Ministar zdravlja sa blogerima B92

Nakon inicijative za humaniji odnos prema porodiljama na Blogu B92, ministar zdravlja Tomica Milosavljević sastao se sa blogerkom koja je pokrenula inicijativu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2008.

14:52

Default images

Branka Stamenković, koja ima blog na B92, nezadovoljna tretmanom u porodilištu, pokrenula je inicijativu za humaniji odnos medicinara prema porodiljama, kao i da se osavremene zastareli i nehumani protokoli i da država konačno počne da rešava pitanje korupcije u zdravstvu. Inicijativa je pretvorena u peticiju ministru zdravlja.

Statistika kaže da se u Srbiji po jednoj ženi rađa samo 0,88 odsto dece, pa je tako po broju živorođene dece poslednja u Evropi.

Iako Vlada novom strategijom predviđa niz mera koje bi trebalo da ohrabre roditelje u širenju porodice, u porodilištima Srbije porodilje se žale pre svega na nedovoljno poštovanje, loš, pa i nehuman odnos medicinskog osoblja.

"Količina neljubaznosti koju sam ja doživela, da je to, znači, ono što je generalno praksa u ponašanju. Neljubaznost, ne samo kao loš kvalitet komunikacije, nego i kao odsustvo komunikacije", kaže Biljana Filipović-Nešić, jedna od nezadovoljnih porodilja i učesnica na blogu B92.

"U porodilištu u kome sam se ja porodila ’bebi frendli’ program postoji. Međutim, sestre koje treba da se bave time, da majkama pokažu, olakšaju, omoguće dojenje, svoj posao ne rade uopšte", kaže ona.

Porodilišta su danas uglavnom obnovljena, savremeno opremljena, imaju kvalitetne uslove rada, zdravstvenim radnicima su povećane plate, ali je navika uzimanja plave koverte i dalje prisutna.

"Ono što se plaća u toj plavoj koverti, i lekarima i drugom osoblju koje radi tamo, nije praktično neka stručna pomoć, niko ne sumnja da će dobiti stručnu pomoć, više se plaća neka pažnja", kaže Branka Stamenković.

Da bi se neodgovarajuće i uvredljivo ponašanje zdravstvenog osoblja u porodilištima promenilo, predstavnici građanske inicijative ponudili su ministru i konkretne predloge kako to učiniti.

"Meni je, kao ministru, neobično važno da čujem utisak iz prve ruke, i tekst koji je na Blogu B92 naslovljen kao Peticija ministru zdravlja takav je da ga ja, maltene, odmah u celini potpisujem", rekao je ministar.

"Uradićemo zajedno pripremu jedne ankete, koja će biti anonimna i koju će nedelju dana posle od izlaska iz porodilišta biti popunjavana i koja će biti veoma značajna za procenu kvaliteta rada u porodilištima i za prave primedbe porodilja, uključujući konačno i korupciju kao problem", rekao je Milosavljević.

U cilju poboljšanja odnosa zdravstvenog osoblja prema pacijentima, Ministarstvo zdravlja je još prošle godine izdalo Kodeks ponašanja, koji se, po svemu sudeći, ne poštuje.

Ministar je predstavnice građanske inicijative odmah uključio u radnu grupu koja se bavi zaštitom prava pacijenata, a sledeći sastanak zakazan je već za sledeću nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: