Ne nazire se kraj spora oko gasa

Premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenko ugovorili su sastanak u subotu 17. januara u Moskvi kako bi razgovarali o prekidu isporuke gasa.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2009.

00:32

Default images

Iz Kijeva je potvrđeno da su Putin i Timošenkova razgovarali telefonom u ponoć i da su se tom prilikom dogovorili o susretu. Rusija i Ukrajina još se nisu dogovorile o tranzitu gasa za evropske zemlje. Povodom gasne krize u Moskvi će u subotu biti održan samit, saopštavaju iz Kremlja.

Pozivi su upućeni šefovima država i vlada zemalja-potrošača i transportera ruskog gasa.

Premijer Rusije Vladimir Putin rekao je da zaustavljanje isporuke prirodnog gasa Evropi uopšte nije u interesu Rusije, jer se radi o dugoročnim ugovorima i klijentima koji redovno plaćaju.

Prema njegovim rečima, Ukrajina se, blokadom isporuke gasa Evropi, "grebe za nižu cenu gasa od tržišne".

Takvo ukrajinsko ponašanje, Putin je nazvao "bezuspešnim pokušajem ucene".

Putin je predložio Evropi i stvaranje konzorcijuma koji bi dostavio Ukrajini tehnički gas neophodan za tranzit gasa kroz njenu teritoriju.

"Mi predlažemo našim glavnim evropskim partnerima da podele rizik tranzita, da organizuju međunarodni konzorcijum koji bi kupio od Gasproma gas neophodan za transport i poslao ga Ukrajini da bi organizovala tranzit ruskog gasa u Evropu", rekao je Putin u razgovoru sa direktorom italijanske kompanije ENI Paolom Skaronijem u Moskvi.

Skaroni je rekao da je kompanija ENI spremna da uđe u taj međunarodni gasni koncern.

On je ocenio da je "cela Evropa sada razumela zašto su neophodni drugi, alternativni gasovodi, među kojima i Južni tok".

Ruski predsednik Dimitrij Medvedev pozvao je šefove evropskih država ili vlada, koje kupuju ruski gas ili kroz koje on prolazi, na samit koji će se održati u subotu, 17. januara u Moskvi, saopštila je Natalija Timakova, sekretar za štampu ruskog predsednika.

Ambasador: Rešenje uz dobru volju

Gostujući u vestima na TV B92, amasador Ukrajine u Beogradu Anatolij Olinik izjavio je da je posredi “nekonvencionalan problem”.

On smatra da, ukoliko postoji dobra volja, na predstojećem samitu doći će se do rešenja.

Olinik navodi da Ukrajina ni jedan kubik gasa nije uzela, a da je prošla nesankcionisano.

“Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko je rekao da, ako bude bilo gasa, mi ćemo ga pustiti, ali njega nema”, rekao je Olinik.

“Rusija je obustavila isporuku gasa i nije je obnovila u punom obimu koji bi mogao da obezbedi normalan rad transportnog sistema. Već smo pomenuli da obim gasa treba da bude isti kao što je ugovoren u Sporazumima i u skladu sa obavezama koje smo mi preuzeli kao snabdevač gasa, a Rusija kao isporučilac”, rekao je on.

EU gubi strpljenje

Podsetimo, Rusija je ranije predložila da se u Moskvi održi samit sa evropskim kupcima ruskog gasa.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko podržao je tu ideju, ali je rekao da je neprihvatljivo da se samit održi u Moskvi.

Umesto glavnog grada Moskve, Juščenko je predložio da se samit održi u Pragu, glavnom gradu Češke koja predsedava EU, dok iz te zemlje stižu vesti da se predlog još uvek analizira.

Juščenko je zatražio od Evropske unije da oformi specijalnu komisiju koja bi ispitala sukob oko gasa u periodu od 1. do 7. januara.

Podsetimo, u sredu je ruski potpredsednik Igor Sečin zatražio od Ukrajine da isporuči gas Evropi iz sopstvenih rezervi, koji će Rusija naknadno platiti ili isporučiti istu količinu.

U međuvremenu, "Gasprom" je saopštio da je do sada izgubio 900 miliona evra zbog zastoja u izvozu gasa.

Evropska unija je juče jasno stavila do znanja da gubi strpljenje, a predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je čak pomenuo i sudske procese.

"Činjenica je da 'Gasprom' i 'Naftogas' nisu u stanju da ispune svoje obaveze prema evropskim korisnicima. Želim da Moskvi i Kijevu uputim vrlo jasnu poruku - ukoliko pod hitno ne počne poštovanje obaveza iz dogovora postignutog uz posredovanje EU, Komisija će savetovati evropskim energetskim firmama da ovo pitanje otvore na sudu", rekao je Barozo.

U telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim Barozo nije želeo da odgovori na predlog Moskve da se u subotu održi samit o gasnom sporu.

Kuprijanov: Moguće preko "Sudže"

Ukrajinska kompanija "Naftogas" obavestila je ruski "Gasprom" da postoji tehnička mogućnost za obnovu isporuke prirodnog gasa preko stanice "Sudža" u oblasti Belgorod, izjavio je portparol "Gasproma" Sergej Kuprijanov.

Kuprijanov je rekao da je "Naftogas" sugerisao da je do zastoja u obnovi isporuke gasa došlo zbog odsustva političke odluke.

"Gasprom" je danas primio zvanično pismo 'Naftogasa', iz koga je jasno da je moguće obnavljanje transporta gasa preko stanice 'Sudža", rekao je Kuprijanov.

U pismu se navodi da je tehnološka mogućnost za obnovu transporta gasa kroz "Sudžu" oduvek postojala, ali "da nema političke odluke o obnovi isporuke", rekao je Kuprijanov.

Kuprijanov izjavio je da ova kompanija ima dovoljne količine gasa kako bi zadovoljila izvozne obaveze.

"Ruska podzemna skladišta gasa imaju mnogo veće količine od planiranih nivoa i mi smo spremni da u potpunosti i u svakom trenutku nastavimo isporuke Evropi čim Ukrajina obezbedi mogućnosti za tranzit", rekao je Kuprijanov komentarišući izjave ukrajinskih zvaničnika o tome da Rusija i "Gasprom" nemaju dovoljno prirodnog gasa da nastave tranzit za evropske potrošače.

Ukrajina predlaže cenu

Realna cena koju bi Ukrajina trebalo da plati za ruski gas u prvom tromesečju 2009. godine je od 192,6 do 218 dolara za 1.000 kubnih metara, ocenio je predstavnik predsednika Ukrajine Bogdan Sokolovski.

On je kazao da je dostavio ruskoj strani nekoliko mogućnosti obračuna cene za gas i tranzit na osnovu ekonomskog obračuna u poređenju sa realnim cenama u zemljama centralne i zapadne Evrope.

Bogdanovski je naveo da su se pri obracunu uzimale u obzir zemlje koje su geografski i tehnički bliske Ukrajini, po uslovima uvoza, tranzita i čuvanja gasa, pre svega Slovačka, Češka i Nemačka.

"Pri formiranju predloga za cenu, ukrajinska strana je uzela u obzir dogovor predsednika Rusije i Ukrajine iz februara 2008. godine, i sporazuma Naftogasa Ukrajine i ruskog Gasproma o trogodišnjem postepenom prelasku na tržišne cene za gas", naveo je predstavnik predsednika Ukrajine za enegetsku bezbednost.

Sokolovski je precizirao da, uzimajući u obzir te dogovore, realna cena za prva tri meseca 2009. godine trebalo bi da se kreće između 192,6 dolara za 1.000 kubnih metara, uz tranzitni procenat od 2,2 dolara, do 218,8 dolara uz procenat od 2,47 dolara.

On je naveo da ruski predlog da Ukrajina plaća 1.000 kubnih metara gasa po ceni od 450 do 470 dolara "nema nikakve ekonomske osnove".

Prema navodima Gasproma, države istočne Evrope plaćaju cenu od 470 dolara za 1.000 kubnih metara gasa u prvom tromesečju 2009. godine.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je 9. januara kazao da je prošle godine Ukrajina plaćala za 1.000 kubnih metara ruskog gasa 179,5 dolara, a da su ga ukrajinski potrošači plaćali po 320 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: