Posledice povećanja cene gasa

Građani Vojvodine zbog poskupljenja gasa najavljuju da će se ove zime grejati na struju jer je ona sada mnogo jeftinija. I Beogradu preti poskupljenje grejanja.

Izvor: B92

Petak, 17.10.2008.

14:29

Default images

Grejanje Vojvođana dodatno će optereti elektroenergetski sistem. Ekonomisti, međutim, smatraju da kratkoročno neće biti posledica po taj sistem, ali da u budućnosti ta mogućnost nije isklučena. Poskupljenje gasa, prema nekim najavama, moglo bi da dovede i do povećanja cena komunalija i karata za prevoz u Beogradu od početka naredne godine.

Većina meštana novosadskog naselja Adice greje se na gas. Međutim, poskupljenje tog energenta za čak 60 odsto nateraće ove zime Jova Rakitu i većinu njegovih komšija da promene način grejanja.

"Sa ovim poskupljenjem bi prešlo 30.000 i odustajemo ove godine definitivno od grejanja na gas. Dnevni boravak ćemo da grejemo na čvrsto gorivo, a sobe ćemo dogrevati na grejalicu“, kaže on. Urednik izdanja "Ekonomist grupe" Milan Ćulibrk kaže da je dodatni problem to što su građani Vojvodine već investirali po nekoliko hiljada evra u instalacije za uvođenje gasa, a da je sada to postao najskuplji način grejanja.

"To je potpuno nerezonski i na kraju krajeva nije ni fer ni korektno prema tim ljudima. Mnogi su uzimali bankarske kredite da bi finansirali gasifikaciju", kaže on.

"A na kraju, potpuno je nerazumno i donostiti odluku o poskupljenju gasa za 60 odsto. Ako je postojao ranije razlog, onda je bilo mnogo lakše da gas poskupi za 10, pa 16 odsto, pa koliko treba, a ne odjednom 60 odsto", kaže on.

"Ne mogu da verujem da su sve kalkulacije takve da izazovu jednokratno poskupljenje od 60 procenata“, kaže Ćulibrk.

Skupe, a ove zime beskorisne gasne instalacije ima i sagovornik B92 iz naselja Adice, Jovo Rakita.

"Pa, instalacije će ostati... Neću ništa rasprodavati, valjda će doći to lepe vreme ponovo kao kada je gas bio 11 dinara. A to nije bilo toliko daleko, to je bilo pre 6, 7 godina, kada je gas bio toliko jeftin da su svi prešli na grejanje gasom, a sada su ljudi u situaciju da ne mogu ni da uključe gas“, kaže on.

Mnogi Vojvođani će zbog preskupog gasa ove zime potpuno ili delimično preći na grejanje strujom.

Urednica portala Enerdžiobzerver Sijka Pištolova smatra da vojvođanska elektrodistributivna mreža neće imati veće probleme zbog veće potrošnje.

"Koliko je meni poznato, Elektrovojvodina veoma dobro održava svoju elektrodistributivnu mrežu i neće imati velike probleme da izdrži tako veliki udarac što se tiče potrošnje", kaže ona.

"Ali, dugoročno posmatrano, Elektroprivreda Srbije može da ima problem, odnosno njeni proizvodni kapaciteti", smatra ona.

Poskupljenja prete Beogradu

A drastično poskupljenje gasa moglo bi biti povod i za preispitivanje cena gradskog prevoza i grejanja u Beogradu iako su komunalije uoči grejne sezone, krajem septembra, već poskupele za oko osam odsto, što je godišnji maksimum rasta cena koji Vlada odobrava.

Ako do poskupljenja dođe, prema nekim najavama, cene komunalija i karata za prevoz u Beogradu bile bi više od početka naredne godine.

Naime, nakon poskupljenja gasa od 60 odsto, gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da će od premijera i ministarke finansija tražiti da se cene komunalnih usluga usklade sa cenama energenata.

Milan Ćulibrk, urednik "Ekonomist grupe", kaže da nema dileme da će viša cena gasa povisiti i račune za grejanje.

“Imali smo mi jedno vreme situaciju kada je barel nafte na svetskom tržištu koštao 140 dolara i mnoge cene su formirane na tom nivou. U međuvremenu je nafta pala na nekih 80 dolara i nisam primetio da je došlo do nekih pojeftinjenja", kaže on.

"Dakle, u Srbiji postoji pravilo: kada nešto poskupi, svi sve pravdaju time i dižu svoje cene, a kada nešto na svetskom tržištu pojeftini, svi se prave kao da toga uopšte nije bilo”, podseća Ćulibrk.

Reakcije vlasti i opozicije na poskupljenje cene gasa možete čitati u posebnoj vesti.

"Zbog poskupljenja inflacija dvocifrena"

Komentarišući najnovije poskupljenje prirodnog gasa i odobrenje poskupljenja telefonskih usluga, dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić je u emisiji Poligraf ukazao da Vlada Srbije nije to uradila na pravi način.

Posle najnovijih poskupljenja Savić smatra da inflacija neće biti jednocifrena, već dvocifrena.

"Zašto se dozvolilo, ako postoje dispariteti, opet ako su cene u okruženju znatno iznad, a mi veštački držali neke cene ispod, zbog čega sada odjednom idemo ka poskupljenjima i šta smo dobili?", pita Savić.

"Veštački pravimo jedan cenovnik, izazivamo jednokratnu inflaciju, to je nešto što je, doduše, Vlada nasledila od stare, ali ono što bi u svakom slučaju trebalo uraditi jeste da se ti udari i dispariteti postepeno otklanjaju", smatra Savić.

Koje sve posledice povećanje cene gasa može imati na građane, kao i druga poskupljenja možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: