Ugovori za "Verovali ili ne"

Uprkos štetnim ugovorima koje je potpisivao, Siniša Jasnić, direktor preduzeća Univerzijada, i dalje je na funkciji, a potpisao je i nove štetne ugovore.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2008.

15:54

Default images

Iako je Organizacioni komitet Univerzijade Siniši Jasniću oduzeo pravo da kao direktor preduzeća Univerzijada donosi odluke, on je i dalje na toj funkciji. Jasnić je još pre dve godine rekao da su tenderi za njega bacanje para, pa je Vlada Srbije morala da poništi ugovor koji je potpisao sa preduzećem Varteks.

U međuvremenu, Jasnić je potpisao još neke štetne ugovore. Ono što dodatno začuđuje jeste što Siniša Jasnić ima potpisan ugovor prema kome mu, ako bude smenjen, sledi odšteta od pola miliona evra.

Potez Siniše Jasnića kojim sam sebi obezbeđuje garancije da, šta god uradi na funkciji, može da dobije odštetu kao da je za rubriku “Verovali ili ne”.

Osnivač preduzeća Univerzijada, čiji je Jasnić direktor, jeste Univerzitetski sportski savez Srbije, na čijem je čelu opet - Siniša Jasnić. I ne samo što je predsednik tog saveza, on je i predsednik Izvršnog komiteta i član skupštine tog saveza.

Tako je Jasnić, zahvaljujući dupliranju funkcija, odlučio da sam sa sobom potpiše ugovor, prema kome mu, u slučaju smene, sledi nadoknada od čak pola miliona evra.

Ko je osim Jasnića potpisnik tog ugovora bilo je nemoguće saznati, jer su u preduzeću Univerzijada rekli da oni nemaju veze sa tim ugovorom, pošto je on potpisan sa Univerzitetskim sportskim savezom Srbije. Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević, koji je u Organizacionom odboru Univerzijada, kaže da tom telu nikada nije prezentovan pomenuti ugovor.

"Postoje neke priče da postoji ugovor koji komplikuje celu proceduru razrešenja, gde treba neki novac da se isplati. Valjda pola miliona evra da se isplati Siniši Jasniću ako dođe do prekida ugovora", kaže on.

"Međutim, ja taj ugovor nisam video, iako sam bio član Odbora. Taj ugovor nikada nije bio razmatran na Odboru. Ko ga je potpisao i kad je potpisan - ne znam", rekao je Kovačević.

Vlada Srbije zbog statuta preduzeća Univerzijada nije ni mogla da smeni Jasnića, već mu je samo ograničila ovlašćenja tako što će na svakom ugovoru koji zaključuje preduzeće Univerzijada biti neophodan potpis još jedne osobe.

Novi štetni ugovori

Inače, o poslovanju Siniše Jasnića B92 je izveštavao već nekoliko puta.

Kada je otkriveno da je preduzeće Univerzijada potpisalo ugovor sa preduzećem Varteks, iz Hrvatske, u vrednosti 250.000 evra, koje bi oblačilo sportiste, a da nije proverio da li bi neke domaće firme ponudile manju cenu, Jasnić je rekao da su tenderi gubitak vremena.

Zanimljivo je da je po objavljivanju vesti da je sklopljen štetan ugovor, izvršni direktor tog preduzeća Srđan Bošković razrešen dužnosti, a da Siniša Jasnić, koji je potpisao ugovor, nije smenjen.
Logo Univerzijade
Nakon spornog ugovora sa Varteksom, koji je prethodna vlada Srbije poništila, Jasnić je potpisao još neke koje trenutno ispituje radna grupa. Tako je nedavno Jasnić sklopio ugovor vredan 20 miliona evra za potrebe merenja sportskog vremena na Univerzijadi.

Nova radna grupa, koju je oformila Vlada Srbije, već sada je najavila da može da sklopi četiri puta jeftiniji ugovor za merenje sportskog vremena.

I to nije sve - Jasnić potpisuje ugovor sa Poršeom i, kako pišu mediji, tom odlukom oštetio je budžet države za dva miliona dinara, a u budžetu Univerzijade nije bilo predviđeno da se kupuju automobili.

Novi gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kako saznaje B92, nedavno je uputio zahtev preduzeću Univerzijada da hitno dostavi spisak zaposlenih i tačan iznos svih plata, kao i specifikacije svih materijalnih troškova za sredstva koja je Grad obezbedio preduzeću.

Đilas je tražio sve izveštaje i za 2007. i 2008. godinu.

Po statutu, sa mesta direktora Jasnića će moći da smeni samo Univerzitetski sportski savez Srbije, i ta odluka se donosi glasanjem na Generalnoj skupštini USSS.

Kada će se Skupština održati i da li će Jasniću zaista biti isplaćeno pola miliona evra odštete, javnost Srbije će, valjda, saznati uskoro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: