Smena Nikolića do kraja nedelje

Tomislav Nikolić biće do kraja nedelje smenjen sa mesta predsednika Administratvinog odbora Skupštine Srbije, najavljuje vladajuća većina u parlamentu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.01.2009.

01:22

Default images

Vladajuća većina ističe da će, ukoliko radikali to ne učine, sama pokrenuti incijativu za Nikolićevu smenu. Lider naprednjaka ne razume otkud toliko interesovanje za njegovu smenu jer, kako navodi, za mesto predsednika odbora nije vezan pupčanom vrpcom.

On je istakao da jedva čeka tu sednicu, na kojoj će problem funkcije predsednika, prema njegovim rečima, morati da razreše radikali i Demokratska stranka.

"Voleo bih da na njoj budu ostavke tri poslanika SNS-a. Neka podnesu ostavke za 21 poslanika naprednjaka. U vazduhu je bezbroj ostavki. Može da se desi da stigne ostavka za nekog ko to i ne očekuje", rekao je Nikolić.

Odluka vladajuće većine da smeni Nikolića je konačna. U sredu će biti održane konsultacije šefova poslaničkih grupa, kako bi se dogovorili na koji način će to uraditi, najavila je šefica poslanika Demokratske stranke Nada Kolundžija.

"Ukoliko ne bude bilo moguće rešiti ga dogovorom, na koji bi pristali svi, onda će vladajuća većina preuzeti odgovornost za to i pokrenuti proceduralno sve ono što je neophodno kako bismo deblokirali rad i odbora i Skupštine", istakla je Kolundžija.

Ona je ukazala da će, u okolnostima u kojima je Administrativni odbor "očigledno na neki način sredstvo i oružje u međusobnom obračunu radikala i naprednjaka", predložiti da rukovođenje tim odborom preuzme vladajuća većina.

Međutim, radikali traže da se poštuje pravilo prema kome najveća opoziciona stranka u parlamentu predsedava tom odboru.

"Insistiraćemo na tome da to bude radikal, ali nemamo većinu, a od vladajuće većine zavisi da li će poštovati dogovor da odborom predsedava najveća opoziciona stranka", naveo je šef poslanika radikala Dragan Todorović.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović navodi da se treba držati ovog nepisanog pravila.

"Tomislav Niklić nije bio predsednik Administrativnog odbora zato što je apostol prava, već zato što je na to mesto došao kao predstvanik najjače opozicione stranke u parlamentu", rekao je Jovanović.

Od rascepa stranke, radikali traže da im se vrati mesto predsednika Administrativnog odbora.

Vladajuća večina im je izašla u susret tek nakon što su radikali pomogli pri usvajanju budžeta.

Inače, u nadležnosti Administrativnog odbora je, između ostalog, da konstatutuje da li je nekom prestao poslanički mandat.

Skupština Srbije inače danas raspravlja o sedam pratećih budžetskih zakona koji su krajem decembra bili povučeni da bi se usvojio budžet za 2009. godinu. Na početku sednice poslanici su međutim, kao i obično, raspravljali o temama koje nisu na dnevnom redu o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: