Grad očišćen nakon protesta

Centar Beograda je očišćen posle sinoćnog divljanja huligana, a pričinjena šteta je veća od tri miliona dinara.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 30.07.2008.

09:35

Default images

Tokom protesta demonstranti su polomili nekoliko izloga u centru grada, žardinjere, kao i delove saobraćajne signalizacije. Ubrzo nakon što su se demonstranti razišli sa Trga Republike, na ulice su izašli čistači. Ulice oko Trga Republike očišćene su odmah posle protesta i prohodne su. Na lice mesta pre radnika gradske čistoće stigli su građani.

Stanko Ristić jedan je od Beograđana koji su sa ulica u centru grada skupljali konzerve i drugi reciklažni materijal. "Prikupljam konzerve od piva ili koka kole, prodaću ih kao reciklažni materijal, jedina korist od ovakvog demonstriranja je ovo što sam ja uradio, sve ostalo je sama šteta. Uništili su semafore, signalizaciju, sve su uništili, ništa više ne funkcioniše, to će neko morati da plati, a oni koji su to uništili će da ostanu nekažnjeni", rekao je on.

Stanko, koji se nedavno iz inostranstva vratio u Beograd, kaže da je u Evropi prodaja plastike i konzervi mnogo isplativija.

"Nisam bio dugo u Beogradu, u inostranstvu postoje slične stvari, ali sa više novca, tamo se svaka čaša plastična kaucira sa jednim evrom. Većina se napije kad su neki festovi i baci i onda ja to pokupim i dobijem više, a ovde je bedno, ovo je srpska politika da se malo plaća, ali sad kad sam već ovde, ne mogu da biram šta ću da radim", kaže Ristić.

Sat posle ponoći - staklo, ostaci žardinjera i kamenice već su bili uklonjeni sa kolovoza i saobraćaj se kroz centar grada kretao normalno, ali tragovi okršaja policije i demonstranata mogli su se videti na trotoaru.

Ekipe gradske čistoće oko dva sata posle ponoći počele su čišćenje.

Šteta - tri miliona dinara

Ukupna materijalna šteta u Beogradu, pričinjena tokom divljanja huligana za vreme mitinga podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, iznosi više od tri miliona dinara, saopšteno je iz Uprave grada Beograda.

Uništeni su i oštećeni kontejneri, korpe, betonske kantice i druga oprema za odlaganje smeća.

Kako se navodi u saopštenju, gradske komunalne službe su u rekordnom roku od samo par časova raščistile grad i omogućile normalno funkcionisanje gradskog saobraćaja.

Gradska čistoća je u toku noći i jutros angažovala više od 100 radnika, koji su uz pomoć četiri čistilice i troje cirkularnih kola očistili Trg Republike i odneli oko 70 kubika smeća.

Uklonjeni su oštećeni kontejneri i montažne tezge sa ulica i očišćeni kolovozi od stakla, a pričinjena šteta je oko dva miliona dinara.

Prema rečima Dragomira Spasića, direktora u JKP Beograd put, polomljeno je pet semafora, sedam svetlećih znakova, dva svetleća stuba, kao i druga saobraćajna oprema u vrednosti od oko 655 000 dinara.

Na površini koje održava JKP Zelenilo-Beograd pričinjena je materijalna šteta od 300 000 dinara.

Zahvajujući dobroj organizaciji i koordinaciji, GSP nije imao nikakvu materijalnu štetu na svojim vozilima.

Šteta na razbijenom staklu na Beoizlogu Kulturnog centra Beograda procenjena je na oko 100.000 dinara, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: