Betankurova u poseti Kolumbiji

Ingrid Betankur, koja je provela više od 6 godina kao talac kolumbijskih gerilaca, doputovala je u posetu Kolumbiji, prvu otkad je oslobođena iz zatočeništva.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2008.

14:29

Default images

Betankurova, poreklom iz Francuske, bila je kandidat na predsedničkim izborima u Kolumbiji 2002, kada su je tokom predizborne kampanje oteli pripadnici Oružanih revolucionarnih snaga Kolumbije, a otkad je oslobođena živi u Evropi.

Najavljeno je da bi Betankur u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti trebalo da se sastane s kolumbijskim predsednikom Alvarom Uribeom.

"Ovo je prva stanica njene turneje po zemljama Latinske Amerike", navedeno je u saopštenju objavljenom na predsedničkom sajtu.

Betankurova je spasena zajedno s trojicom Amerikanaca i 11 kolumbijskih vojnika, koji su, takođe, bili zatočenici FARK-a u prašumama Kolumbije.

FARK se od 1960-ih bori protiv vlasti i za uspostavljanje marksističke vlade u južnoameričkoj državi.

Pobunjenici drže stotine talaca po logorima u džungli.

Za neke od njih traže otkupninu, dok im drugi služe za razmenu za zatvorene pobunjenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: