Đilas: Kompromis za peti parkić

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas smatra da je jedino rešenje za "peti parkić" kompromis koji bi podrazumevao da se investitoru obezbedi druga lokacija.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2008.

16:44

Default images

Sa jedne strane stanovnici Zvezdare - branioci Petog parka, a sa druge pripadnici obezbeđenja koje je angažovalo preduzeće Crnotravac koje tvrdi da na mestu parka ima pravo da izgradi objekat i garaže površine oko 5.000 kvadratnih metara.

Na ulicama beogradskog naselja Zvezdara već tri dana traju verbalni, a povremeno i fizički sukobi branilaca Petog parka sa privatnim obezbeđenjem koje je preduzeće Crnotravac angažovalo u nameri da ogradi spornu parcelu.

Stanari okolnih zgrada od Skupštine grada očekuju rešenje Skupština grada, a gradonačelnik Dragan Đilas moli za strpljenje i najavljuje da će biti rešen za nekoliko nedelja uz poštovanje interesa svih strana.

Sukob traje već tri i po godine, a stanari tvrde da su problemi počeli kada je u ponedeljak ujutro promenjeno obezbeđenje gradilišta - umesto Polita iz Valjeva, građevinske mašine investitora čuva Lion sekjuriti.

"Prekjuče je prvo došlo do incidenta - 120 momaka je došlo ovde, ne znamo ni kako, ni ko su ni šta su, udarili su jednu devojku. Juče oko 21 sat uveče jedan naš komšija je gušen, onda je dete gurnuto na kontejner. U 24 sata ovde je počelo vrištanje i jurnjava, nismo znali ko je ko. Počele su petarde, milicija je bila tu da stane i ne dođe do sukoba između nas i njih", kaže stanarka Ivana Ivić.

Pripadnici Lion sekjuritija nisu želeli da govore pred kamerama, ali tvrde da oni nisu odgovorni za sukobe i da ne provociraju stanare.

Branioci Petog parka traže od gradskih vlasti da reše problem i kažu da se boje za bezbednost svoje dece.

Gradonačelnik Dragan Đilas kaže da ne želi da beži od rešavanja ovog problema, ali i da ne želi da na sastancima sa građanima skuplja političke poene.

“Zato je jedino rešenje da sa investitorom dođemo do nekog kompromisa koji će zadovoljiti građane da imaju parkić za svoju decu, a investitoru omogućiti da svoja stečena prava realizuje na nekom drugom mestu“, rekao je gradonačelnik Beograda.

Đilas se nada da će ovakvo rešenje biti nađeno u narednih nekoliko nedelja, a do tada ljudi će se, u centru Beograda, i dalje gledati - preko barikada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: