Rimske terme u Prokuplju

U centru Prokuplja arheolozi su otkrili rimske terme monumentalnih razmera.

Izvor: B92

Nedelja, 20.07.2008.

01:40

Default images

Terme su otkrivene nakon što su u porti crkve Svetog Prokopija počeli radovi na uređenju parohijskog doma. Ovo otkriće veoma je značajno za grad jer će zahvaljujući termama biti na mapi Tragom rimskih careva, kaže arheološkinja Julka Kuzmanović-Cvetković.

Ono što je savremeni fitnes centar, u vreme Rimljana bile su ove terme, u koje su dolazili najbogatiji i najugledniji građani antičkog Hameuma, jer je to, kako objašnjavaju arheolozi, bila stvar prestiža.

"Otkriće je izuzetno, jer sve do sada mi o antičkom Hameumu nismo znali mnogo. Znali smo za taj rimski hram i da su na brdu Hisar ostaci utvrđenja koje još nismo otkrili. Ovaj objekat je još jedan značajan dodatak, jer otprilike znamo da su tu nalazilo neko urbano jezgro", rekla je Julka Kuzmanović-Cvetković.

Do ovog otkrića došlo se slučajno, prilikom kopanja temelja za Parohijski dom. Šta se na ovom mestu dešavalo u vreme Rimljana, zanimljivo je za sve u Prokuplju, ali i za inače nezaposlene radnike koji su tokom leta angažovani na iskopavanju, a sa arheologijom se susreću prvi put.

Na tom mestu bilo je mnogo veće naselje, ali naučnici mogu samo da pretpostavljaju kolike su bile njegove razmere, jer su u blizini izgrađeni put i savremeno naselje.

Do sada su iskopane terme, pronađeni ostaci posuda, čaša, ali su okriveni i grobovi stanovnika rimskog Hameuma i pronađen nakit sa kojim su sahranjeni.

Sve dragocenosti sada su u zgradi Narodnog muzeja u Prokuplju, koji je već ima bogatu postavku.

"Istorija dokazuje da su ovde narodi prolazili, živeli od praistorije. To je dokazivanje, ustvari, da je ovo bilo mesto veoma važno, veoma lepo za život", kaže direktor prokupačkog Narodnog muzeja Čedomir Ristić.

Rekonstrukcijom rimskog Hameuma i njegovom prezentacijom i Prokuplje će se uključiti u turističku mapu Srbije i mapu Tragom rimskih careva, za šta u muzeju kažu da je od neprocenjivog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: