Stranke o smanjenju broja poslanika

Većina predstavnika političkih stranaka ocenila je da eventualno smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije ne bi doprinelo efikasnosti rada parlamenta.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.01.2009.

00:44

Default images

Poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković kazao je novinarima u Skupštini da bi smanjenje broja poslanika u parlamentu predstavljao politički centralizam i da bi onda poslanici bili samo iz Beograda i Vojvodine.

"Dvesta pedest poslanika je dovoljan broj, ne treba da se menja broj poslanika već način rada parlamenta", kazao je Marković i dodao da ideja o smanjenu broja poslanika u vladajućoj koaliciji nema podršku.

Poslanik i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je da da bi smanjenje broja poslanika bilo veoma razložno, ali je naveo da ne shvata što to nije urađeno kada je pisan Ustav Srbije.

Čanak je kazao da bi to sad bila komplikovana procedura i da bi bilo suludo u Ustavu menjati samo taj deo jer je, kako je naveo, suština Ustava loša.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da je 250 poslanika adekvatan broj, ali da se mogu naći razlozi za i protiv smanjenja tog broja.

On je rekao da bi sa manjim brojem poslanika bila izraženija neravnomernost u pogledu mesta iz kojih poslanici dolaze, a smanjenje broja ne bi dovelo do poboljsnaja efiksanosti rada.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da eventualno smanjenje broja poslanika nije tema danas u Srbiji.

"To je, pre svega, ustavno pitanje što podrazumeva jednu ozbiljnu široku debatu. Mislim da prosto sada to nije najvažnija tema sa kojom se Srbija suočava", rekla je Kolundžija.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić rekao je novinarima da je ustavna inicijativa za smanjenje broja poslanika "na tako dugom štapu da o tome ne vredi razgovarati".

"Zaista je teško time se baviti i za to mora da postoji opšti konsenzus jer je to deo Ustava koji se najteže menja", rekao je Nikolić.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor rekao je novinarima da postoje razni primeri u parlamentima u zemljama okruženja.

"Nije sve u broju poslanika. Mnogo više efikasnost parlamenta zavisi od toga kako poslanici gledaju na svoju dužnost i koliko efikasno obavljaju svoj posao", rekao je Pastor.

Blic: DS za manji broj poslanika

Podsetimo današnji "Blic" piše da je vrh Demokratske stranke pokrenuo je inicijativu da se ubuduće broj poslanika u Skupštini Srbije smanji sa sadašnjih 250 na 150.

Prema saznanjima ”Blica“, demokrate će pokušati da ta odredba bude uneta u okviru Predloga zakona o Skupštini, koji bi trebalo uskoro da se nađe na dnevnom redu republičkog parlamenta.

Međutim, za smanjenje broja poslanika potrebna je i promena dela Ustava kojim se precizira nadležnost i sastav te institucije.

Smanjenjem broja poslanika, ušteda samo na poslaničkim platama bila bi godišnje 138 miliona dinara ili 1.469.000 evra.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković nije komentarisao ovaj konkretan predlog DS-a, ali dodaje da smatra da bi prilikom promene Ustava trebalo dobro razmisliti da li je postojeći broj poslanika zaista neophodan u našim uslovima.

Kako kaže programski direktor CeSID-a Marko Blagojević, svi poslanici jedne partije, ma koliko da ih ima - 20, 30 ili 50, glasaju na istovetan način i ponašaju se kao jedan, pa se otuda prosto i postavlja pitanje zašto bi poslanika moralo biti toliko.

Ipak, za smanjenje broja poslanika potrebna je i promena Ustava, koji trenutno propisuje da u skupštinskim klupama treba da sedi 250 poslanika.

Blagojević objašnjava da je za promenu Ustava potrebna podrška dvotrećinske većine poslanika u Skupštini, kao i da većina glasača potvrdi takvu odluku na referendumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: