Ministarka: Moguće povećanje PDV-a

Ministarka finansija Diana Dragutinović ne isključuje mogućnost povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV), što će zavisiti od makroekonomske situacije u zemlji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.01.2009.

00:51

Default images

"Ne isključujem mogućnost povećanja PDV-a, ali samo u krajnjoj nuždi. Važno je kakva će u martu biti makroekonomska situacija. Ako dođe do smanjenja domaće tražnje, uz pad svetske tražnje, od povećanja stopa PDV je bolje rešenje uvećanje deficita države", izjavila je Dragutinovićeva u intervjuu za "Večernje novosti".

Prema njenim rečima, mnogo je bolje da u periodu pada privatne tražnje država preuzme ulogu da taj pad neutrališe i obezbedi što jeftinije realne izvore za pokrivanje deficita.

Ministarka finansija kaže da je plan državne kase kompromis između željenog i mogućeg, a da će vreme pokazati da li će i kada doći do rebalansa budžeta.

"Država mora da bude spremna za alternativni scenario i prilagođavanje", konstatovala je ona.

Ministarka je ocenila da planirani prihodi budžeta u iznosu od 698 milijardi dinara jesu realno mogući, ali da nema garancija da će se ostvariti.

Ona je navela da je naš budžet baziran na pretpostavljenom ekonomskom rastu od tri i po odsto i stopi inflacije od osam odsto.

"Ako rast i inflacija budu niži, pa, samim tim, i prihodi od PDV i poreza na dobit, moguće su dve opcije. Prva je da prilagodimo rashode tim prihodima. Zakon mi daje mogućnost da prilagodim potrošnju, odnosno da privremeno odustanem od nekih rashoda".

"Druga mogućnost je obezbeđenje jeftinih kreditnih sredstava za pokriće deficita da bi se ostvario veći privredni rast", dodala je ona.

Upitana ima li rešenja za stabilan kurs dinara, ministarka finansija je odgovorila da je fleksibilni devizni kurs teorijski superiorniji od fiksnog.

"Odbrana fiksnog kursa zahteva ogromne devizne rezerve, a one nisu vreća bez dna. Stabilnost kursa zahteva devizni priliv pet-šest milijardi evra godišnje. Prošle godine je taj priliv bio za 50 odsto niži, što je presudno uticalo na kretanje kursa".

"Danas je najvažniji zadatak da se ubedi privatni sektor da vrati deviznu štednju u domaće banke. Ako nam to pođe za rukom, na dobrom smo putu da kroz krizu prođemo bez mnogo žrtava i sa stabilnim kursom".

Upitana da li je spremna za ustupke sindikatima, pre svega javnog sektora, ukoliko se njihov pritisak za proširenje prava poveća, ona je rekla da kao ministarka finansija ne može to da prihvati, jer za budžet to znači troškove koji su veći za više od 40 milijardi dinara, bez obezbeđenja trajnog izvora njihovog finansiranja.

"Dakle, da bi to bilo izvodljivo, moraju se trajno povećati poreske stope, na primer PDV, za najmanje dva i po procentna poena, sa 18 na 20,5 odsto", rekla je ministarka finansija Srbije.

SRS: Vlada da se hitno izjasni o PDV-u

Srpska radikalna stranka zatražila je da se vlada hitno izjasni hoće li biti povećanja poreza na dodatu vrednost, "umesto što kontradiktornim informacijama svakodnevno zaluđuje javnost".

"Prema najnovijoj izjavi ministra finansija Diane Dragutinović, povećanje poreza na dodatu vrednost nije isključeno, iako je pre samo nekoliko dana to negirala. Da će biti povećanja PDV-a, tvrdi i guverner Radovan Jelašić", navedeno je u saopštenju SRS.

Ta stranka smatra "da će ogromne gubitke u državnoj kasi, koje je proizvela jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, na kraju plaćati građani iz svog džepa, pošto je poznato da povećanje PDV-a pogađa najsiromašnije građane tako što podiže cenu robe i usluga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: