Roćen: Ništa nismo obećali

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen izjavio je da zvanična Podgorica ništa nije obećala ni Beogradu ni Prištini u vezi sa odlukom o nezavisnosti Kosova.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 03.07.2008.

09:34

Default images

"Mi imamo komunikaciju i sa Prištinom i sa Beogradom. Međutim, nismo u obavezi da Beogradu kažemo da nećemo priznati Kosovo, niti Kosovu da hoćemo", rekao je Roćen za današnje podgoričke Vijesti.

On je kazao da se "tu ne radi uopšte o bilo čijem obećanju" i dodao da je Crnoj Gori najveći interes da ima "najbolje moguće odnose" sa svima u regionu.

"Nama stižu različite poruke i iz Srbije i sa Kosova i od onih iz Crne Gore koji podržavaju Srbiju ili Kosovo. Sve to respektujemo, ali, pre svega, vodimo računa o Crnoj Gori i interesima države i naših građana", rekao je Roćen.

Komentarišući neke opozicione predloge da se u vezi sa odlukom Crne Gore o statusu Kosova organizuje referendum, šef crnogorske diplomatije je kazao da ne zna zemlju koja je organizovala referendum o tome da li će priznati drugu državu.

Roćen je ponovio već poznati zvanični stav Crne Gore da će odluka o nezavisnosti Kosova biti doneta onda kada se proceni da je to "politički najbolje za Crnu Goru".

Crnogorski ministar je ocenio da bi za Srbiju bilo najbolje da uspostavi kontakte sa rukovodstvom Kosova, uz nastavak "diplomatske borbe za Kosovo". Roćen je rekao da to preporučuje "kao prijatelj Srbije".

On je, takođe, ocenio da se bezbedan život Srba na Kosovu ne može osigurati bez Albanaca, kao što niko ne može zaštititi ni srpske kulturno-istorijske spomenike, kao što to mogu Albanci.

"Uostalom, kroz istoriju se zna ko je očuvao Pećku patrijaršiju. Ne može se stalno govoriti 'Kosovo je Srbija', a, s druge strane, okretati glavu od Albanaca koji žive na Kosovu", rekao je crnogorski ministar inostranih poslova.

Roćen je dodao i da Rusija ne sugeriše Crnoj Gori bilo kakvu odluku o nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: