Jeremić zatražio podršku

Vuk Jeremić traži podršku nesvrstanih zemalja u UN za traženje mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2008.

06:02

Default images

Obraćajući se učesnicima 15. Ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih, ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da će puno zemalja imati koristi od pravnog tumačenja koje će dati Sud. Na osnovu mišljenja Međunarodnog suda pravde izbeći ćemo dalji negativan razvoj situacije u regioni i šire, smanjiće se tenzije i omogućiti pomirenje svih zainteresovanih strana, dodao je on.

Jeremić je ocenio da će na taj način i Generalna skupština UN osigurati da pitanje Kosova postane simbol obnavljanja poštovanja međunarodnog prava od međunarodne zajednice.

Inicijativa Srbije je, kako je istakao Jeremić, potpuno u skladu sa 16. paragrafom završnog dokumenta teheranske konferencije, u kojoj se navodi da zemlje članice Pokreta nesvrstanih pozivaju Generalnu skupštinu UN da zatraži savetodavno mišljenje od Međunarodnog suda pravde vezano za pitanje koje je u njihovoj nadležnosti.

"Moji prijatelji, moram da priznam da je ova prilika koja nas okuplja veoma emotivna za mene i moju zemlju. Osećamo solidarnost sa naciajama koje su ovde danas prisutne. Imajući u vidu ulogu, koju je moja država odigrala u Pokretu nestvrstanih, osećam se kao ponovo kod kuće", istakao je Jeremić. Jeremić je napomenuo da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, koje se dogodilo 17. februara, predstavlja grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i u suprotnosti je sa Rezolucijom 1244 koje obavezuju sve zemlje članice UN da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Većina zemalja članica UN i Pokreta nesvrstanih nastavlja da se pridržava tih principa i nisu priznale taj pokušaj secesije", naglasio je Jeremić.

On se zahvalio tim državama na njihovom striktnom poštovanju preuzetih obaveza i principa međunarodnog prava.

"Dovođenje u pitanje suvereniteta bilo gde u svetu je opasna igra koja predstavlja presedan i ima svoje političke konsekvence", upozorio je Jeremić.

Jeremić se unapred zahvalio za podršku Pokreta nesvrstanih i izrazio duboku nadu da će pomoći da maloj državi, poput Srbije, ne bude uskraćeno pravo da postavi jednostavno pitanje.

"Zajedno, možemo jačati vrednosti koje nas povezuju i doprineti konsolidaciji principa koji su toliko učinili da stvorimo pravednije društvo u okviru UN", rekao je Jeremić.

Podržavajući Srbiju, naglasio je Jeremić, jačate naše zajedničku predanost miru i saradnji i potvrđujete univerzalno pravo na međunarodnu pravdu za sve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: