Svetski lideri čestitali Obami

Svetski lideri čestitali su kandidatu demokrata Baraku Obami na izboru za novog predsednika SAD i izrazili nadu u bolju budućnost SAD i sveta.

Izvor: Beta

Sreda, 05.11.2008.

06:24

Default images

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji, naveo je u čestitki Obami da njegov izbor budi velike nade u Francuskoj i Evropi. Čestitke su uputili i mnogi drugi svetski zvaničnici.

"U trenutku kada moramo zajedno da se suočimo sa ogromnim izazovima, vaš izbor je probudio ogromne nade u Francuskoj, Evropi i svetu. Francuska i Evropa će s novom energijom sarađivati sa Amerikom na očuvanju mira i svetskom napretku", istakao je Sarkozi.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso rekao je da se nada da će se pod vođstvom Obame SAD pridružiti Evropi, kako bi vodile svet prema "nju dilu", što je naziv niza višegodišnjih reformi koje je predsednik SAD Frenklin Ruzvelt pokrenuo 1933. godine radi izvlačenja svoje zemlje iz duboke ekonomske depresije.

"Na nama je da sadašnju (svetsku ekonomsku) krizu pretvorimo u šansu. Potreban nam je 'novi dogovor' za novi svet. Iskreno se nadam da će, pod rukovodstvom predsednika Obame, SAD udružiti snage sa Evropom da bismo sklopili 'novi dogovor' na dobrobit naših društava i čitavog sveta", piše u Barosovom saopštenju.

"Došao je trenutak za novo angažovanje Evrope i SAD... Želim da uverim senatora Obamu u podršku Evropske komisije i svoju u obnavljanju tog angažovanja za zajedničko suprotstavljanje mnogim teškoćama koje su pred nama", zaključio je Baroso.

Ministar spoljnih poslova Francuske, Bernar Kušner, čestitao je Obami u ime Evropske unije.

"Američka demokratija doživela je veličanstven trenutak, jedan od najkrupnijih susreta koji obnavljaju njenu vitalnost, veru u budućnost i poverenje u vrednosti na kojima je utemeljena pre više od dva veka", ukazao je Kušner u saopštenju.

I britanski premijer Gordon Braun čestitao je Obami i rekao da je on vodio inspirativnu kampanju i da je uneo energiju u politiku sa "svojim progresivnim vrednostima i vizijom za budućnost".

"Znam da Barak Obama i mi delimo mnoge vrednosti. Mi smo zajedno odlučni da pokažemo da vlade mogu da deluju da pomognu narodu kroz ova teška vremena u suočavanju sa globalnom privredom", rekao je Braun.

Nemačka savezna kancelarka Angela Merkel čestitala je Baraku Obami "istorijsku pobedu" na izborima i uverena je da će američko-evropska saradnja pomoći da se prevaziđu aktuelni problemi u svetu.

"Na početku Vašeg mandata, svet stoji pred značajnim izazovima. Uverena sam da ćemo se tesnom saradnjom i poverenjem između SAD i Evrope odlučno suprotstaviti novim opasnostima i rizicima i da ćemo moći dobro da iskoristimo šanse koje se nude u našem globalnom svetu", navodi se u poruci konzervativne kancelarke novoizabranom predsedniku SAD.

Nemački predsednik Horst Keler poručio je Obami da može da računa na Nemačku kao "dugogodišnjeg prijatelja". "Nemačka u SAD povezuju zajedničke vrednosti i ubeđenja. To je osnova naše bliske saradnje", navodi se u saopštenju nemačkog predsednika.

Slovenački predsednik Danilo Tirk je rano jutros, u ime Republike Slovenije i u svoje ime, čestitao Baraku Obami. Slovenački predsednik je naglasio da zajedničke vrednosti, zalaganje za međusobno razumevanje između naroda i kultura i zalaganje za temeljne slobode i ljudska prava za njega predstavljaju čvrst temelj za dalju saradnju.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić čestitao je danas pobedniku na predsedničkim izborima u SAD i izrazio očekivanja da će i nova administracija obraćati pažnju na region jugoistočne Evrope i Balkana.

"Uveren sam da će Vaš dolazak na dužnost predsednika Sjedinjenih Država označiti početak novog poglavlja ne samo u životima mnogih Vaših sugrađana, nego i u odnosu SAD prema svetu, ali i sveta prema SAD", navodi se u poruci Mesića, saopšteno je iz Kancelarije predsednika za odnose s javnošću.

Premijer Portugala Žoze Sokrates rekao je da je Barak Obama "glas nade" i da njegov izbor za predsednika SAD predstavlja istorijski trenutak i mogućnost promene sa SAD i svet.

Odlazeći i budući austrijski kancelar, Alfred Guzenbauer i Verner Fajman, ocenili su da izbor demokratskog kandidata za novog predsednika SAD otvara mogućnosti jačanja odnosa SAD i Evrope u vreme svetskih izazova.

"Izabran je političar koji se od početka svoje karijere zalagao za socijalno slabe i u društvu zapostavljene osobe", naveo je Guzenbauer u saopštenju, ocenjujući da će Obama "u pitanjima važnim za čovečanstvo tražiti jedinstvo sa Evropom".

Uspešna predizborna kampanja Baraka Obame konsolidovala je poverenje u američku demokratiju i zainteresovala Rumune, kao i sve nacije sveta, ocenio je danas rumunski predsednik Trajan Basesku.

Češka vlada i opozicija čestitaju Obami, a prvi mu je jutros čestitke uputio češki premijer Mirek Topolanek.

Pobedu Baraka Obame pozdravlja i Poljska, a šef njene diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je da očekuje da će saradnja Varšave i Vašingtona sada biti bolja. "Obama možda neće uspeti da ispuni sva obećanja, ali obnovljena vera u Ameriku i planine prenosi", podsetio je Šikorski na staru poljsku i češku izreku.

Rusija smatra da će pobeda demokrate Baraka Obame na predsedničkim izborima "osvežiti" pristup SAD spoljnopolitičkim pitanjima, uključujući Rusiju, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin.

"Računamo da će nova svežina dovesti do konstruktivnijih rešenja u borbi sa novim izazovima, uspostavljanju nove saradnje u ekonomskoj sferi, tim pre što mnoge države preživljavaju finansijsku krizu", rekao je Karasin.

Umesto zvanične čestitke Baraku Obami, predsednik Rusije Dmitrij Mededev optužio je SAD da su svojom "uobraženom" i jednostranom politikom prouzrokovale svetsku finansijsku krizu i sukob u Gruziji.

"Neophodno je stvoriti mehanizme koji bi blokirali pogrešne, egoistične, a često i opasne odluke nekih članova međunarodne zajednice", rekao je Medvedev u prvom godišnjem obraćanju naciji, odnosno članovima federalnog parlamenta i najvišeg ruskovodstva države.

Medvedev je takođe rekao i da se nada da će nova administracija SAD učiniti korak napred u cilju jačanja odnosa sa Rusijom. "Mi nemamo probleme sa američkim narodom, kod nas nema urođenog antiamerikanizma", naglasio je Medvedev.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov najavio je mogućnost da se ruski predsednik i novoizabrani predsednik SAD sastanu u Vašingtonu 15. novembra, na samitu G20 o finansijskoj krizi.

Bliski Istok

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je, čestitajući američkom narodu na izboru, i Obami lično, istakao da veruje da će novi predsednik SAD doneti mir Avganistanu. Obamin ulazak u Belu kuću će, po oceni Karzaija, doneti napredak, ne samo Avganistanu, nego i celom svetu.

Pobedu senatora Obame pozdravio je i predsednik Pakistana Asif Ali Zardari, prenela je ambasada te zemlje u Vašingtonu. Predsednik Zardari izrazio je nadu u jačanje američko-pakistanskih odnosa pod novim rukovodstvom SAD, stoji se u saopštenju koje je preneo Rojters.

Kralj Jordana Abdulah Drugi ocenio je da se spoljna politika SAD neće mnogo promeniti izborom novog predsednika i da su američki izbori stvorili atmosferu isčekivanja. "Ne verujem da će se spoljna politika SAD mnogo promeniti, možda u pojedinim aspektima, ali ne drastično", rekao je on.

Izraelski i palestinski poltičari pozdravljaju pobedu kandidata demokrata Baraka Obame, izražavajući nadu da će se tokom njegovog mandata mirovni proces nastaviti i razviti u nešto opipljivo.

Palestinski predsednik Mahmud Abas očekuje da će Obama doprineti većem napretku mirovnog procesa na Bliskom istoku od svog prethodnika Džordža Buša.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat nada se da će Obama predvoditi SAD na putu bliskoistočnih mirovnih pregovora i da će doprineti sporazumu koji je njegov prethodnik Buš obećao pre kraja svog mandata.

Radikalni islamistički Hamas pozvao je novoizabranog američkog predsednika da se "uči na greškama ranijih administracija SAD, a posebno one predvođene Bušom prema arapskom svetu".

Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert čestitao je novom predsedniku, označivši njegovu pobedu istorijskom i impresivnom. "Amerika je još jednom dokazala da je najveća demokratija, primer za ugled svim demokratijama u svetu," kazao je Olmert, naglasivši da je Obama dokazao svetu svoje sposobnosti i veštinu da vlada.

Latinska Amerika

Predsednik Venecuele Ugo Čavez čestitao je Baraku Obami pobedu na predsedničkim izborima u SAD. "To je istorijska pobeda", ocenio je Čavez i dodao da želi da uspostavi "nove odnose" sa SAD.

Poslednjih godina jedan od najvećih kritičara Bušove administracije, Čavez je rekao da želi da ponovo lansira "bilateralne konstruktivne odnose za dobrobit oba naroda".

Afrika

Čestitku Obami među prvima je poslao i predsednik Kenije Mvai Kibaki, istakavši da je njegova zemlja veoma ponosna na kenijsko poreklo novoizabranog američkog predsednika.

"Narod Kenije je veoma ponosan na vaše kenijske korene. Vaša pobeda je nadahnuće milionima ljudi u svetu, a posebno svima nama u Keniji", rekao je predsednik Kenije.

I predsednik Južnoafričke Republike Kgalema Motlante istakao je da je "Afrika danas ponosna na Obamu" i izrazio nadu da će tokom njegovog mandata veća pažnja biti posvećena problemima siromaštva i nerazvijenosti "crnog kontinenta".

Bivši predsednik Južne Afrike Nelson Mandela čestitao je danas pobedu na izborima za predsednika SAD Baraku Obami, ocenivši tu pobedu "kao znak nade za svakoga".

"Vaša pobeda je pokazala da niko na svetu ne treba da se ustručava da sanja i da želi da svet postane bolje mesto", navodi se u Mandelinoj poruci.

On je pozvao Obamu da se tokom svog predsedničkog mandata bori protiv siromaštva i bolesti svuda u svetu.

Kanada i Novi Zeland

Kanadski premijer Stiven Harper izjavio je da sa zadovoljstvom očekuje susret sa novoizabranim predsednikom i dalje jačanje posebnih veza između SAD i Kanade.

"Narednih meseci, kanadski funkcioneri i diplomate će blisko sarađivati sa članovima Obaminog prelaznog tima. Ministri u našoj vladi s nestrpljenjem očekuju da uspostave čvrste veze sa svojim kolegama u novom Obaminom kabinetu", naveo je Harper.

Premijerka Novog Zelanda Helen Klark ocenila je da Obama preuzima dužnost u kritičnom trenutku, kada je "međunarodna zajednica suočena sa brojnim izazovima, uključujući globalnu finansijsku krizu i globalno zagrevanje. Radujemo se saradnji sa novoizbranim predsednikom Obamom i njegovim timom u rešavanju tih pitanja", istakla je ona.

Premijer Australije Kevin Rad, čestitajući Obami pobedu, podsetio je da je pre 45 godina King govorio o snu, o vremenu kada će u Americi ljudi biti cenjeni po onome što jesu, a ne po boji kože. "Danas je Amerika konkretizovala taj san", rekao je Rad novinarima, dodavši da Obama nosi poruku nade, ne samo za SAD, već za ceo svet.

Azija i Indija

Kineski predsednik Hu Đintao čestitao je Baraku Obami na pobedi. "U novom periodu istorije, nadam se da ćemo zajedničkim naporima osnažiti neprestani dijalog, bilateralnu razmenu, poverenje i saradnju", poručio je Hu, navodi se u saopštenju.

Japanski premijer Taro Aso istakao je da će sa novim predsednikom SAD raditi na unapređenju japansko-američkih odnosa i rešavanju globalnih pitanja, kao što su ekonomija, terorizam i zaštita životne sredine.

Aso je tom prilikom istakao da je siguran da će SAD, u situaciji kad se svet suočava sa teškim izazovima, pod Obaminim vođstvom "nastaviti da napreduju kroz saradnju sa medunarodnom zajednicom".

Premijer Indije Manmohan Sing pozdravio je pobedu Baraka Obame na izborima za 44. predsednika SAD i pozvao ga da poseti Indiju što pre.

"Narodi SAD i Indije povezani su zajedničkom privrženošću slobodi, pravdi, plurazimu, ljudskim pravima i demokratiji - idealima koji predstavljaju čvrste osnove za strateško i prijateljsko partnerstvo dva naroda", dodao je on.

U saopštenju iz predsedničke palate južnokorejskog lidera Li Mijung Baka istaknuto je da izbor Obame predstavlja izraz podrške američkog naroda njegovom predizbornom obećanju da će se zalagati za promene.

Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono, čestitajući Obami i američkom narodu na pobedi, kaže da je "ubeđen da Indonezija i SAD, kao velike demokratije, mogu da unaprede bilateralne odnose".

Čestitke iz bivše Jugoslavije

Makedonski presednik Branko Crvenkovski čestitao je Baraku Obami na pobedi na predsedničkim izborima u SAD, ocenivši da je "veliki doprinos SAD u obezbeđivanju mira i stabilnosti i razvoju i unapređivanju demokratije uopšte".

"Duboko sam ubeđen da će se nakon Vašeg izbora interes i posvečenost SAD za naš region nastaviti nesmanjenim intenzitetom", rekao je Crvenkovski.

Makedonski premijer Nikola Gruevski nije za sada dao izjavu niti je uputio čestitku Obami. Stav njegove vladajuće partije VMRO-DPMNE jeste da politika SAD neće biti promenjena posle pobede Obame.

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović uputio je američkom ambasadoru u BiH Čarslu Inglišu, čestitku povodom izbora Baraka Obame za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Kuzmanović je izrazio očekivanje da će novoizabrani predsednik SAD, uz napore ambasadora Ingliša, doprineti sprovođenju Dejtonskog sporazuma, razvijanju dobre saradnje i odnosa SAD i BiH i njenom ispunjavanju uslova na putu ka evroatlanskim integracijama.

"Izražavam uverenje i očekivanje da će Barak Obama, vršeći funkciju predsednika SAD, snažno doprineti uspostavlju mira, stabilnosti i prosperiteta, kako za građane SAD, tako i za građane BiH i celog sveta, uz poštovanje vladavine prava, demokratije i uvažavanje interesa naroda i država", kaže se u saopštenju predsednika RS.

Ban: Nova era odnosa SAD-UN

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban izjavio je da želi "novu eru partnerstva" u odnosima sa novoizabranim američkim predsednikom Barakom Obamom i da se nada da će ti odnosi biti bolji nego sa administracijom Džordža Buša.

Ban je toplim rečima govorio o Obami i ocenio je da saradnja s njegovom administracijom predstavlja "istorijsku šansu", preneo je Rojters.

"Imam čvrstu veru, danas, u buduće odnose između UN i SAD. Sa radošću u srcu pozdravljam novu eru partnerstva za promene. Očekujem da će SAD aktivnije učestvovati u svim organizacijama i aktivnostima UN",rekao je on.

Do pogoršanja odnosa UN i Vašingtona došlo je 2003. godine, kada Savet bezbednosti nije otvoreno podržao američku vojnu intervenciju u Iraku. Tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan rekao je da je ta intervencija ilegalna.

Navodeći da Obama ima iste ciljeve kao i UN, Ban je podsetio na reči novog predsednika da želi da gradi "mostove saradnje" sa svetskom organizacijom i da nijedna zemlja nije više od SAD zainteresovana za jačanje UN.

Papa čestitao Obami

Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI čestitao je pobedu novom predsedniku SAD Baraku Obami, uputivši mu i svoj blagoslov.

Papa je uputio "blagoslov Obami i da Bog podrži njega i američki narod, kao i sve ljude dobre volje, kako bi mogli svi da rade i grade svet mira, solidarnosti i pravde", rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Telegram čestitke predao je ambasador Vatikana u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: