Gaza: Nastavak sukoba

Izraelska vojska polako prodire u najnaseljenije delove Gaze, a vazdušni i kopneni napadi se nastavljaju.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.01.2009.

00:49

Default images

Prošle noći avijacija je bombardovala ciljeve na palestinskoj teritoriji 12 puta, što je skoro pet puta manje nego prethodnih dana. Iako su u vojnu operaciju od danas uključene i jedinice rezervnog sastava izraelske vojske, ministarstvo odbrane demantuje da je počela nova faza ofanzive, koja podrazumeva ulazak u grad Gazu i ostale gradove. Borci Hamasa ispalili su u toku dana devet rakete na jug Izraela.

U ranim jutarnjim satima gusti oblaci dima nadvili su se nad Zajtunom, jednim od kvartova grada Gaze.

Kuća jednog od visokih zvaničnika Hamasa, Mohameda Dahlana, pretvorila se u gomilu betona posle najnovije serije napada. Kako ofanziva odmiče sve je više civila među povređenima i poginulima. Glavna bolnica u Gazi, prepuna je ranjenih Palestinaca, među kojima ima i male dece. Pretrpane su i mrtvačnice, gde se odnose nove žrtve bombardovanju.

U jučerašnjem napadu poginula je i jedna 14-godišnja devojčica. Bolnička uprava stahuje da bi uskoro mogla da ostane bez potrebnih lekova i opreme.

Stanovnici Gaze jedva nabavaljaju potrebne namirnice i vodu za piće tokom kratkotrajne obustave sukoba.

"Dva sata ili jedan sat nisu dovoljni , pa čak ni tada nema mira. Čuju se eksplozije i pucnjava. To nije ništa novo za nas, zapravo se ništa nije promenilo", kaže Mohamed, stanovnik Gaze.

Izraelska vojska juče je napravila najveći prodor u sam grad Gazu. Tenkovi su tokom prethodna 24 sata ušli u stambene kvartove, a izraelska pešadija vodila je žestoke ulične okršaje sa pripadnicima Hamasa.

Posle saopštenja da se u operacju uključuje i rezervni sastav, vojska i tenkovi ponovo se gomilaju na granici sa Gazom.

To se tumači i kao početak nove faze izraelske ofanzive. Do sada je u sukobima poginulo 900 palestinaca i 13 izraelaca. Izrael lecima upozorava stanovništvo kvartova koji će biti meta napada da napusti domove.

25 raketa ispaljeno je danas sa vojnih brodova na nekoliko poslovnih zgrada u gradu gazi. Pogođen je i lokalni biro asošijeted presa.

Uprkos neuspelim pokušajima diplomatskog posredovanja, međunarodni predstavnici i dalje pokušavaju da dovedu zaraćene strane za pregovarački sto.

Najviše se očekuje od Egipta koji je posredovao u sklapanju izraelsko-palestinskog primirja. U Kairu je sa predsednikom Hosnijem Mubarakom razgovarao specijalni izaslanik za bliski istok Toni Bler.

On je izjavio da svi elementi za okončanje sukoba postoje. Bler je u glavni grad Egipta doputovao iz Izraela.

Bivši britanski premijer poručuje da mirovni plan ima dve ključna uslova-za Hamas to je prestanak krujumčarenja oružja, a za Izrael otvaranje granica prema palestinskoj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: