešenja za krizu u snabdevanju ruskim gasom.

“Sigurno je da će u Moskvu putovati direktor "Srbijagasa" Dušan Bajtović i putovaću i ja, kao ministar energetike. U toku su diplomatske konsultacije da li će i naš premijer učestvovati na samitu, što zavisi od nivoa samita koji će sutra biti održan”, kazao je ministar Petar Škundrić.

Srbija je gas za potrebe stanovništva obezbedila iz Mađarske i Nemačke, ali samo do 24. januara, računajući da će do tada biti rešen rusko-ukrajinski spor.

Čak i ako se to ne dogodi, ministar Škudrić veruje da će i posle toga Srbija moći da produži ugovore o isporuci gasa. “Ukoliko se ne razreši, učinićemo sve, u okviru realnih mogućnosti, da obezbedimo taj minimum potrebnih količina gasa”, rekao je on.

Nedostatak gasa i izrazito niske temperature dodatno su opteretile energetski sistem Srbije, koji je iz dana u dan beležio rekordnu potrošnju.

I pored toga, u EPS-u tvrde da je snabdevanje strujom stabilno.

“Kvarovi koji se dešavaju pojedinačni su, lokalni kvarovi na distributivnom nivou. Dešava se da bez struje ostanu dve-tri ulice na kratko, ili u zgradi dok se kvar ne popravi. Ti kvarovi se dešavaju i u normalnim uslovima, kada nije vanredna energetska situacija”, navedeno je.

I pored velike potrošnje, u Elektroprivredi Srbije tvrde da do sada nije bilo potrebe za uvozom električne energije.

Građani koji zbog nestašice gasa više od nedelju dana za grejanje koriste struju, mogu da budu spokojni jer iz EPS-a poručuju da za sada ne planiraju redukcije.

"Minimum će biti obezbeđen"

Ministar rudarstva i energetike kaže da će Vlada Srbije učiniti sve da obezbedi minimum potrebnih količina gasa ukoliko gasna kriza potraje i nakon 24. januara.

Podsetimo, Srbija do tada ima obezbeđene isporuke gasa iz Nemačke i Mađarske.

Ministar energetike Petar Škundrić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da očekuje da će do 24. januara spor Rusije i Ukrajine biti rešen.

"Ukoliko spor do tada ne bude rešen, učinićemo sve u okviru realnih mogućnosti da obezbedimo minimalne količine gasa potrebne Srbiji, a koristićemo, kao i do sada, mazut i ostale potencijale kojima raspolažemo", kazao je on.

Podsetimo, gostujući u emisiji B92 Uvećanje, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je objasnio da je Srbija s Mađarskom i Nemačkom do 24. januara produžila ugovore o isporuci gasa. Ukoliko ne bude nekih nepredviđenih situacija, kaže Bajatović, Srbija će od tih zemalja i u narednih osam dana dobijati količine gasa dovoljne za toplane i individualne potrošače.

“Što znači da bi domaćinstva i daljinski sistemi grejanja koji ne mogu da se substituišu mazutom bili bezbedni barem do tog datuma, ako sve bude u redu”, rekao je Bajatović u emisiji Uvećanje.

“I ono što je veoma interesantno, danas smo najzad pokrenuli sa mrtve tačke oko dodatnih ‘jedan plus jedan’ milion kubnih metara iz Mađarske i Nemačke. Dakle, dva miliona za pokretanje naše industrije koja u ovom momentu prosto jedva čeka da dobije te količine gasa, pa barem da ublažimo celu tu priču”, najavio je on.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić najavio je da bi od danas ili sutra iz Mađarske i Nemačke moglo da počne da stiže dva miliona kubika gasa dnevno za industrijske potrošače.

To bi omogućilo da se prioritetni industrijski potrošači u Srbiji priključe na gas, kaže Mrakić.

Inače, na poziv ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji je rekao da samitu o gasnoj krizi u Moskvi treba da prisustvuju i zemlje koje se nalaze u teškoj krizi zbog prekida u isporuci gasa, među kojima je i Srbija, u Moskvu će otputovati ministar energetike Petar Škundrić i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, a u zavisnosti od nivoa skupa moguć je odlazak i premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Održavanje samita šefova evropskih država ili vlada koje kupuju ruski gas ili kroz koje on prolazi predložio je, podsetimo, ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Mrakić, međutim, kaže da je teško očekivati da će gasni spor između Rusije i Ukrajine biti rešen na tom samitu, već za narednih nekoliko dana.

Cvetković: Kako pomoći "Srbijagasu"

Premijer Mirko Cvetković najavio je da će u ponedeljak biti održan sastanak na kojem će se razmatrati kako da se pomogne "Srbijagasu" koji je pretrpeo velike gubitkte zbog prekida u isporuci gasa iz Rusije.

Cvetković je takođe rekao da će sledeće nedelje biti održan i sastanak Nacionalnog saveta za infrastrukturu koji će biti posvećen podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru za čiji dovršetak je, kako je rekao, potrebno od 20 do 25 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: