Postepena normalizacija grejanja

Gradovi u Srbiji koji su ostali bez grejanja počeli da dobijaju gas. Do kraja dana bi gas trebalo da dobiju i individualni potrošači.

Izvor: B92

Petak, 09.01.2009.

00:00

Default images

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da očekuje da će večeras početi isporuka gasa iz Rusije. On je rekao da je 2,7 miliona kubika gasa iz Nemačke kompanije Eon i dva miliona kubika iz Mađarske stiglo u Srbiju i da je krenula isporuka gasa individualnim potrošačima.

Prema rečima Bajatovića, uz obezbeđene količine gasa iz uvoza i iz domaćih resursa najveći broj individualnih potrošača dobiće taj energent.

On je naveo da još uvek nema dovoljno prirodnog gasa za industrijske potrošače, ali da Srbijagas zajedno sa državnim zvaničnicima čini sve kako bi omogućio uredno snabdevanje tržišta Srbije.

Srbijagas je ranije danas apelovao na građanje i distributere da pripreme instalacije za bezbednu isporuku gasa, kako ne bi došlo do problema prilikom puštanja tog energenta u instalacije.

Podsetimo, prva isporuka od dva miliona kubnih metara gasa iz Mađarske stigla je jutros. Sa mađarskom vladom dogovorena je isporuka dva miliona kubnih metara gasa, dok je vlada u Berlinu obećala tri miliona kubnih metara dnevno.

Te količine gasa trebalo bi da reše probleme daljinskog grejanja u gradovima u kojima nije bilo moguće preći sa gasa na druge energente.

Prethodno, direktor “Srbijagasa“ Dušan Bajatović za B92 rekao je da će isporuka gasa iz Mađarske omogućiti da u toku popodneva počne isporuka gasa i individualnim korisnicima.

“Mađarski gas je isporučen, prvih dva miliona još sinoć pre ponoći. Dakle, ubrzali smo čitavu proceduru. To nam je omogućilo da, uz količine koje smo imali iz domaćih resursa, osposobimo grejanje i rafinerije u Novom Sadu, toplane u Pančevu, Kikindi, Senti , Subotici, Bačkoj Palanci, Bečeju, Jagodini, Velikoj Plani, Loznici...“, naveo je Bajatović.

On navodi da je dobijenim količinama gasa iz Mađarske omogućen rad rafinerije u Novom Sadu, pekara i bolnica.

“U ovom momentu, sistem je stabilan, jutros negde oko šest časova počela je isporuka gasa iz Nemačke, negde oko 100.000 kubnih metara na sat“, rekao je direktor “Srbijagasa“. To je potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić. On je istakao da je u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor pred početak gasne krize bilo oko 100 miliona kubika gasa, ali da kompresorska stanica tog skladišta ne može da izbaci više od 400.000 do 450.000 kubika gasa dnevno.

"Planirano je da kapacitet podzemnog skladišta Banatski Dvor ima oko 300 miliona kubnih metara prirodnog gasa, a sprovođenjem dela energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom koji se odnosi na skladište trebalo bi da njegov kapacitet dostigne oko 800 miliona kubika, dok Rusi smatraju da bi njegov kapacitet mogao da bude čak oko 1,2 milijardi kubika gasa" naveo je on.

On je istakao da je građanstvo Srbije moglo biti snabdevano gasom 10 dana bez problema, kao da se ništa nije desilo u slučaju da smo imali adekvatne kompresore u Banatskom Dvoru.

Grejanje bolje, ali i dalje ima problema

Grejanje u Beogradu je normalno jer je većina toplana prešla na mazut, izjavio je pomoćnik generalnog direktora Javno-komunalnog preduzeća "Beogradske elektrane" Petar Vasiljević.

On je, gostujući u Vestima B92, rekao da je problema bilo u radu toplana u Banovcima i Medakoviću i najavio je da očekuje da će tokom dana te toplane dobiti gas koji stiže iz Mađarske. Odgovarajući na primedbe da je u pojedinim zgradama istog naselja grejanje različito, Vasiljević je objasnio da je ovo sistem grejanja koji nije funkcionisao 20 godina i da je razumljivo da postoje problemi.

“Moram da naglasim da je potrošnja mazuta u ‘Beo-elektranama’ iznosila dve i po hiljade tona, što je fantastična cifra, količina koju je uz izuzetno velike napore moguće dopremiti u ‘Beo-elektrane’, i što je bitno, taj sitem dopreme funkcioniše”, kaže on.

“Mi, inače, imamo na stanju još mazuta za tri do pet dana i smatramo da sa ovako uspešnom dopremom mazuta, kog inače ima u ‘NIS petrolu’, da ćemo uspevati da održavamo ovu količinu u našim rezervama i narednih dana, a da ćemo tokom dana dobijati onoliko koliko potrošimo, a to je dve i po hiljade tona”, navodi Vasiljević.

Svim individualnim potrošačima u Beogradu pušten je gas, tako da se tokom večeri očekuje da 15.000 domaćinstava u glavnom gradu postepeno dobije grejanje.

Gas je pušten i toplani "Medaković", pa će u stanovima koji se snabdevaju preko te toplane grejanje biti pojačano.

Toplana "Banovci - centar" koja nije imala tehničkih mogućnosti da pređe na mazut, dobila je gas pa se i u tom delu grada uskoro očekuje normalizacija grejanja.

Sve toplane u Novom Sadu danas rade, a grejanje su dobili i žitelji Petrovaradina i Sremskih Karlovaca koji koriste daljinski sistem. Do kraja dana gas će stići i do svih individualnih potrošača u gradu. Normalizuje se rad domova zdravlja u Novom Sadu, a od ponedeljka će početi da rade i neki od prigradskih vrtića.

Novosađanima koje greje gradska toplana danas su radijatori topli, a očekuje se da gas dobiju i individualni korisnici u gradu.

Količinama gasa iz Mađarske omogućen je i rad rafinerije, pekara i bolnica u Novom Sadu. Danas sa radom počinju i neki od gradskih domova zdravlja koji zbog nestašice gasa nisu radili. Vrtići u Novom Sadu funkcionišu kao i prethodnih nekoliko dana, što znači da veliki broj njih ne radi, ali ne zbog nedostatka grejanja već zbog malog broja dece koja su ovih dana prijavljena za boravaki u zabavištima.

Od ponedeljka će, ukoliko sve bude u redu sa grejanjem, deca iz prigradskih naselja ipak biti izmeštena iz gradskih obdaništa u ona koja su im bliža.

U ''Novosadskoj toplani'' kažu da ceo toplovodni sistem sada radi redovno, zahvaljujući domaćim rezervama i gasu koji stie iz Mađarske, a kako je najavljeno, i narednih dana na Novom naselju, Detelinari i delu oko Sajmita, grejanje, kao i snabdevanje toplom vodom, biće redovno.

Iz Elektrovojvodine ipak apeluju na gađane da to racionalnije troše struju, kako ne bi došlo do "preopterećenja sistema".

Javno preduzeće "Gradska toplana" u Nišu započela je akciju isključenja grejanja neredovnim platišama, rekao je Tanjugu portparol tog preduzeća Dušan Todorović.

"Oko 40 odsto od ukupno 25.000 korisnika centralnog grejanja duguje za isporučenu toplotnu energiju, a ukupan dug dostigao je pola milijarde dinara", naveo je Todorović.

On kaže da je ovo "iznuđeno rešenje" i da veliki dug ugrožava redovno poslovanje toplane i redovnu nabavku energenata.

Skoro svi korisnici daljinskog grejanja u Kikindi već su dobili grejanje, rekao je direktor kikindske toplane Karolj Damjanov.

U Zrenjaninu je danas formiran krizni štab koji će pratiti snabdevanje tog grada gasom.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić rekao je da je nezadovoljan načinom na koji se vrši distribucija i preraspodela zemnog gasa.

"Sada pojedini korisnici imaju grejanje 24 sata, a deo potrošača, kojih u Zrenjaninu ima oko 100.000, u više od 20.000 domaćinstava, i koji za grejanje koriste gas, uopšte nemaju grejanje. Ovo je kulminiralo sinoć, kada je grad, praktično, isključen sa mreže", rekao je Kaurić.

On je ponovio informaciju da su iz "Srbijagasa" stigla uveravanja da će potrošači u Zrenjaninu gas dobiti u popodnevnim časovima, a ako to ne bude ispoštovano, lokalna samouprava će preduzimati mere u cilju dobijanja kvota.

Direktor Gradske bolnice Slavko Timotijević potvrdio je da su radijatori u toj ustanovi topli, da je pritisak dobar i da sva tri kotla rade.

Grejanje je uključeno i u Gerontološkom centru, a rukovodilac gradskih toplana Slobodan Đukić rekao je da će radijatori u 1.700 stanova biti topli i da ne očekuje ponovni nestanak gasa.

Predsednik Opštine Vršac Čedomir Živković saopštio je da ovaj južnobanatski grad ponovo dobija dovoljne količine zemnog gasa.

"Pritisak na ulazu u grad je šest bara, a ukupna količina gasa koji dobijamo je 5.500 kubika na sat ili 130.000 kubika dnevno. To su količine i veće od zahtevanih i dovoljne da u ovakvim uslovima normalno funkcionišemo. Na sastanku kojim je predsedavao Bojan Pajtić, a koji je upravo završen, odlučeno je da se Vršcu dodatno poveća kvota", rekao je Živković.

On je rekao i da je sa predsednikom vršačkog "Hemofarma" Miodragom Babićem dogovoreno da ta farmaceutska kompanija, kao i ostale firme u gradu, ne radi do ponedeljka.

U pančevačke toplane noćas posle 21 čas počeo je da stiže gas, tako da su jutros u više od 11.000 stanova radijatori topli, rekao je Zoran Božanić, tehnički direktor JKP "Grejanje".

Božanić je istakao da je noćas u toplanama bilo manjih problema sa kvalitetom gasa i gorionicima na nekim kotlovima, ali da će danas u svim stanovima temperatura biti najmanje 20 stepeni.

Problema jedino ima u samačkom hotelu, gde zbog tehničkih razloga grejanje još nije stiglo.

Ponovnim radom pančevačkih toplana koje nisu mogle da pređu na mazut u Pančevu problemi sa gasom, međutim, nisu okončani jer u mnogim privatnim domaćinstvima plina još uvek nema.

Posle samo četiri sata, 400 stanova u Čačku ponovo je ostalo bez grejanja jer je, kako je saopšteno, prekinuta isporuka široke potrošnje gasa koji je stigao oko 5 časova.

Ti stanovi se greju sa toplane "Vinara", koja je zajedno sa toplanom "Ljubič kej" rano jutros bila dobila gas.

Posle kraćeg prekida, jutros je za više od polovine korisnika i u Loznici normalizovano daljinsko grejanje iz sistema firme "Dekotra" pošto je tokom noći obnovljeno snabdevanje prirodnim gasom, potvrdio je Tanjugu direktor Javnog komunalnog preduzeća "Toplana" Milan Panić.

Prve isporuke gasa počele su da stižu u Suboticu tokom noći i do danas ujutro u subotičku toplanu stiglo je oko hiljadu kubika gasa.

Subotici je potrebno oko 17.000 kubika dnevno, tako da dobijene količine još nisu dovoljne da se magistralni gasovod stavi pod pritisak.

Domaćinstva Jagodine, danas oko 15 sati, dobila su gas, kao poslednji u lancu sukcesivnog uključivanja, koje je počelo noćas u 24 sata, puštanjem u rad Gradske toplane, rečeno je u Radnoj jedinici "Distribucija gasa" Srbijagasa u Jagodini.

Gas za grejanje i ostale potrebe na području lokalne samouprave Jagodine koristi 4.000 domaćinstava.

Posle Gradske toplane, koja zagreva 5.700 stanova, škole, vrtiće, socijalne ustanove, administrativni centar, uključena je kotlarnica u naselju "Sarina međa", sa najviše potrošaca daljinskog grejanja, a zatim, kako su se cevi punile i gas pristizao, i Bolnica, iz čije se kotlarnice greje i Pedagoški fakultet, škola "Boško Đuričić", Istorijski arhiv, zatim kotlarnice u naseljima "Kajsijar" i "Navip".

Ješić: Niko ne brine o individualnim potrošačima

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić izjavio je da 37.000 građana u toj opštini nema grejanje jer su individualni potrošači gasa i upozorio da je situacija "alarmantna". "Zašto niko ne govori o individualnim potrošačima gasa, a takvih je najveći broj u Srbiji? Svi samo pričaju o toplanama, a ljudi u vojvođanskim gradovima koji su individualni potrošači cvokoću od zime", rekao je Ješić agenciji Beta.

Naveo je da se u Inđiji siromašni "greju na rerne", jer nemaju novca ni za kakav drugi način grejanja, a jutros je temperatura u tom gradu bila minus 17 stepeni Celzijusovih.

Dodao je da su naročito ugroženi penzioneri, bolesni i socijalni slučajevi.

"Da li će neko u ovoj državi konačno odgovarati za to što Srbija još uvek nema skladište prirodnog gasa?! Da li je ova vladajuća koalicija, koja vlada već 29 godina u različitim oblicima, bila u stanju da napravi išta kapitalno nakon Tita", upitao je Ješić.

Objasnio je da Inđija nema toplanu i dodao da je, zahvaljujući alternativnim energentima, obezbeđeno grejanje medicinskih ustanova, vrtića, javnih ustanova.

Ješić je kazao da će, i kada se potpuno normalizuje snabdevanje Srbije gasom, opštinama poput Inđije trebati najmanje 72 sata da dobiju ponovo grejanje.

Krizni štabovi LDP-a

Liberalno-demokratska partija formiraće krizne štabove u beogradskim opštinama gde učestvuje u vlasti kako bi građanima pomogla da prevaziđu probleme u grejanju, najaviljeno je na današnjoj konferenciji za novinare te stranke.

Svi opštinski odbori LDP-a u Beogradu radiće 24 sata kako bi građani u svakom trenutku mogli da dobiju informacije o stanju grejanja u glavnom gradu.

Istovremeno, lider LDP-a Čedomir Jovanović tvrdi da Rusija nije ispunila obaveze prema Srbiji kada je u pitanju isporuka gasa, te da zbog toga ruska vlada i dobavljači moraju da nadoknade štetu građanima i privredi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: