Evropa i dalje bez gasa

Evropa je i dalje bez ruskog gasa. Dok Rusija i Ukrajina prebacuju odgovornost jedna na drugu, Evropska komisija preti tužbama Gaspromu i Naftogasu.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2009.

00:31

Default images

Evropa je i dalje bez ruskog gasa, a rešenja spora Rusije i Ukrajne nije ni na vidiku. “Gasprom” je ukrajnskom “Nafogasu” uputio iste zahteve za trazit gasa ka Evropi, a “Naftogas” je ponovio da ne može da ih ispuni. Predsednik Evropske komisije Žože Manuel Barozo upozorio je obe kompanije da će, ukoliko se uskoro ne reši spor, preporučiti da evropski klinjeti pokrenu tužbe.

Gasni rat, kako se ga nazvali mediji, se nastavlja. Sada je sporna ruta kojom treba da krene gas ka Evropi. Ruski “Gasprom” je saopštio da ukrajinska strana nije otvorila ventile na gasnoj stanici “Sudža” kako bi ruski gas krenuo prema Evropi. “Gasprom” je optužio Ukrajinu da "nije u stanju da nadomesti nedozvoljeno oduzeti gas iz sistema i da obnovi tranzit".

Ukrajinski “Naftogas”, s druge strane, jutros je saopštio da je Rusija za tranzit gasa u Evropu izabrala gasnu stanicu “Sudža” preko koje tehnički nije moguće trasportovati gas jer se on koristi za snabdevanje potrošača Ukrajine u istočnim oblastima i taj gas ide u suprotnom smeru.

Premijerka Ukrajine Julija Timošenko rekla je da je ukrajinsko rukovodstvo informisalo Eurogas i EU da jučerašnji koraci Rusije nisu dozvolili da počne tranzit gasa u Evropu.

Prema njenim rečima, Ukrajina nije mogla da transportuje ruski gas pravcem kojim je tražila Rusija jer se tim cevovodom u suprotnom pravcu obavlja isporuka gasa u istočne regione Ukrajine, zbog čega je od ruskog “Gasproma” zatraženo da pomeni trasu kojom bi ruski gas otišao u Evropu preko Ukrajine.

Timošenkova dodaje da će Ukrajina početi isporuke gasa Evropi odmah nakon što Rusija pusti gas.
Julija Timušenko (FoNet)
Premijerka Ukrajine je kazala i da su pregovori Moskve i Kijeva o isporukama gasa propali zbog ukrajinskih političara koji su pokušavali da u poslu zadrže posrednika “RosUkrEnergo“.

Timošenkova je, kako prenosi "RIA Novosti", rekla da se radi o suvlasniku te kompanije sa sedištem u Švajcarskoj Dmitriju Firtašu, kao i o deputatima Vrhovne rade (skupštine) iz Partije regiona Juriju Bojku (bivšem ministru energetike) i Sergeju Levočkinu. Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je optužio Rusiju da krizom pokušava da se nametne i preuzme kontrolu nad celim gasovodom prema Evropi.

On je rekao da Rusija traži za ovaj energent cenu od 450 dolara, koju plaća ostatak Evrope, i time sabotira dogovor koji je postignut.

"Ako analizirate memorandum koji je potpisan, Rusija ne može podići cenu iznad 205, 210 dolara. To znači da oni odbijaju taj dogovor. Ako je tako, neka to otvoreno kažu. Treba da vidimo razloge zašto se ne poštuje ono što je bilateralno potpisano", kaže Juščenko.

Podsetimo, Ukrajina je sinoć zatvorila i poslednji ulaz u svoj gasovodni sistem. Samo nekoliko sati nakon što je ruski "Gasprom" započeo isporuku gasa ka Evropi, Ukrajina je blokirala svoj gasovod. Prema sopstvenom priznanju, Ukrajinci su blokirali protok ruskog gasa ka Evropi zbog "neprihvatljivih uslova za tranzit" koje je postavila ruska kompanija.

EU najavljuje tužbe

I dok Rusi i Ukrajnici međusobno prebacuju odgovornost, Evropa gubi strpljenje.

“Činjenica je da Gasprom i Naftogas nisu u stanju da ispune svoje obaveze prema evropskim korisnicima. Želeo bih da Moskvi i Kijevu prenesem vrlo jasnu poruku. Ako sporazum, u kome je posredovala EU, ne bude što pre poštovan, Komisija će savetovati kompanije iz EU da stvar prebace u sudove. Takođe će preporučiti članicama EU da preduzmu mere kako bi pronašle druge načine za snabevanje energentima“, poručio je Žoze Manuel Barozo. Predsedavajuci EU, češki premijer Mirek Topolanek pozvao je članice Unije da razmotre planove za formiranje rezervi nafte i gasa za period od 120 dana i da umesto toga potraže alternativne izvore energije.

“Potrebno je pronaći kratkoročno rešenje za nestašicu gasa, a dugoročno moramo da tražimo nove tranzitne pravce i da međusobno povežemo naše energetske mreže. EU treba za prioritet da postavi planove za izgradnju gasovoda kojim će se gas iz Kaspijskog regiona, preko Turske, prebacivati u Evropu“, smatra Topolanek.

Evropska unija traži da preko ukrajinskih gasovoda u Uniju odmah počne isporuka ugovorenih 300 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Portparol Evropske komisije Feran Taradeljas je novinarima rekao da je Rusija juče ponudila isporuku 90 miliona kubika gasa, "što jasno nije količina koju bi Rusija trebalo da isporučuje u EU".

Taradeljas je istakao da su posmatrači EU dobili pristup svim otpremnim i mernim stanicama na ukrajinskim i ruskim gasovodima i da sad pomažu ruskim i ukrajinskim vlastima i stručnjacima da i "tehnički gas" bude u gasovodima.

Slovačka je zamolila Ukrajinu da počne isporuke gasa jer joj je 20 miliona kubnih metara potrebno radi preživljavanja, ali je Ukrajna odbila jer, kako navodi, nema gasa ni za sebe.

Slovački premijer Robert Fico nakon toga je produžio u Moskvu, na sastanak sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Osim slovačkog, u Moskvi su i premijeri Bugarske i Moldavije, zemalja najteže pogođenim krizom.

“Ne bismo sada hteli da rasravljamo ko je u pravu, a ko ne. Nas ne zanima sukob Rusije i Ukrajne. Vršimo pritisak i na Ukrajinu. Rekao sam i ukrajinskoj premijerki da gube poverenje evropskog naroda“ kazao je Fico.
Vladimir Putin (FoNet)
Vladimir Putin je rekao da je Rusija učinila sve što je u njenoj moći da obnovi isporuke gasa, ali da Ukrajina sprečava tranzit.

“Niko, nijedna tranzitna država nema prava da zloupotrebljava svoj položaj i korisnike dovodi u položaj taoca - evropski korisnici su taoci Ukrajne“, rekao je Putin.

Inače, “Gasprom“ je pred kamerama obavestio predsednika Rusije o tome koliki su im gubici.

“Od 1. janura izgubili smo 1,1 milijardu dolara. Toliko bismo naplatili naš gas od evropskih klijenata. Naša zemlja i naša najveća kompanija ne mogu da priušte takav gubitak. Nema više poklona. Druga strana moraće da nadoknadi gubitak“, kaže direktor “Gasproma“ Aleksej Miler.

Ruski premijer Vladimir Putin u petak bi trebalo da u Nemačkoj razgovara o gasnoj, ali i o ekonomskoj krizi, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Rusija predlaže samit potrošača gasa

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev predložio je da 17. januara u Moskvi bude održan samit zemalja potrošača ruskog prirodnog gasa.

"Predlažem održavanje samita šefova država ili vlada zemalja koje dobijaju gas iz Rusije ili su tranzitne zemlje, 17. januara u Moskvi", izjavio je Medvedev prilikom susreta s premijerima Slovačke, Moldavije i Bugarske, javio je Itar-Tas.

"Sastanak u subotu će pomoći rešavanju krize i sprečiti da se takve situacije dogode u budućnosti", ocenio je ruski predsednik.

Predstavnica za štampu Medvedeva, Natalija Timakova, rekla je da će na samit biti pozvana i Ukrajina.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko ocenio je da je ruski predlog da se održi samit sa uvoznicima ruskog gasa iz Evropske unije dobra ideja, ali je naglasio da on ne može biti u Moskvi.

"Pošto je Ruska Federacija prema Juščenku zemlja koja je učesnica u gasnom sukobu takav jedan samit ne može da se održi na njenoj teritoriji", saopštila je pres služba ukrajinskog predsednika.

Premijeri tri zemlje koje su najzeže pogođene gasnom krizom - Bugarske, Slovačke i Moldavije - Sergej Stanišev, Robert Fico i Zinaida Grečenaja, doputovali su u Moskvu kako bi pokušali da doprinesu pronalaženju rešenja za krizu.

"Ako Ukrajina snabde susedne zemlje gasom iz sopstvenih podzemnih rezervi, mi bismo bili spremni da razmotrimo mogućnost da isporučimo istu količinu gasa, koja bi bila prebačena iz podzemnih skladišta gasa ukrajinskom sistemu za transport gasa", izjavio je ruski potpredsednik Igor Sečin posle razgovora koje je imao sa premijerom Vladimirom Putinom i premijerima Slovačke, Moladavije i Bugarske, preneo je Itar-Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: