Napadnuti novinari u Zaječaru

Nakon napada na novinarske ekipe u Zaječaru, ministar policije Ivica Dačić naložio je da se novinari zaštite od pritisaka i napada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.07.2008.

01:13

Default images

Zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je, povodom pretnji novinarima i snimateljima, koji su 13. jula bili na licu mesta ubistva Saše S. na bazenu u Zaječaru, naložio da se novinari zaštite po svakom osnovu od bilo koje vrste pritiska i napada, kako bi mogli objektivno da informišu javnost.

Policija je nakon ovog događaja brzo reagovala i lišila slobode Igora P. (1978) i Miljana M. (1979), obojicu iz Zaječara, koji su osumnjičeni da su izvršili ovo krivično delo - sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, na gradskom bazenu u Zaječaru.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, njima je određena mera zadržavanja i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom istražnom sudiji.

Na zaječarskom bazenu juče je ubijen Saša S. Nakon toga, njegovi prijatelji pokušali su da spreče uviđaj policije i nasrnuli su na prisutne novinare.

Ubistvo se dogodilo kada je maskirani napadač preskočio ogradu bazena, ispalio tri hica u glavu Saši S., a zatim ponovo preskočio ogradu i pobegao na motoru. Inače, Saša S. od je ranije poznat policiji. Odmah posle ubistva, na lice mesta stigli su zaječarska policija i televizijske ekipe. Okupljeni prijatelji Saše S. pokušali su da spreče policiju da izvrši uviđaj, a zatim su nasrnuli na televizijske ekipe. Napad na novinare dogodio se nedaleko od policajca koji je obezbeđivao lice mesta i koji u prvom trenutku nije uspeo da odbrani novinare.

Odmah nakon toga, inspektori Policijske uprave u Zaječaru koji su vršili uviđaj umešali su se i ušli u sukob sa grupom napadača i uspeli da ekipama omoguće bezbedan odlazak.

Međutim, ispred redakcija agencijske kuće za medije, iz koje izveštavaju novinari televizija B92, Pink i Avala, napadači su sačekali ekipe, zaustavili ih i ponovo od njih tražili kasetu sa materijalom, sumnjajući da su na novoj kaseti uspeli nešto da snime.

Tom prilikom, novinarima su upućene pretnje smrću ako objave šta se dogodilo.

O svemu što se dogodilo zvanično je obaveštena Policijska uprava u Zaječaru, a novinarske ekipe svih televizijskih kuća zatražile su policijsku zaštitu. Kako nezvanično saznajemo, identitet napadača je poznat policiji.

NUNS osuđuje napad

Nezavisno udruzenje novinara Srbije (NUNS) osudilo je fizički napad na novinarske ekipe u Zaječaru i zatražilo da se nasilnici, čiji je identitet poznat policiji u tom gradu, najhitnije privedu sudskim organima.

U saopštenju NUNS podseća da je, prema medijskim izvestajima, "grupa 'žestokih' mladića pokušala je da spreči policiju da izvrši uviđaj nakon ubistva njihovog prijatelja, a zatim nasrnula na televizijske ekipe".

U saopštenju se naglašava da su se inspektori Policijske uprave u Zaječaru sukobili sa napadačima i novinarima omogućili bezbedan odlazak, ali i da je napad ponovljen ispred redakcije "Za media", iz koje su izveštavali novinari.

"Napadači su sačekali reporterske ekipe, oštetili im kameru, oteli kasetu i zapretili novinarima smrću ako objave šta se dogodilo. Novinarske ekipe televizijskih kuca zatražile su nakon toga policijsku zaštitu", naveo je NUNS.

Ovo udruženje "očekuje odlučnu reakciju nadležnih državnih institucija kako bi se suzbilo divljanje kriminalaca, a novinarima u Zaječaru i celoj Srbiji omogućio nesmetan i bezbedan rad", navedeno je saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: