Stanje sa gasom u Srbiji stabilno

Srbija je i juče od Mađarske i Nemačke dobila oko 4,7 miliona kubnih metara gasa, što je, uz domaću proizvodnju, dovoljno za potrošnju.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 12.01.2009.

09:58

Default images

Nakon konačnog dogovora o isporuci ruskog gasa Evropi, direktor “Srbijagasa“ Dušan Bajtović izjavio je da bi do potpune normalizacije snabdevanja gasom svih potrošača u Srbiji i vraćanje na stanje pre krize trebalo da dođe za 72 sata od trenutka kada počne isporuka ruskog gasa Evropi.

Bajatović je u izjavi agenciji Beta naveo da je 72 sata potrebno za "stizanje gasa, prihvatanja u sistem i stavljanje sistema u režim koji bi trebalo da bude normalan". Prve količine gasa nakon normalizacije isporuke trebalo da se osete "za 10 do 12 sati", kazao je on.

"Treba nam i 10 do 12 sati da popunimo naš sistem, još 24 sata da pustimo gas industrijskim potrošačima, kao i neko vreme da toplane prestanu da koriste mazut i pređu na gas", precizirao je Bajatović.

U međuvremenu neki distributeri gasa u evropskim zemljama najavile su da će tužiti Ukrajinu zbog gubitaka i poremećaja u snabdevanju tokom gasne krize.

Srbija na držvanom nivou za sada ne razmišlja o tome ali predsednik republike Boris Tadić ne isključuje da to učine neka javna preduzeća.

“O tome treba da razmisli ’Srbijagas’ jer su odgovorni pred građanima i verujem da će razmisliti o takvom jednom činu“, rekao je Tadić.

"Srbijagas“ je u nedelju pozvala Vladu Srbije da zajedno odluče da li će tužiti Ukrajinu i distributere gasa iz te zemlje zbog problema koji su nastali u premećaju snabdevanjem gasom

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da su nastali tehnički problemi u vezi sa snabdevanjem nemačkim gasom ali da su obezbeđene dodatne količine od Mađarske tako da je trenutno situacija stabilna.

"Razgovaramo sa Rusima o tome da li postoji još neki način za snabdevanje i nadam se da ćemo biti uspešni, kao što smo do sada bili, da krizu prođemo a da ljudi ne ostanu bez grejanja", rekao je Cvetković novinarima u pauzi Ambasadorske konferencije Ministarstva spoljnih poslova.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić kaže za B92 da trenutno postoji mali zastoj u dotoku gasa zbog tehničkog kvara u skladištu gasa u Austriji, ali da građani ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog toga, jer se očekuje da kvar bude otklonjen tokom dana.

“Ti mali padovi pritiska koji se dešavaju na mreži ne treba da brinu građane. Mislim da ćemo vrlo brzo taj problem rešiti”, kaže Mrakić i dodaje da će Srbija dobiti i danas istu količinu gasa kao i prethodnih dana. Na pitanje koliko Srbija može da izdrži sa uvozom gasa, ukoliko se gasna kriza između Rusije i Ukrajine uskoro ne razreši, on kaže da je predsednik Srbije Boris Tadić u stalnom kontaktu sa predstavnicima Mađarske i Nemačke i da nema nagoveštaja ni o kakvom prekidu u dotoku gasa, odnosno da do daljnjeg dogovor ostaje na snazi.

“Trenutno nema problema vezano za gas, kada je reč o potrošačima. Isto tako, kada je reč o elektro-energetskom sistemu, i on je potpuno stabilan. Konzum je juče bio negde oko 140-148 gigavat-časova, tako da je prenos na distributivnoj mreži miran, nemamo nekih većih problema”, rekao je Mrakić.

Tužbe zbog nedostatka gasa?

Srpske kompanije koje koriste gas kao energent imale su prošle nedelje preko 1,5 milijardi dinara gubitaka dok bi ove nedelje oni mogli da dostignu i 2,2 milijarde, saopštilo je Udruženje poslodavaca Srbije.

U saopštenju se ističe da je Ministarstvo energetike bilo dužno da obezbedi korišćenje rezervi gasa u skladištu Banatski Dvor i dodaje da je ono bilo nespremno i da je slepo verovalo u ruske i ukrajinske partnere.

Udruženje zahteva isplatu obeštećenja kompanijama, najavljujući i moguće tužbe protiv države.

U saopštenju se takođe traži i moralna i krivična odgovornost za sve političare i stručna lica koja su direktno odgovorna za krizu.

"Zbog ovakvih poteza odgovorni treba da podnesu ostavke, a republički javni tužilac da pokrene krivične postupke“, navodi Udruženje poslodavaca.

DSS: Vlada nema strategiju

Demokratska stranka Srbije ocenila je da su upravo u vreme kada je ta stranka bila u vlasti, nasuprot "paušalnim ocenama i optužbama", preduzeti koraci koji danas pomažu da Srbija rešava probleme sa nedostatkom gasa, dok sadašnja vlada "nema nikakvu strategiju".

U vreme prethodne vlade, Ministarstvo energetike sa Aleksandom Popovićem na čelu u Banatski dvor upumpavano je oko sto miliona kubnih metara, i sada je tamo oko stotrideset miliona, rekao je portparol DSS-a Andreja Mladenović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Boris Tadić zna samo dobro da se slika i pokušava da sebe predstavi kao spasioca iako je, kaže Mladenović, zapravo gas iz Mađarske stigao kao rezultat ranijeg sporazuma o Energetskoj zajednici koji predviđa da se potpisnice međusobno pomažu.

Srbijagas će objaviti podatke

Javno preduzeće “Srbijagas“ najavilo je da će, odmah po okončanju vanredne situacije u snabdevanju gasom, obavestiti javnost o uslovima pod kojima je taj energent nabavljan.

U saopštenju se precizira da će biti objavljeni podaci o količini, inostranim dobavljačima, ceni, načinu i uslovima plaćanja i periodu isporuke.

Srbijagas će te podatke objaviti, kako je istaknuto, jer se u javnosti plasiraju "dezinformacije i spekulacije vezane za interventnu nabavku prirodnog gasa za potrebe tržišta Srbije u pogledu cene i količina prirodnog gasa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: