Usvojeni zakoni, sledi Vlada

Skupština usvojila zakone o vladi i ministarstvima kojima se uvode instituti zamenika premijera i "zlatnog glasa" predsednika vlade. Izbor Vlade na sednici u ponedeljak.

Izvor: B92

Subota, 05.07.2008.

00:46

Default images

Tokom jučerašnjeg glasanja, "za" se izjasnilo 129 poslanika, protiv je bilo 28, a uzdržanih nije bilo. Poslanici radikala nisu glasali. U ponedeljak će jedina tačka dnevnog reda biti izbor nove Vlade. Usvajanjem zakona omogućen je izbor nove vlade Srbije, koju će činiti stranke okupljene u koaliciji liste "Za evropsku Srbiju" i koalicije SPS-PUPS-JS.

Izmenama Zakona o vladi predviđeno je da zamenik premijera ima ista ovlašćenja kao i predsednik vlade osim predlaganja izbora ili razrešenja člana vlade. Osim toga, prvi potpredsednik Vlade će u odsustvu premijera imati nadležnost da pomaže premijeru u vođenju i usmeravanju vlade i staranju o jedinstvenom političkom delovanju vlade.

Prema koalicionom dogovoru, mandatar Mirko Cvetković će za prvog potpredsednika, odnosno svog zamenika, predložiti lidera SPS-a Ivicu Dačića. Izmenama Zakona o vladi predviđa se uvođenje takozvanog "zlatnog glasa" koji bi trebalo da otkloni mogućnost blokade rada vlade koja će imati paran broj članova.

Odluka vlade se donosi kada za nju glasa najmanje polovina svih članova vlade i premijer.

Prema najavama iz Demokratske stranke, nova Vlada Srbije bi mogla biti izabrana već u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: