Početak radova na mostu preko Save

U Beogradu je počela izgradnja mosta preko Save. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas obećao je da će most na Adi Ciganliji biti završen do jeseni 2011. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2008.

15:22

Default images

Na desnoj obali Save počelo je pobijanje probnih šipova za jedan od sedam stubova mosta na Adi Ciganliji. Cena izgradnje mosta je 118 miliona evra. Gradonačelnik Dragan Đilas simbolično je pritisnuo dugme kojim je označio početak radova.

Posle više od 30 godina u Beogradu se gradi novi most. Most preko špica Ade Ciganlije biće dugačak 929 metara, širok 45 metara, s glavnim rasponom od 376 metara i pilonom visokim 200 metara.

"Ovo je najvažniji projekat koji smo započeli u Beograd i za koji ja, kao gradonačelnik, garantujem da ćemo ga u roku završiti", rekao je Đilas.

"Da bi bio gotov, ovi ljudi moraće da rade dan i noć jer Beograd i Beograđani ne mogu da dozvole da ovaj most, koji su tako dugo čekali, zakasni i jedan dan", kazao je Đilas.

Ugovor o izgradnji potpisan je u aprilu ove godine sa austrijsko-nemačko-slovenačkim konzorcijumom, a rok za završetak radova je 40 meseci od dana potpisivanja.

"Ponosan sam što sam ovde i što smo izvođači ovog važnog mosta. Mi radimo već nekoliko meseci na ovom projektu, radimo po planu, dobro sarađujemo sa upravom grada", kaže tehnički direktor Valter Rekerzugl.

"Veoma smo srećni što gradimo most koji će biti zaštitni znak ne samo Beograda, već cele zemlje. Imamo ugovor i garantujemo da će biti ispoštovan", dodao je on.

Ukupna vrednost radova iznosi 118 miliona evra. Komentarišući višemesečne kritike da je ovakav projekat preskup za Beograd, akademik Nikola Hajdin ocenio je da je most ovakvih razmera potreban glavnom gradu.

"Po mom mišljenju, to je cena sasvim realna. Znate da je sve skupo. Prava je sreća što je tako pogođeno. Da je pogođeno za sledeću godinu, koštalo bi mnogo više", rekao je Hajdin.

Most će imati šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze.

Omogućiće da preko sadašnjih mostova i kroz Bulevar vojvode Mišića bude 40 odsto manje saobraćaja nego sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: