Poskupljenje zarad konkurencije

Poskupljenje fiksne telefonije u RATEL-u obrazlažu željom da tržište u Srbiji postane poželjnije i da se na takvom tržištu pojavi konkurencija Telekomu Srbije.

Izvor: B92

Petak, 17.10.2008.

00:23

Default images

Međutim, rukovodstvo Telekoma, i pored insistiranja B92, nije bilo spremno da oceni kako će poskupljenje usluga i najava uvođenja konkurencije uticati na tu kompaniju, ali i na kvalitet usluga na koje mnogi građani imaju pritužbe.

U Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo ocenjuju da je poskupljenje u oblasti fiksne telefonije bilo neophodno jer ga dugo nije bilo.

"Ja mislim da je neophodno da ova sredstva koja će Telekom dobiti povećanjem cena investira u isti taj biznis odnosno u fiksnu telefoniju i njeno unapređenje", kaže ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić.

"To nije suštinski element liberalizacije – za liberalizaciju. Za liberalizaciju je neophodno napraviti regulativu, pravilnike i strategije", dodaje ona. Matićeva kaže da ima zainteresovanih za učešće na srpskom tržištu fiksne telefonije i da Dojče telekom nije jedina zainteresovana kompanija za ulaganje.

Direktor kompanije SBB Dragan Šolak, zainteresovan za učešće na ovom tržištu, smatra da je odluka o povećanju cena - nije logična.

"Da nešto poskupljuje da bi pojeftinilo – to je vrlo čudan način pojeftinjenja i vrlo čudan način privlačenja stranih investitora. Ja mislim da bi za strane investitore mnogo bolje bilo kada bi se tržište apsolutno deliberalizovalo", kaže Šolak.

"Mi ovako ne znamo – tržište, prosto, ne može da odgovori na tu opciju. RATEL odgovara u ime tržišta i sve to meni ne liči na put ka liberalizaciji, ali očigledno je neka faza", dodaje Šolak.

I u Pokretu potrošača Beograda nezadovoljni su poskupljenjem, ali i činjenicom da nisu konsultovani pri formiranju novih cena.

"Ni jedno povećanje cena usluga, bez obzira koliko se donosioci zaklinjali da će iza toga uslediti kvalitetnija usluga, nije bilo praćeno tim suštinskim promenama", kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

"Kvalitet promene usluga nastaće onoga momenta kad budemo imali dva do tri provajdera koji će se boriti za poverenje kupaca", smatra Bogosavljević.

Oko 200 hiljada domaćinstava u Srbiji i dalje će čekati na uvođenje telefonskog priključka, a samo u Beogradu oko 50 hiljada dvojnika i dalje deli svoju liniju. Ali, uskoro po tri puta višim cenama.

Ako je verovati obećanjima, višak novca od pretplate biće uložen u poboljšanje kvaliteta fiksne telefonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: