Bez alternative plastičnim kesama

U prodavnicama u Srbiji nema alternative plastičnim kesama, dok se zakoni koji uređuju ovu oblast retko i pominju.

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2008.

10:08

Default images

Iskorak je prvo napravilo Vranje gde je donet propis kojim se reguliše upotreba plastičnih kesa na teritoriji tog grada. Tačnije, do 2010. godine upotreba će biti dozvoljena, a od tada trgovci će morati da pakuju robu u papirne ili biorazgradive kese.



Pri svakoj kupovini u Srbiji iskoristi se bar jedna plastična kesa koja će kasnije najverovatnije završiti kao "ukras" kraj puta ili na nekom drvetu.

Procenjuje se da svaki stanovnik Srbije iskoristi 150 plastičnih kesa tokom jedne godine.

Potrošačka kultura i nedostatak zakonske regulative dovode do nekontrolisanog trošenja i bacanja plastičnih kesa.

“Građani uglavnom kažu da bi radije koristili papirne kese nego standardne, plastične. Međutim, do sada im nije ponuđena alternativa u trgovinama, tako da kupljenu robu nose uglavnom u plastičnim kesama“, objašnjava direktorka Agencije za reciklažu Republike Srbije Gordana Perović.

Za sada je samo Vranje donelo propise kojima rešava pitanje plastičnih kesa. Beograđani i žitelji drugih gradova u Srbiji moraće još da sačekaju.

Nedavno je u Tihom okeanu otkrivena plastična, plutajuća hrpa đubreta veličine dve američke države Teksas. Nevidljivi kontinent nije mogao biti uočen iz vazduha ili satelita sve dok se ljubitelji mora nisu našli usred plutajuće deponije.

U Kini će do 2010. godine biti zabranjeno korišćenje plastičnih kesa. Domišljati Kinezi čak i recikliraju plastične kese, praveći od njih sintetičke majice.

U Srbiji nema ni zakonske regulative, te ni načina da se ovaj problem reši ili bar ublaži.

Kampanja protiv plastičnih kesa u Rumuniji

U susednoj Rumuniji, s druge strane, danas je počela kampanja protiv plastičnih kesa, pa je tako u jednom bukureštanskom hipermarketu besplatno podeljeno više od 2.500 ekoloških kesa na kojima je napisano: "Kese od plastike teško ugrožavaju životnu sredinu".

Prema saopštenju rumunskog Ministarstva za zaštitu životne sredine, situacija sa otpadnim plastičnim materijalima u toj zemlji je zabrinjavajuća, budući da je 2006. godine u Rumuniji bilo 1,3 miliona tona plastične ambalaže, a ove godine je ta količina uvećena za oko 30 odsto.

Vlada Kalina Popeskua Taričeanua nedavno je odlučila da se od 1. januara 2009. godine uvede obavezna eko-taksa, što znači da se plastične kese prodaju po ceni od 0,2 leja (evro vredi 3,5 leja) za komad.

Irska je bila prva zemlja koja je 2002. godine uvela obavezu plaćanja za plastične kese, a rezultat je bio da se za godinu dana primenjivanja te eko-takse korišćenje plastične ambalaže smanjilo za 80 odsto, od 1,2 milijarde kesa na 230.000 godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: