Nov faktor rizika za Alchajmera

Mutacija novootkrivenog gena CALHM1, čija je funkcija dosad bila nepoznata, povećava opasnost od razvoja Alchajmerove bolesti, pokazuju istraživanja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.07.2008.

12:48

Default images

Istraživanja međunarodne grupe naučnika, objavljena u američkom naučnom časopisu "Sel", utvrdila su da taj gen luči protein za koji se pretpostavlja da omogućava prodor kalcijuma u nervne ćelije i gomilanje jednog sastojka koji dovodi do stvaranja pločica izazivača senilnosti, što rezultira razvojem Alchajmerove bolesti, degenerativnog moždanog poremećaja.

Ukoliko se kod neke osobe javi samo jedna od mutacija gena CALHM1, opasnost od pojave Alchajmera se povećava za 44 odsto.

Ukoliko se, međutim, jave dve mutacije, opasnost se još povećava, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog na 3.304 osobe.

Autori istraživanja smatraju da će njihove analize doprineti razvoju novih terapija protiv Alchajmerove bolesti, preneli su francuski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: