SRS: Svesrpski sabor

Radikali za utorak 29. jula u Beogradu najavili Svesrpski sabor protiv "izdajničkog i diktatorskog režima" predsednika Srbije Borisa Tadića.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 26.07.2008.

15:42

Default images

"Sabor neće biti stranački skup SRS, već je zamišljen kao sabor svih onih slobodoumnih ljudi u Srbiji koji u ovom trenutku imaju hrabrosti da se otvoreno suprostave diktaturi koju prethodnih dana predvodi diktator Tadić", kazao je funkcioner SRS Nemanja Šarović na konferenciji za novinare.

On je naveo da će skup biti organizovan na Trgu Republike u 19 sati i da će trajati sat vremena, posle čega će se krenuti u "medijsku šetnju".

Šarović "iz bezbednosnih razloga" nije želeo da otkrije trasu kojom će ići učesnici protesta. U ime radikala Šarović je pozvao sve medije da izveštavaju sa skupa, obećavši da će biti preduzete sve mere da se obezbedi protest.

Prema njegovim rečima, radikali će onemogućiti "tajnim službama i provokatorima koje šalje Tadić da naprave incident kako bi skrenuli pažnju medija sa sabora".

Šarović je kazao da će na protestu govoriti čelnici političkih stranaka, akademici, istaknuti intelektualci i predstavnici patriotskih nevladinih organizacija.

Predstavnici koalicije Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija juče su najavili da će se pridružiti radikalima na tom protestu.

DSS: Protesti su tekovina demokratije

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da su protesti jedna od tekovina demokratije i legitimno pravo građana i opozicije, ali je naglasio da se DSS zalaže da oni budu mirni i bez nasilja.

"Bitno je izbeći nasilje i rušenje, to nije dobro, jer se time ne šalje poruka koju opozicija želi da pošalje mirnim protestima, već oni proizvode suprotan efekat. DSS je najavila da će opozicione stranke podržati proteste, kako bi se skrenula pažnja na politku koju vodi vladajuća koalicija, jer oni ne vode politiku Srbije, već onu koja im se nameće sa strane", kazao je Mladenović.

On je kazao da su, između ostalog, razlozi zbog kojih opozicija protestuje i "medijska blokada" i da su protesti jedan vid i način da opozicione stranke izraze svoj stav i mišljenje.

"Uvek je vlast ta koja mora da se potrudi da svojom politikom i delovanjem izbegne da do protesta dođe. Vlast mora da se trudi da kada dodje do uzavrele političke situacije, kakva je sada u Srbiji, činjenjem, a ne nečinjenjem umiri situaciju", kazao je Mladenović.

Žarković: Egzibicionizam

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković ocenio je da je malo verovatno da će protesti u Beogradu zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića eskalirati u neki ozbiljniji društveni sukob.

"To nisu politički protesti, to su egzibicionistički protesti navijačkih i desničarskih grupa. To ima toliko malu energiju da su i radikali odlučili da se ograde tvrdnjama da nisu organizatori, jer to ne služi njihovom političkom cilju", izjavio je Žarković.

Žarković je ocenio da Srpska radikalna stranka u ovom trenutku nije sigurna koliko će masovnu podršku gradjana dobiti njihova odluka da opstrukciju iz parlamenta prenesu na ulice, zbog čega je oprezna i u iznošenju očekivanja od velikog protesta koji je zakazala za utorak.

"Radikali izgledaju kao pas koga je pregazio auto. Njih nije pregazio jednom, nego dva puta. U nemogućnosti da formiraju vladu na republičkom, a potom i na gradskom nivou, oni sada neki odgovor moraju da daju. Njima se čini da je ovo opstruiranje parlamenta, a onda i seljenje te opstrukcije na ulicu privlačan način", rekao je Žarković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: