Drugi dan posete Bramerca

Nova vlast u Srbiji pokazala da je čvrsto opredeljena da se saradnja sa Hagom uspešno završi, kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2008.

01:33

Default images

Predsednik Tadić je, u razgovaru sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, podsetio da je Srbija izručila ovom tribunalu 44 optužena za ratne zločine i da je potpuno svesna svoje međunarodne i domaće zakonske obaveze da preostali optuženi moraju biti u Hagu, saopštila je Pres služba predsednika Republike,

Predsednik Srbije je ukazao da bi obnavljanje procesa protiv bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja bilo u interesu pravde i istine.

On je istakao da je potrebno da svi koji su počinili zločine budu adekvatno kažnjeni pre svega zbog porodica žrtava, zadovoljenja pravde i pomirenja među narodima bivše Jugoslavije.

Premijer Mirko Cvetković, nakon sastanka sa Bramercom, rekao je da će Srbija nastaviti da sarađuje sa Tribunalom.

On je podsetio Bramerca da je ukupno 46 optuženih Srbija Haškom tribunalu izručila njih 44. Predsednik Vlade se nada da će sve te činjenice Tužilaštvo imati u vidu kada bude sastavljalo sledeći izveštaj o saradnji. Bramerc je pozdravio hapšenje Radovana Karadžića i i naveo to kao veliki napredak u saradnji Srbije sa Tribunalom.

"Pažljivo sam optimističan u pogledu dalje saradnje i očekujem da će se i preostala dva optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić uskoro naći u Hagu", rekao je Bramerc.

Cvetković je pozdravio to što je Tužilastvo tribunala uložilo žalbu na presudu u slučaju Ramuša Haradinaja i rekao da očekuje da će Tužilaštvo srpskom pravosuđu pružiti svu potrebnu pomoć u sprovođenju istrage u slučaju trgovine ljudskim organima kidnapovanih lica sa Kosova i Metohije.

"Odlučno delovanje Tužilaštva na rešavanju ovih problema doprinelo bi jačanju ugleda Haškog tribunala u Srbiji", naveo je Cvetković.

Bramerc se u Vladi Srbije sastao i sa ministrom policije Ivicom Dačićem, a sastaće se i sa ministarkom pravde Snežanom Malović.

Bramerc je juče, posle razgovora sa koordinatorima Akcionog tima Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem rekao da se nada da će potraga za preostalom dvojicom haških optuženika, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, biti uspešna. Bramerc je istakao da je sa novim članovima Akcionog tima imao "veoma dobe i produktivne" razgovore i da su ga oni obavestili o prošlim i tekućim operacijama.

Bramercova ocena saradnje Srbije sa Tribunalom mogla bi da bude od presudnog značaja za moguću odluku Saveta ministara Evropske unije o stupanju na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma EU sa Srbijom.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić razgovarao je s Bramercom o pitanjima koja se tiču dostupnosti arhivi, dokumentima i zaštiti svedoka, ističući da je u ovim oblastima ostvaren "značajan napredak".

Dačić za ujednačen pristup

Zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić preneo je Bramercu da će Srbija ispunjavati svoje međunarodne obaveze, u skladu sa zakonom, ali i da očekuje da taj sud ima ujednačen pristup svim zločinima počinjenim na prostoru bivše SFRJ.

Kako je navedeno u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima, Dačić je posebno ukazao na neophodnost poštovanja prava svih optuženih i njihov odgovarajući tretman, i založio se da se određeni predmeti Tribunala procesuiraju pred domaćim sudovima.

Na kraju razgovora koji je obostrano ocenjen konstruktivnim, zamenik predsednika Vlade izrazio je uverenje da će izveštaj tužioca Bramerca omogućiti primenu Prelaznog sporazuma.

Vukčević zadovoljan

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za B92 da je sastanak sa Bramercom protekao u opuštenoj atmosferi što, kako je rekao, nije bio slučaj ni na jednom sastanku sa Karlom del Ponte.

Glavna razlika je, kaže Vukčević, u tome što Srbija posle izručenja Radovana Karadžića više nema problem da dokaže da sarađuje sa Haškim tribunalom.

On ističe da je sa Bramercom razgovarano i o Ratku Mladiću, ali da haškom tužiocu nisu dati detalji o potrazi za odbeglim generalom.

“Pa, nismo predstavili konkretno zato što nam je princip da o svim konkretnim akcijama zna najmanji broj ljudi. Ovde je bio malo širi broj ljudi, tako da nismo konkretno predstavljali, samo smo napomenuli da su u skoroj prošlosti bile neke konkretne akcije , ali da će ga detaljno o tome obavestiti direktor BIA Saša Vukadinović, ali bilo je dobro. Ja sam zadovoljan”, rekao je Vukčević.

On kaže i da očekuje pozitivan izveštaj Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom.

Kavranova: Izveštaj u decembru

Bramerc nije došao u posetu Beogradu kako bi sastavio kompletan izveštaj i analizu o saradnji sa Hagom, rekla je portparolka glavnog tužioca Olga Kavran.

Ona dodaje da je ovo prva poseta tužioca nakon što je formirana nova Vlada i da je želeo da se upozna sa budućim planovima Akcionog tima za saradnju sa haškim sudom.

Kavranova objašnjava da se Bramercova ocena o saradnji Beograda, koju je on opisao kao oprezni optimizam, odnosila i na buduću saradnju.

“Posvećenost i stručnost tog tima ono je na čemu on bazira zapravo svoj oprezni optimizam da će i operacije hapšenja Mladića i Hadžića takođe biti uspešne, kao i operacije vezane za hapšenje Župljanina i Karadžića“, rekla je ona.

Kavranova nije želela da se bavi spekulacijama kakav će biti konačni izveštaj glavnog tužioca o saradnji sa Haškim sudom i šta će on sadržati.

“Budući da je tužilac jasno rekao da će njegov sledeći izveštaj biti spreman u decembru, dakle, on se nada, kako se sam izrazio, daljoj saradnji u narednih nekoliko nedelja i meseci, kako ih je nazvao, sa svojim partnertima ovde u Srbiji i izveštaju koji će uslediti u decembru mesecu“, kazala je Kavranova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: