Manje mesa, duži život

Osobe koje jedu minimalne količine mesa ili ga uopšte ne jedu mogu očekivati duži život od ostalih, navodi se u jednom izveštaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2008.

11:20

Default images

Istraživači nemačkog Centra za istraživanja raka (DKFZ) su u razmaku od dve decenije posmatrali 2.000 osoba koje uopšte nisu jele ili su jele manje nego prosečne količine mesa. Grupu su sačinjavale osobe između 10 i 70 godina: vegani (koji uopšte ne jedu meso, ribu, jaja ili mlečne proizvode), vegetarijanci (koji jedu jaja i mlečne proizvode, ali ne jedu meso i ribu) i uobičajeni konzumenti mesa.

U posmatranoj grupi zabeleženo je 59 smrtnih slučajeva u odnosu na 100 umrlih u opštoj populaciji u toku ovog perioda, a rezultati su dobijeni kroz specifično poređenje starosti u opštoj populaciji u posmatranom petogodišnjem periodu.

Međutim, istraživanje je pokazalo da potpuno uzdržavanje od mesa ne predstavlja i najzdraviji način ishrane. "U suštini, ključna stvar je da se uspostavi pravilno uravnotežena ishrana", kaže doktorka Dženi Čang-Klod iz DKFZ-a.

Među pušačima u grupi zabeležen je porast smrtnosti za 70 odsto u poređenju sa nepušačima. A oni koji su imali intenzivne fizičke vežbe smanjili su procenat smrtnosti za 30 odsto.

Za sada se ne mogu izneti čvršći pokazatelji o uticaju umerenog konzumiranja alkohola na životni vek, navodi se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: