Tužilac zatražio snimke

Kako B92 saznaje, republički javni tužilac zatražio je autentične snimke nereda za vreme demonstracija u organizaciji radikala.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.07.2008.

00:31

Default images

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović juče je najavo pokretanje prekršajnih i krivičnih postupaka protiv svih koji su učestvovali u neredima na ulicama Beograda, tokom mitinga protiv izručenja Radovana Karadžića. Danas je i Vlada Srbije na sednici jednoglasno osudila narušavanje javnog reda i mira prilikom demonstracija u centru Beograda.

Ocenjeno je da je policija profesionalno i u skladu sa ovlašćenjima reagovala i sprečila eskalaciju nemira, navodi se u saopštenju.

Dačić žali zbog incidenta

Ministar policije Ivica Dačić kaže da će se utvrditi odgovornost pripadnika MUP-a za prebijanje novinara, ako su prekršili ovlašćenja. On žali zbog povređivanja novinara agencije Beta, koji navodi da su ga pretukli policajci, i najavio da će se ispitati okolnosti pod kojim se to desilo. Naglasio je da je iskrena namera policije da zaštiti novinare i ponovio da policija tretira predstavnike medija kao službena lica. Namera da se novinari zaštite demonstrirana je i pronalaženjem napadača na novinare u Zaječaru i Beogradu, rekao je Dačić.

Novinar Bete Miloš Đorelijevski povređen je tokom sukoba huligana i policije u centru Beograda u utorak, kada su ga policajci više puta uradili u glavu uprkos tome što se legitimisao kao novinar.

Iskreno žalim zbog incidenta i ispitaćemo okolnosti pod kojim se to desilo, rekao je Dačić.

Policiju niko ne sme da bije

Ivica Dačić rekao da su za nerede u Beogradu odgovorni demonstranti koji su napali policiju. Dačić je rekao da je policiji na protestu zbog hapšenja Karadžića bilo naloženo da čuva javni red i mir i da interveniše samo u slučaju napada na policajce.

"Postojao je nalog da se interveniše samo ukoliko dođe do napada na policiju", rekao je on. Dačić je sinoć za RTS rekao i da je policija imala zadatak da obezbedi državne institucije i ustanove, diplomatsko konzularna predstavništva, građane učesnike skupa i novinare.

On je dodao da je do nereda došlo pred kraj skupa kada se grupa učesnika protesta izdvojila iz mase i brutalno napala policiju kamenjem, motkama i flašama.

Kako je naveo, bilo je upućeno nekoliko upozorenja, ali nije bilo moguće drugačije odgovoriti osim intervencijom protiv onih učesnika protesta koji su napadom na policiju izazvali incidente. On je ponovio da je u sukobima povređena 81 osoba, među kojima je 57 pripadnika policije i ocenio da od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji nije zabeleženo da u protestima bude povređeno dvostruko više policajaca nego učesnika.

Do sada je 19 osoba privedeno, među kojima i nekoliko maloletnih, i protiv njih biće podnete prekršajne i krivične prijave, rekao je Dačić.

"Svako ima pravo da demonstrira i da izražava svoje mišljenje, ali mislim da je krajnje vreme da nekom ne postane hobi da napada policiju", naveo je on i izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo.

Upitan o oceni Srpske radikalne stranke da je za nerede odgovoran predsednik Srbije Boris Tadić, ministar policije je rekao da je najvažnije da glavni politički činioci treba da dođu do kompromisa koji će omogućiti bolji život građana.

"Mi ne ulazimo u to ko koga hoće politički da podržava ili da ruši, ali niko ne sme da bije policiju. Policija je imala nalog da bude uzdržana", rekao je Dačić.

Podsetio je da je funkcionere policije imenovala prethodna vlada i da su neki od njih bili i na protestu i naglasio da policija nema ulogu da menja političke faktore na političkoj sceni Srbije.

NVO traže odgovornost organizatora

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je od nadležnih da utvrde krivičnu i prekršajnu odgovornost organizacija i pojedinaca koji su učestvovali na nasilnim demonstracijama u Beogradu i založila se za zabranu ekstremističkih organizacija.

"Zahtevamo da organizatori nasilnih demonstracija odgovaraju za nerede, tuče, pljačke i ruženje glavnog grada koje se ponavlja ko zna koji put zaredom u proteklih nekoliko meseci i po ko zna koji put zaredom niko za to ne snosi odgovornost", navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina zatražila je i da MUP Srbije pokrene disciplinski postupak protiv policajaca koji su učestvovali u prebijanju novinara na demonstracijama.

Nevladine organizacije skrenule su pažnju da na protestima učestvuju i pripadnici klerofašističkih, neonacističkih i sličnih ekstremističkih organizacija.

Navodi se da je i bivši šef BIA Rade Bulatović prošle jeseni na sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije nedvosmisleno rekao da te ekstremističke grupe predstavljaju opasnost po bezbednost građana.

"Od nadležnih državnih organa ne očekujemo ništa više sem da poštuju zakon, da primene važeće propise i da konačno zabrane pomenute ekstremističke organizacije i na taj način osiguraju bezbednost svih građana Srbije, koji su često na meti napada ovih grupacija", piše u saopštenju.

"Građansku Vojvodinu" čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo i Otvoreni licej iz Sombora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: