Dinkić: Krišto nije kriv

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić kaže da je jedina greška bivšeg direktora Aerodroma Bojana Krišta ta što je isplatio visoke bonuse u vreme ekonomske krize.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2008.

00:42

Default images

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije je, gostujući u "Utisku nedelje", rekao da zbog ovog slučaja nije u sukobu sa Demokratskom strankom i dodao da je prijatelj sa Borisom Tadićem, kao i da predsedniku Srbije njegova ostavka uvek stoji na raspolaganju. Bojan Krišto, kadar G17 plus, podneo je pod pritiskom ostavku na mesto direktora Aerodroma "Nikola Tesla".

Krišto je, podsetimo, kao direktor Aerodroma "Nikola Tesla" imao platu od 3.600 evra, a menadžmentu je dodelio bonuse od 11.000 evra.

"On je napravio grešku što nije smanjio te bonuse u uslovima ove krize. Međutim, te bonuse, kada sam pogledao listinge, nije isplaćivao u jednom mesecu. Njemu je plata bila oko 350.000 dinara mesečno u proseku, a u proseku bonusi 150.000 dinara", rekao je Dinkić.

"Dakle, ogromna plata. Ali, direktor NIS-a ima više od toga, od zbira plata i bonusa, a ne znamo koliki su bonusi. Direktor EPS-a ima takvu platu", kaže on.

"Ako je neko hteo da pokretanjem ove priče promeni sistem, pozdravljam to što su novine pokrenule, ali kako je stvar išla, vidim da cilj nije bio da se menja sistem, nego da se jedan čovek linčuje, da se i meni nanese ljaga jer sam ga ja predložio, a onda sad nikom ništa – sistem ostaje isti", kazao je Dinkić. Dinkić je ocenio da je "slučaj Krišto", u stvari, napad na njega, te da istražni organi treba da utvrde šta je pozadina tih medijskih napada.

"Nije problem u visokim platama; smanjiti plate nije racionalizacija, racionalizacija je smanjiti birokratiju. To je ekonomsko pravilo koje može nekome da se svidi, nekome ne", kaže on.

"On je upravo zato što je to sprovodio napravio gomilu neprijatelja. Svi ljudi koji su ostali bez posla su mu neprijatelji, pretili su mu", rekao je Dinkić.

"Ja sam istraživao te stvari, pretnje i shvatio sam da je mogao imati neprijatelje na hiljadu strana – od onih koji su izgubili posao zbog mera racionalizacije do Montenegroerlajnsa, koji nije srećan zato što treba da plaća kao što plaća na nekom drugom aerodromu jer nije više nacionalni avioprevoznik, preko tih zakupaca, koji ne mogu više jeftino da iznajmljuju prostor na aerodromu, pa čak i do novine koja je pokrenula, novine Pres, zato što nije htela da plati to što se reklamirala na bording kartama", kazao je Dinkić. Mlađan Dinkić je rekao da je slučaj nastao kada se "neko oglasio" u ime predsednika Srbije i rekao da Krišto treba da podnese ostavku.

"Lično mislim da je tada napravljena greška. Ko god da je govorio u ume predsednika, napravio je kardinalnu grešku", kazao je Dinkić i dodao da zna ko je govorio u ime predsednika, ali nije želeo da otkrije ime.

Lider G17 plus je rekao i da mu je u četvrtak, u vreme sednice Vlade Srbije, prišao "jedan ministar" i rekao da mu je iz BIA javljeno da Krišto "spaljuje dokumentaciju". Ni ovde Dinkić nije imenovao tog ministra.

Nakon te izjave Dinkića počelo je naizmenično slanje saopštenja Presa i Aerodroma u kojima se iznose oprečne informacije o tome ko kome duguje novac, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Dulić: Slučaj Krišto nije uperen protiv Dinkića

Oliver Duliæ (Fonet)
"Slučaj Krišto" ne bi trebalo da ugrozi odnose Demokratske stranke i G17 plus, rekao je gostujući u emisiji B92 Kažiprst ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić iz DS-a.

On je takođe rekao da DS nije spreman da menja koalicione partnere, a da novi izbori nisu u interesu ni države ni građana. Dulić za B92 kaže da je pogrešan utisak Mlađana Dinkića da je slučaj Bojana Krišta u stvari uperen protiv njega. "Mislim da je možda malo previše emotivno gospodin Dinkić nastupio samo kada je, možda, optužio neke druge stranke za to", kaže on.

"Ovde se, siguran sam, ne radi o tome i mislim da ova tema ne treba da ugrozi naše odnose, mislim da smo mi ovde na jednom zajedničkom zadatku", kaže on.

"Mislim da treba zajednički da radimo da u Srbiji prestane da se stvara ta atmosfera jednog hroničnog nepoverenja, skandalizovanja svakog mogućeg posla, nameštanja preko novina različitih afera, pa čak i dovođenja do toga da se demokratija izvrgne ruglu i da se ona potreba da mediji pišu slobodno pretvori u jednu potpunu anarhiju", rekao je on.

Otvaranjem pitanja primanja u javnim preuduzećima otvorena je Pandorina kutija, kaže Dulić i dodaje da je to pitanje upravo pokrenula sadašnja vlada, koja plaća cenu loših poteza povučenih 2004. godine. "Mi smo problematizovali to, dakle, nije javnost to uradila", kaže on.

"Ono što se meni sviđa jeste to što sada DSS, koji je zadnjih sedam godina bio na neki način u vlasti, koji je upravo postavljao i Bojana Krišta i sve ove upravne odbore i sve ove direktore koji sada primaju te plate, dakle, to je bilo za vreme vlada Vojislava Koštunice, sada peru ruke od toga i kažu: 'mi ne znamo ništa o tome, sram ih bilo, imaju ogromne plate'", kaže Dulić.

On je takođe rekao da se trenutno radi na modelu koji bi na pravilan način uredio plate u javnim preduzećima i demantovao informacije koje su pojavile u medijima da se iz javnih preduzeća finansiraju političke stranke.

I Todorović pod lupom javnosti

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, koji je bio najoštriji kritičar vlasti posle izbijanja "afere Krišto" i sam se našao pod lupom medija.

Todorović je uoči 5. oktobra 2000. godine sa radikalskom vlašću opštine Zemun sklopio ugovor o tridesetogodišnjem zakupu skoro 5.000 kvadrata zemljišta kod "Galenike", po ceni od samo jednog dinara po kvadratu.

Na ovom placu, koji se nalazi na jednoj od najboljih lokacija na putu Beograd - Novi Sad, kompanija Dragana Todorovića napravila je parking za šlepere. List "Pres" navodi da mesečna zarada ovog parkinga nije manja od deset hiljada evra.

Todorović je novinarima u parlamentu rekao da je od SO Zemun plac zakupio po ceni od jedan dinar po kvadratnom metru, što je tada bila tržišna cena, a graniči se sa placom koji je već u njegovom vlasništvu.

Prema njegovim rečima, u vreme kada je teren zakupio, zemljište je bilo zakrčeno šutom i otpadom, a pošto se plac nalazi između dalekovoda, nije mogao biti korišćen u neke posebne svrhe.

"Od 1984. godine se bavim transportom i tamo parkiram kamione koje ne mogu da uposlim, a naknadu za parkiranje šlepera naplaćujem 500 dinara dnevno", rekao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: