Pismo Tadića članicama UN

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od članica UN podršku za usvajanje rezolucije na zasedanju Generalne skupštine UN.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 11.09.2008.

01:34

Default images

Rezolucijom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

U pismu članicama UN Tadić između ostalog navodi: "Srbija će predložiti usvajanje nacrta rezolucije na predstojećem 63. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ona traži od najvišeg sudskog tela Ujedinjenih nacija, Međunarodnog suda pravde, savetodavno mišljenje o pitanju: Da li je jednostrano proglašena nezavisnost od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u skladu sa međunarodnim pravom?

"U ime Republike Srbije želeo bih da zatražim podršku vaše zemlje za stavljanje pomenute tačke na dnevni red predstojećeg 63. zasedanja Generalne skupštine UN. Takođe tražim vašu podršku prilikom glasanja o samom nacrtu rezolucije u Generalnoj skupštini".

"Mišljenje Međunarodnog suda pravde da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom najadekvatniji je pravac delovanja u ovom konkretnom slučaju", kaže se u Tadićevom pismu.

"Nepristrasno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde se smatra najmeritornijim tumačenjem principa međunarodnog pravnog poretka. Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje bi bilo nesporno i nepristrasno, značajno bi doprinelo smirivanju tenzija nastalih kao posledica jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova".

"Time bi se izbegao nepovoljan razvoj događaja u regionu i šire i olakšali napori za dogovor između svih involviranih strana. Obraćanjem Međunarodnom sudu pravde, Generalna skupština bi omogućila da kosovsko pitanje postane simbol
obnovljene odlučnosti da se poštuje vladavina prava od strane međunarodne zajednice", ocenjue Tadić u pismu.

On podseća da je etav Republike Srbije da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i drugih ključnih dokumenata međunarodnog pravnog sistema i u suprotnosti je sa Rezolucijom 1244, na osnovu koje su sve zemlje članice obavezne da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje.

"Želim da vas obavestim da Republika Srbija i dalje isključuje upotrebu sile i uvođenje ekonomskih sankcija u skladu sa našom posvećenošću mirnom rešavanju budućeg statusa Kosova".

"Smatramo da je najprincipijelniji, najrazumniji način da se prevaziđu potencijalno destabilizujuće i pogubne posledice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, da se ovo pitanje prebaci na pravni teren", navodi predsednik Tadić u pismu članicama Ujedinjenih nacija

Jeremić: Srbija će biti agilna

Vuk Jeremiæ (FoNet)
Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sastao se danas u sa šeficom grčke diplomatije Dorom Bakojani i drugim zvaničnicima.

Bakojani je, govoreći o stavu Grčke prema Kosovu, istakla da je od suštinske važnosti poboljšati život svih građana koji tamo žive, posebno manjina, i da će prisustvo misije EU značajno doprineti postizanju sigurnosti i stabilnosti Kosova, bez prejudiciranja statusa.

Jeremić je rekao da je obavestio Bakojani o inicijativi Srbije pred Generalnom skupštinom UN da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, i istakao da je strateški prioritet Srbije ubrzanje integracija celog zapadnog Balkana u EU.

Jeremić je juče rekao da će Srbija u odbrani svojih nacionalnih intreresa i u inicijativi da se traži konsultativno mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova nastaviti da bude agilna kao i do sada i neće stati do održavanja Generalne skupštine UN, a ni posle.

Jeremić je rekao da Srbija traži od svih zemalja u svetu, i onih koje su priznale Kosovo i koje nisu, da brane princip da svako ima pravo da postavi pitanje Međunarodnom sudu pravde i da to bude dozvoljeno i Srbiji koja se pokazala kao konstruktivan igrač u teškom i delikatnom razvoju situacije.

"Nismo posegli za oružjem. U nekim drugim delovima sveta poseže se za oružjem, upotrebom sile i ekonomskim sankcijama. Srbija se pokazala kao istinski mirotvorac u regionu i to joj upravo daje moralno pravo da kroz međunarodno pravo i institucije brani svoj nacionalni interes", naglasio je Jeremić.

“Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja kršenje Povelje UN, Helsinškog završnog akta i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Na našem poslednjem sastanku ja sam govorio o neuspehu kosovskih Albanaca da doprinesu principima Evrope 21. veka. Konkretno, to je kompromis, ustupci i stvaranje konsenzusa. Više puta sam govorio o posledicama šta bi dvojna vlast jednoj suverenoj zemlji mogla da uradi”, rekao je on.

Priština negoduje

Delegacija Kosovskih Albanaca pokušaće na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da ubedi još zemalja da priznaju nezavisnost Kosova.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči kaže da će to biti cilj prištinske vlade iako smatraju da Ujedinjene nacije nisu mesto na kome mogu uspešno da obave taj posao.

Istovremeno, Kuči je negodovao zbog inicijative Srbije da se o nezavisnosti izjasni Međunarodni sud pravde.

“Mislim da Generalna skupština UN nije mesto gde mi imamo mogućnosti da argumentujemo nezavisnost Kosova, o čemu mislim da ima dovoljno argumenta. Predsednik i ministar spoljnih poslova koji putuju za Njujork pripremili su se za susrete sa različitim zvaničnicima UN. Mislim da će biti dostojna reprezentacija sa naše, ali i sa strane naših međunarodnih prijatelja”, očekuje Kuči.

“Inicijativa Srbije je u prvom redu usmerena protiv Kosova, to treba da shvatimo. Drugo, to je pristup protiv regionalnih odnosa i iznad svega to je suprostavljanje legitimnim i demokratskim odlukama zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Mislim da u ovoj bici nismo sami i da ćemo pobediti”, smatra zamenik premijera Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: