Jelašić: Bez intervencije NBS

Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio da se kurs dinara formira na osnovu ponude i tražnje na deviznom tržištu bez intervencije NBS.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

01:19

Default images

"Ne ciljamo unapred nijedan novi kurs koji bismo branili", rekao je Jelašić za "Večernje novosti", kao i da NBS "ne iznosi na tržište ni priliv od otkupa menjača".

Na pitanje da li na sadašnji devizni kurs utiče i visoka kamata po kojoj NBS pozajmljuje novac poslovnim bankama, Jelašić je odgovorio da NBS preko te osnovne kamatne stope utiče i na kurs dinara, ali da je to rezultat a ne cilj restriktivne monetarne politike. "Bez jačanja dinara u proteklih nekoliko nedelja, srednjoročni izgledi za kretanje inflacije svakako bi bili pogoršani, a spoljni uticaji poput svetskih cena nafte, u većoj meri bi negativno uticali na cene u Srbiji", ocenio je on.

Jelašić je rekao da je za smanjenje inflacije potrebno da fiskalna politika ostane "neutralna", odnosno da se budžet zadrži u okvirima određenim za ovu godinu.

Guverner NBS je rekao da je Monetarni odbor te institucije odlučio da ne menja referentnu kamatnu stopu.

"Lično vidim svetlo na kraju tunela pošto su spoljni faktori, cena nafte i visoki rast cena poljoprivrednih proizvoda već pokazali uticaj na cene u Srbiji", rekao je Jelašić.

On je savetovao građane da štede u dinarima a ne u stranoj valuti, jer im je tako isplativije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: