Pobeda DS-a, uspon naprednjaka

U Rumi, Knjaževcu, Prijepolju i Vrnjačkoj Banji na ponovljenim lokalnim izborima najbolji rezultat ostvarila je Demokratska stranka, a za njima su naprednjaci.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.11.2008.

01:27

Default images

Demokrate su osvojile najveći broj mandata u Rumi, Vrnjačkoj Banji i Knjaževcu, dok je u Prijepolju Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića odnela ubedljivu pobedu. pak, najveće interesovanje javnosti izazvalo je prvo izborno odmeravanje snaga između Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke.

Naprednjaci su u odnosu na dojučerašnje partijske drugove iz Srpske radikalne stranke osvojili i po nekoliko puta glasova više, dok radikali, iako u maju najjači u Knjaževcu, u tom gradu sada nisu prešli cenzus.

Izbori u četiri opštine ponovljeni su jer posle majskih izbora opštinski organi vlasti nisu formirani u zakonom predviđenom roku.

U Rumi, Knjaževcu, Prijepolju i Vrnjačkoj Banji građani su juče ponovo glasali. Izbore je obeležio veliki broj izbornih lista, a u Vrnjačkoj Banji bilo ih je čak 12.

Rezultati, što se tiče partije koja je osvojila najveći broj mandata, ostali su isti kao u maju. Demokrate, koje su okosnica republičke vlasti, ovoga puta prve su u Rumi, Vrnjačkoj Banji I Knjaževcu.

Ipak, Liberalno-demokratska partija zatražila je da se ponove izbori u Vrnjačkoj Banji "zbog grubih nepravilnosti prilikom glasanja na sedam biračkih mesta".

Reakcije stranaka možete čitati u posebnoj vesti.

U Rumi bez incidenata

Na ponovljenim lokalnim izborima u Rumi najviše glasova osvojila je koalicija Za evropsku Rumu - Boris Tadić, dok je na drugom mestu grupa građana Napred, Srbijo - Tomislav Nikolić.

U Skupštini opštine koalicija Za evropsku Rumu imaće 20 mandata, dok će Nikolićeva stranka imati osam odbornika. Koalicija DSS - Nova Srbija osvojila je šest, Srpska radikalna stranka četiri, koalicija SPS - PUPS osvojila je 3, a koalicija oko LDP-a 2 mandata.

Bez obzira na to što je prethodnih dana bila prilično napeta atmosfera među pripadnicima Srpske radikalne stranke i bivšim članovima te partije, sada pripadnicima Srpske napredne stranke, glasanje u Rumi prošlo je bez incidenata, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Na izborima je učestvovalo osam lista, od kojih je šest osvojilo mandate. Ukupna izlasnost birača bila je oko 46 odsto, što je oko 22.000 građana Rume.

Prema rečima predsednika pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušana Elezovića, može se očekivati da će lokalnu vlast u Rumi formirati dve koalicije - Za evropsku Srbiju i SPS - PUPS.

Elezović je rekao i da se nada da će vlast u Rumi biti brzo formirana, čime će se okončati period nestabilnosti i nefunkcionisanja lokalne samouprave.

Nenad Katanić, iz Srpske napredne stranke, zadovoljan je ostvarenim rezultatima. On je rekao da su Ruma i Srbija sa Srpskom naprednom strankom konačno dobile političku alternativu, ali da nije siguran da će demokrate i socijalisti formirati vlast.

"Nekoliko stranaka je prešlo cenzus. O svim daljim aktivnostima, mogućim koalicijama ćemo pričati. Mi smo otvoreni za saradnju, na nama je da se dogovorimo”, kaže Katanić.

Prijepolje: Pobeda SDP-a

Sandžačka demokratska partija na vanrednim lokalnim izborima u Prijepolju osvojila je najbolji pojedinačni rezultat - 17 od ukupno 61 odborničkog mesta.

To znači da je Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića odnela ubedljivu pobedu, osvojivši 26 odsto glasova.

Na drugom mestu je Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića sa 10 osvojenih mandata, a na trećem koalicija DS - SPS - G17 plus -SPO sa devet mesta.

Slede Demokratska partija Sandžaka sa 8, DSS i Nova Srbija sa 5 mandata, i SRS, Stranka demokratske akcije i LDP sa po 4 odbornička mesta.

Knjaževac: Radikali ispod crte

U Knjaževcu su najviše mandata osvojili koalicija DS i G17 plus i koalicija Za Zaječar - Boško Ničić - po 11 mandata.

Interesantno je da SRS u tom gradu nije prešao cenzus.

Lokalna skupština ima 40 odborničkih mesta, a grupi građana Napred, Srbijo - Tomislav Nikolić pripalo je sedam mandata, četiri je osvojila koalicija SPS - PUPS, DSS je osvojio tri mandata, a LDP dva.

Prema preliminarnim rezultatima, na izbore je izašlo 39,97 odsto građana upisanih u birački spisak.

DS najuspešniji i u Vrnjačkoj Banji

Prema prvim zvaničnim izbornim rezultatima, u Vrnjačkoj Banji je na ponovljenim lokalnim izborima najviše mandata osvojila koalicija Za evropsku Vrnjačku Banju, rečeno je na konferenciji za novinare Opštinske izborne komisije.

Zbog uočenih nepravilnosti, izbori će biti ponovljeni na četiri biračka mesta, ali to neće uticati na rezultate.

Koalicija Za evropsku Vrnjačku Banju - Boris Tadić, koju čine Demokratska stranka, G17 plus, Srpski pokret obnove i Pokret veterana, sa 4.992 glasa osvojila je 11 od 25 postojećih odborničkih mandata.

Prema izbornim rezultatima sa 34 biračka mesta, sa 2.199 glasova grupa građana Napred, Srbijo - Tomislav Nikolić osvojila je četiri mandata, a Nova Srbija - Rodoljub Džamić tri mandata (1.716 glasova).

Po dva odbornička mandata osvojili su Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma, Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica i grupa građana Banja je zakon, dok je jedan mandat pripao grupi građana Pokret za promene - Dragan Stefanović, saopštila je Opštinska izborna komisija u Vrnjačkoj Banji.

Na prevremene lokalne izbore u Vrnjačkoj Banji u nedelju je izašlo 61 odsto birača upisanih u birački spisak.

Cesid: Očekivano

Direktor programa u Centru za slobodne izbore i demokratiju Cesid Đorđe Vuković kaže da je takav rezultat, odnosno ubedljivo vođstvo demokrata, bio očekivan.

"To jeste jedan blagi uzlazni trend koji oni imaju, ali prosto se to ne razlikuje značajno u broju osvojenih glasova koje su oni imali do sada", smatra on.

"Biće pravilo, pošto je to normalno očekivati, da će u većini opština u Srbiji dominantnu ulogu imati stranke koje imaju svoje predstavnike u Beogradu, to je normalno", kaže on.

"Dakle, imajući u vidu ono što smo sad dobili kao novi odnos snaga, ukoliko dođe do preslikavanja postojećih koalicija na nacionalnom nivou, da neće biti većih problema da se vlast formira i na lokalu", smatra on.

"Ne bi bilo nimalo dobro za te opštine da uđu u treći ili četvrti ciklus lokalnih izbora, tako da mislim da će se oni prilično lako dogovoriti oko formiranja nove lokalne vlasti", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: