Šampanjac po francuskoj tehnologiji

Srbija će uskoro dobiti prvi domaći šampanjac, proizveden po francuskoj tehnologiji od grožđa sa Oplenca.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

10:32

Default images

Vinarija Aleksandrović je na konferenciji za novinare objavila početak zajedničkog projekta naših i francuskih enologa koji će u potpunosti uvesti francusku tradicionalnu tehnologiju u srpsko vinarstvo. Projektom je planirano da će se za dve godine proizvesti prvi domaći šampanjac u ograničenoj seriji od verovatno ne više od 10.000 boca godišnje.

Vinarija Aleksandrović će započeti proizvodnju šampanjca od podizanja novih vinograda do sazrevanja vina po tehnologiji koja je u potpunosti francuska. Naše novo vrhunsko vino će se naći u konkurenciji sa vodećim svetskim markama.



"Postoji mesto u svetu za veoma dobra vina koja oslikavaju specifičnosti kraja iz kog dolaze. Ukoliko pravite vino koje se razlikuje od vina vaših suseda i ukoliko je vrhunskog kvaliteta sigurno će te ga prodati", kaže Frederik Zeneth, enolog iz Šampanje.

"Naš narod nema naviku da pije šampanjac, međutim procenili smo da prodaja raste tri do četiri puta godišnje", kaže Enolog Vlada Nikolić.

Pravi šampanjac se veoma teško proizvodi. To je vino koje ima dvostruku fermentaciju, tokom prve se šećer transformiše u alkohol, a zatim u gas. Na kraju proizvodnje dodaju se specijani aromatični likeri.

Vinarija Aleksandrović sada proizvodi šest etiketa vina koje spadaju u najkvalitetnije, ali i najskuplje u Srbiji.

Novi proizvod neće biti jeftin, a s obzirom ograničene serije moguće je da se ni neće skoro naći u prodaji.

"Možda bude bilo i skuplje a možda bude i bolje", kaže vlasnik vinarije Boža Aleksandrović.

Srpski sektor proizvodnje vina beleži dosta uspeha proteklih godina. Naši vinogradari se slažu da je velikim delom zahvaljujući politici države da subvenciniše podizanje novih zasada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: