Poslednji dan za besplatne akcije

Danas ističe rok za prijavljivanje građana za besplatne akcije četiri velika javna preduzeća.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

00:54

Default images

Prema najnovijim podacima Agencije za privatizaciju, do sada se prijavilo skoro pet miliona građana Srbije. Građanima koji se nisu prijavili ostaje da još danas dođu na šaltere pošta i prijave se za besplatne akcije. Za to im je od dokumentacije potrebno da ponesu ličnu kartu i broj računa.

Zanimljivo je, međutim, da su svoje pravo na akcije mogli i da iskoriste Albanci sa Kosova. Kako je za B92 rekao direktor Pošte na Kosovu Ranđel Nojkić, to pravo je iskoristilo više od 500 građana. Nojkić navodi da je sada na vlastima u Beogradu da odluče da li su prijave kosovskih Albanaca validne.

"Među prijavljenima bilo je dosta Goranaca, Roma, ali sigurno i dosta Albanaca koji su zbog nekih nepotpunih podataka ili dokumentacija dolazili i intervenisali kako bi im omogućili prijavljivanje. Dakle, značajan je broj onih koji su želeli da upišu akcije i mi smo im to na propisan način i omogućili", rekao je on. Nojkić navodi da je sada na vlastima u Beogradu da odluče da li su prijave kosovskih Albanaca validne. "Ljudi koji su se prijavljivali su imali validna dokumenta – pasoše, lične karte. Posebno je pitanje da li će ih Agencija za privatizaciju prihvatiti kao validne i da li će ima dati pozitivne odgovor", kaže on.

"Postoji još jedan uslov, koji mi nismo mogli da proveravamo, a to je da li su upisani u birački spisak, to rade lokalne vlasti na osnovu izdatih ličnih dokumenata i to pitanje je problematično", kazao je Nojkić.

Inače, akcije se neće dobijati u vidu papira, već će biti zavedene u elektronskoj formi. Građani će potvrdu o dobijenim akcijama svakog od preduzeća dobiti šest meseci nakon njegove privatizacije, odnosno izlaska na berzu.

U početku je bilo predviđeno da građanima budu podeljene akcije šest javnih preduzeća - Jat ervejza, Telekoma, Galenike, Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije i Aerodroma "Nikola Tesla".

Najavljeno je i da bi te akcije mogle da vrede oko 1.000 evra, ali to zavisi od cene po kojoj će preduzeća biti prodata. Međutim, kasnije je za Jat ervejz najavljeno je da će, umesto akcija, građanima i zaposlenima biti podeljen novac.

Od podele besplatnih akcija biće izuzeta i Galenika koja će umesto putem inicijalne javne ponude biti ponuđena na tenderu strateškom partneru, pa će i od prodaje tog preduzeća građanima biti dodeljen novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: