Obradović: Zakon o udžbenicima

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da je neohodno doneti zakon o udžbenicima koji bi uspostavio red u oblasti izdavaštva.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2008.

01:19

Default images

Obradović je gostujući u Poligrafu B92 rekao da se mora utvrditi da li su pojedini privatni izdavači dobili dozvolu za izdavanje udžbenika od ministarstva.

"Postavlja se logično pitanje da li su izdavači imali dozvolu za izdavanje udžbenika onog trenutka kada su ih štampali. Ja još nemam odgovor na to pitanje. Ako je ministarstvo njima dalo dozvolu, onda moramo da nadoknadimo štetu, ali ako nije, onda su imali loš poslovni potez", kazao je ministar prosvete.

On je naveo da su postojeći problemi oko izdavanja udžbenika posledica nedonošenja Zakona o udžbenicima.

"Očigledno je da nam je potreban zakon o udžbenicima. Da smo usvojili zakon, možda bi cela ova priča bila deplasirana", rekao je Obradović.

On je kazao da ministarstvo neće dozvoliti da budu oštećeni ni roditelji ni đaci.

Obradović je naveo da su strateški ciljevi Ministarstva povećenje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, usaglašavanje obrazovnog sisteme sa evropskim i svetskim iskustvima i njihova implementacija.

On je rekao da su među ciljevima i infrastrukturna pitanja, odnosno izgradnja predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, kao i domova za đake i studente.

"Menjaćemo školstvo dok ne dođemo do željenog cilja. Ali to ne može preko noći. Prosveta i obrazovanje nisu nešto što se može rešiti u jednom mandatu", rekao je ministar prosvete.

Zavod za udžbenike odbacuje optužbe

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva odbacio je danas optužbe privatnih izdavača usmerene ka toj instituciji "kao netačne i krajnje nekorektne".

"Komisije Ministarstva prosvete ocenile su kvalitet svih ponuđenih rukopisa i Zavoda i drugih izdavača po istim kriterijumima i po važećoj proceduri, pri čemu su udžbenici Zavoda u proveri morali da prođu instancu više - Nacionalni prosvetni savet" , navedeno je u saopštenju Zavoda.

U Zavodu podsećaju da je, prema postojećem Zakonu o udžbenicima, jedino Zavod ovlašćeni izdavač, a da su oni koji su učestvovali u ogledima za odobrenje morali znati da prodaju udžbenike koji još nemaju odobrenje za upotrebu u nastavi za školsku 2008/9.

"Skrećemo pažnju na metež koji se javlja na tržištu udžbenika koje za nas, kao državnu kuću, nije samo tržište, nego područje odgovornog javnog delovanja", kaže se u saopštenju.

Predstavnici Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije optužili su Ministarstvo prosvete da je prekršilo Zakon o zaštiti konkurencije, jer je omogućilo da samo Zavod za udžbenike i nastavna sredstva ima važeća odobrenja za izdavanje udžbenika za školsku godinu.

S obzirom na to da su udžbenici od prvog do petog razreda već dobili dozvole prethodnih godina u skladu sa reformom osnovnog obrazovanja, privatni izdavači smatraju da je nedopustivo da komisija iz ministarstva tvrdi da sada knjige ne valjaju, a prošle godine su isti udžbenici dobili "zeleno svetlo".

Udruženje izdavača udžbenika odlučilo je juče da predloži Ministarstvu prosvete da se udžbenici koji su dobili licencu i korišćeni u školama, a zatim proglašeni nevažećim, koriste ove godine, a da se naknadno obavi ekspertiza svih udžbenika, pa i onih koje štampa Zavod za izdavanje udžbenika.

Vojvodina: Do kraja nedelje odluka o štrajku

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Miodrag Protić izjavio je da će do kraja sedmice biti odlučeno da li će članovi tog sindikata stupiti u štrajk.

Protić je agenciji Beta rekao da će do petka načelnik Školske uprave za Južnobački okrug Jovan Vukčević razgovarati sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola na teritoriji tog i Sremskog okruga kako bi se upoznao sa situacijom i brojem zaposlenih u tim institucijama.

"Razlog za štrajk je taj što se pojavljuju tehnološki viškovi i dolazi do otpuštanja radnika, a da nisu urađeni socijalno ekonomski programi, niti racionalizacija nastave", rekao je Protić.

On je kazao da taj sindikat neće dozvoliti da bilo ko od kolega ostane bez posla ako to nije zakonski utemeljeno.

Protić je najavio da će se predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji u sredu sastati sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: