Procedura carinjenja cisterni sa mazutom u toku

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.1999.

19:22

Default images
Na granicnom prelazu Presevo u cetvrtak ujutru je pocela procedura carinjenja 14 cisterni sa mazutom, koje je Evropska unija namenila za grejanje Nisa i Pirota u okviru akcije “Energija za demokratiju”. Kako je za B2-92 rekao gradonacelnik Nisa Zoran Zivkovic, carinici su iz kamiona uzeli uzorke goriva, ali nije mogao da precizira koliko dugo ce trajati cela procedura. Zivkovic je jos rekao da policija nije dopustila njemu i predstavniku EU Majklu Grejemu da pridju granicnom prelazu i raspitaju se kada ce procedura biti gotova, uz obrazlozenje da im je potrebna posebna dozvola za kretanje po granicnom prelazu. Gradonacelnik Nisa Zoran Zivkovic izjavio je kasnije tokom dana da cisterne sa mazutom ni u cetvrtak nece biti pustene sa carine u Presevu put Nisa i Pirota. Zivkovic je rekao agenciji Beta da su carinici na prelazu Presevo, na granici sa Makedonijom, u cetvrtak popodne uzeli uzorke mazuta iz svih 14 cisterni i poslali ih na analizu u Beograd. “Duboko smo razocarani onim sto se desava na granici”, izjavio je za B2-92 Majkl Grejem, predstavnik Evropske unije u Beogradu i nastavio: “Juce je izgledalo kao da nece biti nikakvih problema, da ce cisterne lako preci granicu. Na zalost to se nije desilo. Cisterne su zadrzane zbog procedure koju ne razumem i nisam siguran da je neophodna, ali koja nam oduzima jako mnogo vremena. Nas prioritet i glavna briga je da gorivo za grejanje stigne do gradjana Nisa i Pirota. Evropska unija je ulozila veliki napor da nabavi i dopremi gorivo u sto kracem roku, ali – na zalost – tako ne postupaju vlasti sa ove strane granice. Koliko znam, ne postoje nikakve pravne prepreke da se gorivo isporuci onima kojima je namenjeno, nastavicemo sa naporima da to bude i ucinjeno, ali smo duboko razocarani ovakvim razvojem dogadjaja”, rekao je Majkl Grejem, predstavnik EU u Beogradu.

Portparol SPS Ivica Dacic izjavio je na konferenciji za novinare da vlasti ne zadrzavaju isporuke mazuta za Nis i Pirot, i da cisterne, koje se nalaze na jugoslovensko-makedonskoj granici moraju da prodju redovnu proceduru na carini. Komentarisuci dolazak goriva iz EU u zemlju, uprkos tvrdnjama vladajuce koalicije da se to nece desiti, Dacic je rekao: "To je baksis za koji gradjani Nisa i Pirota mogu da se ogreju dan ili dva”. “Svaka humanitarna pomoc je dobro dosla i vlast nikada nece sprecavati upucivanje bilo kakve pomoci”, izjavio je predsednik SRS Vojislav Seselj i zatim naglasio da posiljka mazuta "po svoj prilici nije humanitarna pomoc". On je rekao da "mora biti sprecen svaki pokusaj" prodaje humanitarne pomoci i dodao da je "sva prilika da su celnici Srpskog pokreta obnove i Demokratske stranke zamislili da, preko svojih biznismena, prodaju mazut". Bez obzira na desavanja u Presevu gradonacelnik Novog Sada Stevan Vrbaski najavio je da ce ovaj grad sutra ili prekosutra dobiti oko 60 tona nafte iz novog kontigenta Evropske unije u okviru projekta energija za demokratiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: