Ukrajina opet blokirala protok gasa

Samo nekoliko sati nakon što je Rusija pustila gas, Ukrajina je ponovo blokirala tranzit gasa prema EU, rekao je potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev.

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2009.

00:27

Default images

Medvedev je rekao da je o tome obavestio i predstavnike Evropske komisije. Kako navode iz ruskog Gasproma, Kijev nije otvorio magistralu za tranzit jutros obnovljenih isporuka gasa u Evropu. Ukrajinske vlasti priznale su da su blokirale protok ruskog gasa ka Evropi i kažu da su razlog "neprihvatljivi uslovi za tranzit" koje je postavio ruski Gasprom.

Predstavnik za štampu ukrajinske naftne kompanije "Naftogas Ukrajine" Valentin Zemljanski rekao je da je Ukrajina blokirala tranzit ruskog gasa zbog "neprihvatljivih" uslova.

"Ruski gas namenjen Evropi ne prolazi kroz sistem za transport gasa Ukrajine zbog neprihvatljivih tranzitnih uslova koje je nametnuo 'Gasprom'", rekao je Zemljanski. On je potvrdio da je ruski gas stigao do tranzitne mreže.

A premijerka Ukrajine Julija Timošenko obavestila je češkog prmijera Mireka Topolaneka da postoje tehničke poteškoće sa isporukom ruskog gasa Evropskoj uniji jer je pritisak gasa koji dolazi iz Rusije suviše slab.

Topolanek je preporučio da Timošenkova hitno kontaktira sa stručnjacima Eurogasa koji su spremni da pomognu Ukrajini, saopštilo je češko predsedništvo EU.

Savetnik predsednika Ukrajine Bohdan Sokolovski, s druge strane, tvrdi da je Rusija poslala gas za Evropu trasom gasovoda kojom tranzit tehnički nije moguć kako bi diskreditovala Ukrajinu.

Kako je javio AP, Sokolovski je naveo da je da ruski gas isporučen trasom koja zahteva da Ukrajina smanji isporuke domaćem tržištu pre nego što isporuči gas Balkanu.

Iz “Gasproma” su na tvrdnje Ukrajine odgovorili da oni odlučuju koje su trazitne rute, a ne Ukrajna i da ona treba da se povinuje potpisanom dogovoru.

“Ruta kojom smo poslali gas je trazitna ruta. Nemamo nameru da diskreditujemo bilo koga, nemamo vremena za to. Ukrajina sama sebe diskredituje, Ukrajina je bezobzirna, kao ludak sa sečivom u rukama”, poručio je Aleksandar Medvedev.

Medvedev je optužio SAD da stoje iza poteza Ukrajine. "Izgleda da Ukrajina igra na muziku kojom se ne diriguje u Kijevu već u inostranstvu," kazao je Medvedev.

"Gasprom" je optužio Ukrajinu i da je iskoristila gas za sopstvene potrebe.

“Ukrajina je odbila da organizuje dalji transport gasa ka evropskim korisnicima. Moram da naglasim da Gasprom nije zatvorio ventile niti isporuku gasa Evropi, već Ukrajina ne prihvata gas. Da je tako, potvrđuje i činjenica da je pritisak u gasovodu nula, a to je potvrdila i Evropska komisija“, tvrdi Aleksej Fjodorov, posmatrač “Gasproma“.

Evropska komisija smatra da je novi prekid dotoka gasa neprihvatljiv, te da se ta situacija sa transportom ruskog gasa mora hitno rešiti.

"Nećemo da prejudiciramo odgovornost, ali ovo je veoma ozbiljna situacija koja mora pod hitno da se popravi", izjavila je portparolka Komisije Pia Hansen.

Evropska komisija saopštila je ranije i da svi posmatrači "nemaju pun pristup dispačerskim centrima ni u Kijevu ni u Moskvi".

Vladimir Putin je rekao da su posmatrači raspoređeni i da je dobio i izvinjenje iz Evropske komisije.

“Evropska komisija se izvinila našem predstavniku u Briselu zato sto su objavili neproverenu infomaciju da Rusija nije dozvolila pristup posmatračima svi EU. Posmatrači su na svojim radnim mestima”, kazao je Putin.

Gas krenuo jutros

Podsetimo, jutros oko osam časova po srednjoevropskom vremenu iz Rusije je krenulo 76 miliona kubnih metara gasa, od čega je prioritet imao Balkan.

Kako je za B92 rekao direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, očekivalo se da ruski gas u Srbiju stigne sutra, a do krajnjih potrošača prekosutra, a više o situaciji sa snadbevanjem Srbije gasom možete čitati u posebnoj vesti.

Da će isporuke gasa Balkanu biti na prioritetnoj osnovi, izjavio je ranije izvršni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler. Gas namenjen potrošačima na zapadnom Balkanu prolazi preko kontrolnog punkta "Orlovka" u Ukrajini.

Sa najnovijim razvojem situacije, međutim, to je ponovo dovedeno u pitanje.

“Gasprom“ je najavio da će i sutra ponoviti Ukarajini zahtev o transportu 76,6 miliona kubnih metara gasa, pre svega za balkanske potrošače.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je ranije da je za Rusiju najvažnije kakva je situacija s posmatračima koji bi trebalo da prate i kontrolišu transfer ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, kao i to gde su oni razmešteni i da li su počeli sa radom.

"Gasprom" tužio Ukrajinu

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov saopštio je da je "Gasprom" podneo tužbu Međunarodnom arbitražnom sudu u Stokholmu u vezi sa potezima Ukrajine, koja nije ispunila svoje obaveze u trasportu ruskog gasa u zapadnu i jugoistočnu Evropu.

"Koliko će dugo biti razmatrano to pitanje ne mogu da sudim", rekao je on u telefonskoj izjavi ruskom TV kanalu "Vesti", preneo je Itar-tas.

Predsednik uprave "Gasproma" Aleksej Miler ranije je saopštio da će ruska kompanija u tužbi Arbitražnom institutu Trgovačke komore Stokholma tražiti da se "Naftogas" obaveže da će obezbediti "nesmetani tranzit ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu".

Odluku ruskog energetskog giganta odobrio je i ruski predsednik Dmitrij Medvedev, rekao je Miler.

"U okviru te tužbe, 'Gasprom ' će zatražiti od suda da u što kraćem roku primeni mere koje će sprečiti ukrajinski 'Naftogas' da onemogućava tranzit ruskog gasa u Evropu", rečeno je u "Gaspromu", prenela je ruska agencija.

Putin: Gas prvo Balkanu i Slovačkoj

Vladimir Putin (Beta)
Ruski premijer Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa liderima Bugarske i Slovačke, državama-članicama Evropske unije najugroženijim krizom nastalom usled obustave isporuka ruskog gasa preko Ukrajine, pri čemu je postignut preliminarni dogovor o dolasku slovačkog i bugarskog premijera Roberta Fica i Sergeja Staniševa u Moskvu u cilju rešavanja problema.

Putin nešto kasnije, prilikom posete “Gaspromu“ izjavio da Rusija nastoji da prvo dostavi gas na Balkan i u Slovačku, najpogođenije energetskom krizom, preneo je Itar-tas.

Ukrajina je večeras blokirala i poslednji ulaz u svoj gasovodni sistem u stanici "Sudža", saopštio je zamenik predsednika uprave "Gasproma" Aleksandar Medvedev.

"Nije slučajno što je izabrana baš Sudža jer je taj gasovod direktno povezan sa evropskim korisnicima iz Bugarske, Rumunije, Turske i još nekih zemalja. Preko tog gasovoda gas bi trebalo da bude dopreman i u Slovačku, ali Ukrajina je to blokirala", dodao je Medvedev.

Medvedev je naglasio i da kompresorske stanice "Volujki" i "Pasarevka", koje je Ukrajina predložila kao alternativu, ne mogu da izdrže transport gasa jer su usmerene na domaće tržište. Putin je naveo da će se Rusija postarati da razjasni da li je Ukrajina u stanju da transportuje obim ruskog gasa.

Ukrajina: EU učestvuje u daljim pregovorima

Evropska unija namerava da učestvuje u daljim pregovorima Ukrajine i Rusije, izjavio je danas u Vrhovnoj radi (skupštini) ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan.

“Dostignut je preliminarni dogovor da će se evropska zajednica priključiti pregovaračkom procesu“, rekao je on.

Prema rečima ministra Prodana, pregovori ukrajinskog “Naftogasa“ i ruskog “Gasproma“ o isporukama gasa u Ukrajinu se nastavljaju, a ukrajinska strana insistira na direktnim odnosima tih kompanija, bez posrednika.

Zamenik predsednika uprave "Gasproma" Aleksandar Medvedev izjavio je da za sada nema pregovora o isporuci ruskog gasa Ukrajini, iako je Rusija spremna da pregovara o tome.

On je rekao i da je "Gasprom" pozvao evropske zemlje da "utiču na svoje ukrajinske kolege da ispune ono na šta su se obavezale u ranijim dokumentima".

Juščenko: Ukrajina ne ometa tranzit

Ukrajina ne ometa obnovljeni tranzit ruskog gasa u Evropu i ne krade gorivo, izjavio je predsednik Ukrajine Viktor Juščenko na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Agencija RIA Novosti. Prema podacima ruskih vlasti, Ukrajina ne propušta Evropi tranzitni gas u svoj gasnotransportni sistem.

Juščenko je, međutim, izjavio da je "Ukrajina bila, jeste i biće pouzdani tranziter i nije načinila ni jedan korak kako bi obustavila isporuke ruskog gasa u zemlje Evropske unije".

"Od 1. januara 2009. godine Ukrajina nije nesankcionisano uzimala gas. Ni jedan kubni metar gasa nije uzet, kako u 2008. tako i u 2009. godini," tvrdi ukrajinski šef države.

U međuvremenu, najveća opoziciona stranka u Ukrajini, Partija regiona, pozvala je na raspuštanje vlade premijerke Julije Timošenko i pokretanje postupka za opoziv predsednika Viktora Juščenka zbog gasnog spora Ukrajine i Rusije, usled čega je ta država 13 dana ostala bez tog energenta.

"Zahtevamo formiranje posebne komisije da istraži zloupotrebu vlasti po pitanju snabdevanja gasom, brzu ostavku sadašnjeg kabineta i početak procedure za opoziv predsednika", rekao je lider Stranke regiona Viktor Janukovič na vanrednoj sednici Vrhovne rade posvećenoj gasnom sporu Ukrajine i Rusije.

Janukovičev poziv podržali su i komunisti, ali dve opozicione stranke nemaju neophodnu većinu za njegovo sprovođenje, naveo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: