Zanimljiva fizika na ETF-u

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu pojedini profesori daju studentima zanimljive i praktične zadatke, što je jedan od zahteva Bolonjske deklaracije.

Izvor: B92

Petak, 26.09.2008.

10:21

Default images

Profesori Elektrotehničkog fakulteta pokušavaju da osmisle što zanimljivije zadatke kako bi olakšali studentima polaganje ispita i ujedno primenjivali Bolonjsku deklaraciju. Sama deklaracija podrazumeva da znanja koja studenti stiči budu što primenljivija.

Da li znate koliko bi iznosio novi svetski rekord trke na 100 metara da atletičar sa Jamajke Jusejn Bolt nije usporio 20 metara pre cilja?

Autor ovog zadatka, profesor fizike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Jovan Cvetić, kaže da studentima voli da daje zadatke koji su primenljivi, ali da to još uvek ne povećava prolaznost na ispitu.

“Svaki novi zadatak koji se ne nalazi u zbirci je otklon od klišea i kod studenata izaizva zbunjenost; zadatak je rešilo 50 odsto studenata, a ostali ne urade. Mi nastojimo da sa naše strane dajemo što više praktičnih zadataka i da poboljšavamo primenu 'Bolonje'“, navodi Cvetić. Primenjivanje Bolonjske deklaracije podrazumeva što više praktičnih zadatka.

Studentima se u načelu sviđa ideja da rade zadatke koji nisu samo "suva" teorija, ali sa druge strane, rezultati ispita iz fizike govore da oni još nisu navikli na ovakvu vrstu izazova.

Većina studenata uči tako što vežba zadatke iz zbirke i zbog toga im ovakvi zadaci predstavljaju problem. Normalno bi bilo da je lakše uraditi zadatak koji je primenljiv.

"Ja sam softverski inženjer i biće mi mnogo lakše nego da radim teoriju koja mi nikada u životu neće trebati“, kaže jedan od studenata.

Za sve one koji nisu uspeli da nađu rešenje zadatog problema - novi svetski rekord na 100 metara iznosio bi 9,06 sekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: