Smenjeni čelnici RRA Cekić i Vasić

Dosadašnji predsednik Radiodifuzne agencije Nenad Cekić razrešen je funkcije, a novi predsednik je episkop Porfirije (Perić).

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2008.

12:46

Default images

Kako je saopšteno iz Republičke radiodifuzne agencije, dužnosti je na današnjoj sednici razrešen i zamenik predsednika Saveta RRA Aleksandar Vasić, a na tu funkciju izabran je Goran Karadžić iz Novog Sada. Cekić i Vasić ostaju članovi Saveta RRA.

RRA je 3. jula izdala javni poziv za popunjavanje mesta u Upravnom odboru RTS-a i njega je potpisao predsedik Saveta. Prethodno, kako su istakli članovi Saveta, nije održana sednica na kojoj se o tome raspravljalo, a pojedini članovi su rekli da o tome ništa nisu znali.

Deset dana nakon toga javni poziv je povučen, a u samom tekstu nije neveden razlog za takvu odluku.
...i novi šef RRA (Fonet)
U RRA je tada rečeno da se o razlozima za povlačenje predsednik i zamenik predsednika Saveta RRA neće oglašavati pre nego što se održi sednica tog tela, što je danas učinjeno.

U međuvremenu je član RRA Vladimir Cvetković naveo da je javni poziv povučen zbog toga što je načinjena nenamerna proceduralna greška.

Zbog te situacije član Saveta Svetozar Stojanović prošle nedelje je u listu "Politika" predložio da se predsednik tog tela Nenad Cekić povuče sa funkcije i prepusti je nekom drugom, kao i da se postavi direktor RRA, koji bi koordinisao rad svih službi i stalno komunicirao sa članovima Saveta.

Cekić i Vasić bili su više od pet godina na čelu te agencije. Prema Statutu RRA, Savet agencije ima devet članova, koje bira i razrešava Skupština Srbije po proceduri predviđenoj Zakonom o radiodifuziji, a njihov mandat traje šest godina.

Tijanić: Podrška RTS-a Porfiriju

Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić pozdravio je odluku Saveta Republičke radiodifuzne agencije da funkcije predsednika tog tela i njegovog zamenika, umesto Nenada Cekića i Aleksandra Vasića, poveri episkopu jegarskom Porfiriju i Goranu Karadžiću.

"Episkop Porfirije i Goran Karadžić imaće moju punu podršku i punu podršku RTS u obavljanju svojih novih dužnosti", rekao je Tijanić.

Veljanovski: Možda zameniti ceo sastav

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenio je da se rotacijom na čelnim funkcijama u Savetu Republičke radiodifuzne agencije ništa ne rešava i da treba razmisliti o smeni celog sastava agencije.

Veljanovski je za B92 rekao da je do smene Cekića i Vasića moralo da dođe i ranije, a da se njihovim ostankom u Savetu RRA ništa nije dobilo, dodavši da se do sada nakupilo dosta nepravilnosti u radu tog tela.

Kako je ocenio, današnja smena je posledica burne reakcije javnosti na objavljivanje javnog poziva za popunjavanje mesta u Upravnom odboru Radiotelevizije Srbije.

NUNS: Navesti razloge

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće smatra da je neophodno reći zbog čega su dosadašnji predsednik i zamenik predsednika Saveta RRA razrešeni dužnosti.

Gaće je agenciji Beta rekla da je trebalo navesti razloge za njihovu smenu a ne to činiti nekim "unutarpartijskim dogovorima".

Prema njenim rečima, smena Cekića i Vasića i postavljanje vladike Porfirija i Gorana Karadžića na njihove funkcije dokaz je da dosta toga ne valja u Zakonu o radiodifuziji, na šta je NUNS ukazivao protekle dve godine.

"Očigledno je da Savet RRA nastavlja da radi kao da je mimo društva. Prethodno je trebalo da u javnost izađu sa ozbiljnom analizom rada", kazala je ona i dodala da je "komično" da se članovi Saveta agencije rotiraju između sebe na različitim funkcijama.

Prema njenoj oceni, očigledno je da dolazi do prekomponovanja unutarpartijskih pritisaka na RRA.

"Moguće da je ovo uvod u snažnije promene, a možda i promenu Zakona o radiodifuziji", istakla je predsednica NUNS-a i dodala da ako Srbija želi da postane demokratsko društvo onda se mora poštovati procedura koja je zapravo temelj demokratije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: