Razbijen kartel na tržištu lekova

Komisija za zaštitu konkurencije donela rešenje kojim se dogovor velikih proizvođača i distributera lekova proglašava nevažećim. Slede i krivične prijave.

Izvor: Politika

Petak, 09.01.2009.

01:45

Default images

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je postojanje zabranjenog sporazuma između najvećih proizvođača lekova i sedam veledrogerija, pa je taj dogovor potpisan početkom 2008. zvanično proglašen nevažećim. Ekskluzivne ugovore sa proizvođačima "Hemofarmom" i "Galenikom" u januaru prošle godine potpisalo je samo sedam od ukupno 400 registrovanih veledrogerija.

Na listi privilegovanih tada su se našli "Velefarm", "Vetfarm", "Jugohemija", "Farmanova", "Unihemkom", "Farmalogist" i "Vetprom hemikalije".

Po spornom ugovoru, samo ti veliki distributeri imali su pravo da prodaju domaće lekove, i to pod uslovom da robu ne preprodaju manjim trgovcima lekovima, već direktno apotekama i zdravstvenim ustanovama.

Protiv učesnika u tom kartelu komisija će podneti zahtev sudiji za prekršaje, pošto po važećem zakonu o zaštiti konkurencije još nema pravo da izriče druge vrste sankcija.

Inače, za takav prekršaj koji za posledicu ima narušavanje ili sprečavanje konkurencije na tržištu propisane su kazne – od jedan do 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda.

Kako je došlo do takve situacije na tržištu lekova? Još pre nekoliko godina primećeno je smanjivanje broja distributera lekova i koncentracija velikih igrača koji su na taj način dolazili do privilegovanog statusa kod proizvođača.

Već od tada vlasnici malih distributivnih firmi bili su u takvoj poziciji da nisu mogli da kupuju lekove direktno od proizvođača, ali nisu javno negodovali jer nisu bili u prilici da ih kupuju od većih trgovaca i da sa njima dele zaradu.

Od januara 2008. godine, kada su "Galenika" i "Hemofarm" potpisali nove ugovore, mali distributeri izgubili su mogućnost da posluju sa velikim distributerima, što je bio povod da se nekoliko njih iz Beograda, Pančeva, Valjeva i Kragujevca javi redakciji Politike.

Tvrdeći da je stvorena sprega proizvođača i samo nekoliko distributera sa ciljem da se formira monopol na proizvodnju i distribuciju lekova, neki od njih su još tada upozoravali da su na rubu propasti. Posle godinu dana, koliko su bili skrajnuti, pitaju se ko će im nadoknaditi štetu.

Tržište lekova je po isplativosti u samom vrhu u Srbiji. Reč je o ogromnim zaradama, a jasno je i zašto je važno imati dobar rejting u tom poslu. To su sigurni ekstrapoeni na tenderima za nabavku medicinskih sredstava i opreme za velike zdravstvene ustanove.

Na ovim velikim poslovima se uvek smenjuje nekoliko veledrogerija, dok mali nemaju novca ni da otkupe tendersku dokumentaciju. Tako je jedna od najvećih veledrogerija snabdevač lekovima i opremom gotovo svih medicinskih centara, uključujući i Klinički centar i Vojnomedicinsku akademiju.

O kakvom poslu je reč pokazuje podatak da pojedine zdravstvene ustanove samo na lekove godišnje izdvoje oko dve milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: