Turska: Smanjiti uticaj islamista

Novi načelnik Generalštaba turske vojske Ilker Basbug kaže da su potrebne nove mere kako bi smanjio uticaj islamista u zemlji

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

04:19

Default images

General Basbug je naveo da je deo nacije zabrinut zbog jačanja nove kulture i životnog stila koji je sve više pod uticajem islama, dodajući da to treba shvatiti ozbiljno. Vojska u Turskoj, inače, važi za glavnu institucionalnu branu prodoru i jačanju islamističkog uticaja u zemlji.

Basbug je preuzeo dužnost načelnika Generalštaba turske vojske od generala Jašara Bujkanita, koji je juče zvanično penzionisan.

Turska je sekularna država. U poslednje vreme, međutim, znatno je ojačao uticaj islamista u zemlji, posebno u redovima vladajuće Partije pravde i razvoja, zbog čega je opozicija posebno zabrinuta.

Vlada, sa premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom na čelu, pokušala je da ukine zabranu nošenja muslimanskih marama, koja je na snazi više od deset godina. Ustavni sud je, međutim, ukinuo taj zakon, koji je prethodno izglasala većina u parlamentu.

U obraćanju putem državne televizije, general Basbug je takođe najavio nastavak vojnih akcija protiv kurdskih separatista koji utočište nalaze na severu Iraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: