Optužnica protiv službenika VSCG

Podignuta je optužnica protiv tri službenika Vrhovnog suda Crne Gore zbog zloupotrebe službenog položaja.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

19:31

Default images

Optužnica je podignuta protiv Dijane Vulević, Saše Vujoševića i Žarka Ostojića. Vulevićeva je optužena zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je kao obračunska radnica u sudu, od 1. januara do 4. decembra 2006. godine, pribavila sebi imovinsku korist od oko 204.300 evra, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Navodi se da je Tužilaštvo predložilo određivanje pritvora Vulevićevoj.

Vujošević, pomoćnik direktora Administrativnog ureda za pravosudni i informacioni sistem u Vrhovnom sudu, i Vulevićeva su optuženi da su zloupotrebom službenog položaja pribavili sebi imovinsku korist od oko 26.000 evra.

Oni su optuženi i zbog krivičnog dela pronevera. Istragom je utvrđeno da je na štetu budžeta Vrhovnog suda, Vulevićeva pribavila sebi imovinsku korist od 780 evra a Vujošević od oko 9.300 evra.

Ostojić je optužen zbog nesavesnog rada u službi. On se tereti da je, kao pomoćnik direktora Administrativnog ureda za materijalno-finansijsko poslovanje Vrhovnog suda, "očigledno nesavesno postupao u vršenju službe".

Zbog toga je, kako se dodaje, izvršenjem krivičnih dela koja se stavljaju na teret okrivljenoj Vulevićevoj i Vujoševiću, budžetu Vrhovnog suda pričinjena imovinska šteta u ukupnom iznosu od oko 240.350 evra.

Nakon ocene rezultata istrage, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je odustalo od krivičnog gonjenja okrivljenih Darka Radulovića i Perside Kovačević zbog nedostatka dokaza, kaže se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo optužnicu protiv Branislava Grujića zbog zloupotrebe službenog položaja.

On se tereti da je kao predsednik Osnovnog suda u Kolašinu od 27. decembra 2002. do 18. januara 2004. godine omogućio pravosnažno osuđenoj osobi da izbegne izvršenje kazne, ne upućujući mu poziv za izdržavanje do nastupanja apsolutne zastarelosti.

Zbog zloupotrebe službenog položaja optužen je i Slobodan Vuković, jer je kao upisničar krivičnih predmeta kod Osnovnog suda u Kolašinu, od 25. maja 1994. do 1. novembra 2005. godine, omogućio osuđenim osobama da izbegnu pravosnažnu sudsku odluku.

I upravnica sudske pisarnice Osnovnog suda u Kolašinu Maja Ikervari je optužena zbog krivičnog dela nesavestan rad u službi, jer je od 1. juna 2003. do 31. oktobra 2005. godine, kako se navodi "očigledno nesavesno postupala u vršenju službe" jer nije vršila nadzor nad radom upisničara krivičnih predmeta kod tog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: